Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ / Όταν ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ "καταγγέλλει" το "ΦΩΣ"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ / Όταν ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ "καταγγέλλει" το "ΦΩΣ"!

"Ενός κακού μύρια έπονται" και μετά την ήττα του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό ξέσπασε "εμφύλιος" στο "ερυθρόλευκο στρατόπεδο" μόνο και μόνο επειδή η φίλα στον Ολυμπιακό προσκείμενη αθλητική εφημερίδα "Φως των Σπορ" φιλοξένησε συνέντευξη επώνυμου φιλάθλου της ομάδας, του πανεπιστημιακού και πρώτου βουλευτή επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές του 2012 Γιώργου Ρούσση, που έκανε κριτική στους χειρισμούς της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

"Υπάρχει η αίσθηση ότι αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό όχι ως τον Θρύλο, όπως τον θέλει ο κόσμος της πιο λαϊκής και δημοφιλούς ομάδας στην Ελλάδα, αλλά και σαν μια εμπορική επιχείρηση, που τελικά ζημιώνει στην υπερβολή της. Λείπουν ένας κορμός και οι Έλληνες. Δεν ακυρώνω την προσφορά της, αλλά λέω ό,τι σκέφτονται οι περισσότεροι φίλαθλοι" είπε ο Γιώργος Ρούσσης και η τοποθέτηση αυτή θεωρήθηκε "έγκλημα"!

Ούτε πορτοκαλάδα...

"Η κριτική είναι πάντα αποδεκτή και γόνιμη όταν γίνεται καλοπροαίρετα. Όταν γίνεται όμως με στόχο να πλήξει τον Ολυμπιακό, θα πρέπει τα πράγματα -επιτέλους- να λέγονται με το όνομα τους" αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, δηλαδή ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ιδιοκτήτης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και μάλιστα με ιστορική πορεία όπως ο ΔΟΛ, και τα "επιχειρήματα" ξεπερνάνε κάθε φαντασία:

"Η εφημερίδα ‘Φως των Σπορ’ και οι ιδιοκτήτες της, διαχρονικά, αποκόμισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και δισεκατομμύρια δραχμές πριν την έλευση του ευρώ, από τον κόσμο του Ολυμπιακού και δεν πρόσφεραν ποτέ ούτε μια πορτοκαλάδα, ούτε ένα ευρώ για τον σύλλογο, ούτε καν για τον ερασιτέχνη".

Δεν ξέραμε ότι οι εφημερίδες είναι υποχρεωμένες να κάνουν "δώρα" σε αθλητικά σωματεία ή και... κόμματα (αν είναι πολιτικές), αλλά οι συγγραφείς της ανακοίνωσης είναι τουλάχιστον ανιστόρητοι. Ειδικά ο ιδρυτής του "Φωτός" Θεόδωρος Νικολαΐδης είχε φιλοξενήσει δεκάδες παράγοντες, προπονητές και παίκτες, που είχαν σχέση με τον Ολυμπιακό, τα καλοκαίρια στο εξοχικό του στη Μύκονο, όπου έκανε τις διακοπές του και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Όσον αφορά τις σχέσεις του με τις εκάστοτε διοικήσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός, να σημειώσουμε κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό: Στο σπίτι του Θ. Νικολαΐδη έκανε τις τελευταίες καλοκαιρινές διακοπές του το 1988, πριν μπει στη φυλακή, ο Γιώργος Κοσκωτάς, με την ιδιότητα, βέβαια, του πρόεδρου του Ολυμπιακού!

Η κρίση του Τύπου

Επιπλέον, το "Φως", όπως και μεγάλη μερίδα του γραπτού Τύπου, "μπαίνει μέσα" οικονομικά τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της κρίσης στον χώρο και της πτώσης της κυκλοφορίας, σε αντίθεση με τους διοικούντες την ΠΑΕ Ολυμπιακός, που αρκεί μια μετεγγραφή 22 εκατομμυρίων ευρώ, όπως του Παναγιώτη Ρέτσου, ή τα 25 εκατομμύρια ευρώ από τη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για να γεμίσουν τα ταμεία τους μέσα σε λίγες μέρες, χωρίς να χρειάζονται... πορτοκαλάδες!

Και η ανακοίνωση συνεχίζει, με ανάλογα έωλα επιχειρήματα: "Μπορεί όμως η κριτική να είναι καλόπιστη όταν την εφημερίδα ‘Φως’ 'διοικούν', τον τελευταίο καιρό, δυο φανατικοί Παναθηναϊκοί; Μπορεί η κριτική να είναι καλόπιστη όταν μέγας χορηγός της εφημερίδας είναι ο ΟΠΑΠ, μέσω και ως συνέχεια της στενής σχέσης με τον Δ. Μελισσανίδη;".

"Λυσσαλέο πόλεμο"

Η συνέχεια έχει -εν μέρει - και... πολιτική χρειά: "Η εφημερίδα ‘Φως’ μένει αδιάφορη στον λυσσαλέο πόλεμο που γίνεται στον Ολυμπιακό και τη διοίκησή του τα τελευταία χρόνια και προτιμά να έχει στενές οπαδικές και οικονομικές σχέσεις με τους αντιπάλους μας. Ούτε ένα άρθρο, ούτε μια θέση της εφημερίδας για τα χτυπήματα στον σύλλογο".

Προφανώς, όταν η ΠΑΕ Ολυμπιακός μιλάει για "σύλλογο", υπονοεί τον ίδιο τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Άλλωστε και επί Κοσκωτά, όταν είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο με την Τράπεζα Κρήτης, λιγοστοί οπαδοί του Ολυμπιακού έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας για να αφήσουν "ελεύθερο τον πρόεδρο"!

Αλήθεια είναι ότι στο "Φως" δεν βλέπουμε πρωτοσέλιδα όπως αυτά του "Γαύρου", με υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης μετά από μια διαιτησία, όπως αυτή στο Περιστέρι του Ολυμπιακού με τη Λαμία, όπου οι "ερυθρόλευκοι", που δέχονται... "λυσσαλέο πόλεμο", είχαν νικήσει 1-0 και μάλιστα με χτύπημα πέναλτι! Το "Φως", βλέπετε, δεν έχει συνταυτιστεί με τον -ακόμη- μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζο και τον ΣΚΑΪ, όπως έκανε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ιδιοκτήτης του ΔΟΛ Βαγγέλης Μαρινάκης στο θέμα της σωτηρίας του ΕΟΔΕΑΠ, αλλά και στις επιθέσεις στην κυβέρνηση της Αριστεράς, υπό την υψηλή "χορηγία" της Νέας Δημοκρατίας!

Η απάντηση

Η απάντηση του "Φωτός" ήταν λακωνική: "Η εφημερίδα ‘Φως’, συνυφασμένη στη συνείδηση του Έλληνα φιλάθλου με την ιδέα του Ολυμπιακού, δεν απαντά, συνειδητά 62 χρόνια τώρα, σε ανακοινώσεις που αφορούν στη δημοσιογραφική της δεοντολογία και στην ιδεολογική της κατεύθυνση. Επιπλέον απορρίπτει τις φημολογούμενες σχέσεις με τον ΟΠΑΠ θέτοντας στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου τα στοιχεία που αποδεικνύουν απουσία διαφημιστικών καταχωρίσεων στο φύλλο, επί σειρά μηνών".

Ο ΠΣΑΤ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) πήρε, από την πλευρά του, θέση:

"Η ενημέρωση και η κριτική είναι δικαίωμα και υποχρέωση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ. Όπως δικαίωμά τους φυσικά είναι, που δεν επιδέχεται απειλές και περιορισμούς, να συλλέγουν και να μεταδίδουν πληροφορίες, να καταγράφουν απόψεις και να σχολιάζουν. Ο ΠΣΑΤ βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων της ιστορικής εφημερίδας 'Φως των Σπορ', όπως βρίσκεται και στο πλευρό κάθε συναδέλφου ο οποίος ακολουθώντας πιστά τους κανόνες και τις αρχές της δεοντολογίας υπηρετεί την ελευθεροτυπία.

Εκφράζουμε κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεσή μας στην ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία και θεωρούμε ότι κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη διατήρηση της ομαλότητας στον αθλητισμό και την κοινωνία μας γενικότερα. Ο ΠΣΑΤ καλεί όλους τους αθλητικούς συντάκτες να παραμείνουν πιστοί στις αρχές της ελευθεροτυπίας και να συνεχίσουν να την υπηρετούν χωρίς εκπτώσεις. Το δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση είναι αδιαπραγμάτευτο".

Τον τελευταίο καιρό, πιο εύκολο είναι το έργο ενός... πολεμικού ανταποκριτή από ένος αθλητικού συντάκτη με άποψη, με τα κρούσματα να είναι πολλά, ειδικά στο "Γ. Καραϊσκάκης" και όχι μόνο σε αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου, αλλά και σε αναμετρήσεις της Εθνικής ομάδας. Για να μην μπούμε στη διαδικασία για το πόσοι και ποιοι έχασαν τη δουλειά τους για ένα σχόλιο στη διάρκεια τηλεοπτικής μετάδοσης ή την άποψη που εξέφρασαν στο site ή την εφημερίδα που εργάζονταν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL