Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
"MOYNTIAΛ 2018" - MΠΑΡΑΖ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ / Χειρότερα δεν γίνεται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"MOYNTIAΛ 2018" - MΠΑΡΑΖ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ / Χειρότερα δεν γίνεται...

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις. Καρνέζης και Σταφυλίδης από τους πρωταγωνιστές της αγωνιστικής "τραγωδίας" στο Ζάγκρεμπ

Η Εθνική μας αντιμετωπίζει σήμερα (9.45 μ.μ., ΣΚΑΪ) στο "Γ. Καραϊσκάκης" την Κροατία στη ρεβάνς του 4-1 της περασμένης Πέμπτης και όσο κι αν πιστεύουμε ότι "η ελπίδα πεθαίνει τελευταία", ρεαλιστικά, το ματς έχει καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα. Το σκορ που απαιτείται για πρόκριση της Ελλάδας στην τελική φάση του "Μουντιάλ 2018" είναι αντίστοιχο με το 3-0 που είχε πετύχει ο Παναθηναϊκός επί του Ερυθρού Αστέρα το 1971 και τον είχε στείλει στο Γουέμπλεϊ, αλλά τέτοια "θαύματα" δύσκολα επαναλαμβάνονται, ειδικά όταν έχεις ως αντίπαλο την Κροατία, που σε ανοιχτούς χώρους (που θα αναγκασθούμε να αφήσουμε εκ των πραγμάτων) είναι πρακτικά αδύνατο να μην πετύχει έστω ένα γκολ.

Στο Ζάγκρεμπ αποδείχθηκε ότι οι απουσίες των Μανωλά, Τοροσίδη, Μάνταλου και Δώνη δεν καλύφθηκαν. Ίσως μάλιστα ο Μίκαελ Σκίμπε έκανε για πρώτη φορά και τόσα προπονητικά λάθη, αρχικά με το άκρως αμυντικογενές σχήμα που ξεκίνησε (το άλλαξε μετά το 20ο λεπτό), αλλά και τη χρησιμοποίηση του Μανιάτη ως δεξιού οπισθοφύλακα, θέση στην οποία είχε να αγωνιστεί χρόνια, κάτι που "διόρθωσε" στο ημίχρονο με την είσοδο του Ρέτσου.

Σε σχέση με τις ελάχιστες περιπτώσεις που η Εθνική μας βγήκε στην επίθεση, οι ευκαιρίες που χάθηκαν από ελληνικής πλευράς ήταν αρκετές, δείγμα του ότι η κροατική άμυνα, παρά το γεγονός ότι στην προκριματική φάση είχε δεχτεί μόλις 4 γκολ, δεν είναι ανίκητη. Σήμερα η Εθνική μας θα πρέπει να είναι πιο επιθετική, να διεκδικήσει τη νίκη, έστω και με 1-0 και να πείσει ότι υπάρχει ο κατάλληλος κορμός για να επιστρέψουμε, μετά από οκτώ χρόνια, σε τελική φάση "Εuro" το 2020.

Αμυντικά η παρουσία των Μανωλά και Τοροσίδη μπορεί να κλείσει τις... πληγές που εμφανίστηκαν στο Ζάγκρεμπ. Τόσα διαδοχικά λάθη, από αυτά από Τζαβέλλα, Καρνέζη, Μανιάτη, Σταφυλίδη είναι σχεδόν αδύνατον να επαναληφθούν. Εξάλλου, αν για κάτι φημιζόταν η Εθνική μας ομάδα από την εποχή του Ότο Ρεχάγκελ και στη συνέχεια επί Φερνάντο Σάντος ήταν η αμυντική της λειτουργία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δέχθηκε για πρώτη φορά τέσσερα γκολ σε κάποια διοργάνωση ύστερα από 5,5 χρόνια και την ήττα με 4-2 απ' τη Γερμανία για την προημιτελική φάση του "Euro 2012", ενώ η πιο βαριά ήττα της Εθνικής την τελευταία δεκαετία ήταν το 4-1 απ' την Τουρκία στις 24 Μαρτίου του 2007 στο "Γ. Καραϊσκάκης" για την προκριματική φάση του "Euro 2008". Η μεγαλύτερη σε έκταση ήττα τον 21ο αιώνα ήταν το 5-1 απ' τη Φινλανδία στις 5 Σεπτεμβρίου του 2001 για την προκριματική φάση του "Μουντιάλ 2002", στον αγώνα που έκανε ντεμπούτο στον πάγκο της Εθνικής μας ο Ότο Ρεχάγκελ.

Ακόμη πιο μακριά, 30 χρόνια πριν, πρέπει να πάμε για να βρούμε αγώνα όπου η Ελλάδα είχε δεχτεί 3 γκολ σε 33 λεπτά, όπως έγινε στο Ζάγκρεμπ. Το 1987, με αντίπαλο την Ουγγαρία του Λάγιος Ντέταρι, η Ελλάδα πήγε στο "Nep Stadion" της Βουδαπέστης για να πάρει τη νίκη και να διεκδικήσει την πρόκριση στο "Euro 1988" από την Ολλανδία, αλλά η "αδιάφορη" Ουγγαρία είχε πετύχει 3 γκολ έως το 15', με το 3-0 να είναι και το τελικό σκορ του αγώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL