Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
2οι ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / Η Πάτρα υποψήφια πόλη για μεγάλη διοργάνωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

2οι ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / Η Πάτρα υποψήφια πόλη για μεγάλη διοργάνωση

Το λογότυπο της διεκδίκησης αναπαριστά ένα δελφίνι, σύμβολο της Μεσογείου, της ειρήνης και της φιλίας. Ο σχεδιασμός του δελφινιού αποτελείται από τρία μέρη, συμβολίζοντας τις τρεις ηπείρους των χωρών της Μεσογείου. Χρησιμοποιούνται τρία χρώματα, το σκούρο μπλε που παραπέμπει στη θάλασσα, το γαλάζιο που παραπέμπει στον γαλανό ελληνικό ουρανό και στο κίτρινο που παραπέμπει στην ηλιόλουστη χώρα και περιοχή μας.Τα γραφιστικά μοτίβα αρχαιοελληνικής επιρροής παραπέμπουν στην μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας και της περιοχής.

Στις 13 Οκτωβρίου στην Ταραγόνα της Ισπανίας θα αποφασιστεί για το ποια πόλη θα διοργανώσει τους 2ους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες το 2019. Πρόκειται για μια σημαντική αθλητική διοργάνωση που επαναφέρει την Πάτρα στη διεκδίκηση μεγάλων διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας, καθώς περισσότεροι από 2.000 αθλητές και αθλήτριες και μέλη αποστολών από 25 χώρες της Μεσογείου θα συναντηθούν για μια εβδομάδα στην πόλη, με κοινά σημεία επαφής τη θάλασσα και την άμμο. Τη διοργάνωση των αγώνων διεκδικούν επίσης η Μασσαλία και η Αλεξάνδρεια.

Τον φάκελο υποψηφιότητας της Πάτρας ετοίμασε η επιτροπή διεκδίκησης, που αποτελούν ο καθηγητής φυσικής αγωγής Τάκης Πετρόπουλος (πρόεδρος), ο δημοσιογράφος Νάσος Νασόπουλος και ο πολιτικός μηχανικός Θόδωρος Μενεγής. Η ελληνική αποστολή που θα παρουσιάσει τον φάκελο της διεκδίκησης θα αποτελείται, εκτός των άλλων, από τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέα Αθανασόπουλο, την επιτροπή διεκδίκησης και δύο μεγάλες αθλητικές προσωπικότητες της Πάτρας διεθνούς κύρους, τον "Νουρέγιεφ" του μπάσκετ Κώστα Πετρόπουλο και την πρωταθλήτρια του Μπιτς Βόλεϊ Βάσω Καραντάσιου.

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά, με μεγάλη επιτυχία, το 2015 στην Πεσκάρα της Ιταλίας. Τα αθλήματα που θα γίνουν στην Πάτρα, εφ' όσον η πόλη αναλάβει τη διοργάνωση, είναι τα εξής: 1. Beach soccer (ποδόσφαιρο στην άμμο). 2. Beach handball (χάντμπολ στην άμμο). 3. Beach volley (βόλεϊ στην άμμο). 4. Beach tennis (τένις στην άμμο). 5. Beach wrestling (πάλη στην άμμο). 6. Sailing (Ιστιοπλοΐα). 7. Open Sea Water (Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης). 8. Aquathlon (Κολύμβηση και Αγώνας δρόμου). 9. Water Ski (Σκι θαλάσσης). 10. Fin Swimming (Κολύμβηση με μάσκα και βατραχοπέδιλα). 11. Ocean Canoe (Κανόε στη θάλασσα).

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει και το άθλημα της υδατοσφαίρισης στη θάλασσα (Sea Water Polo), στο οποίο υπάρχει μεγάλη τοπική ιστορία και παράδοση, από το 1929, όταν ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών αγωνιζόταν στο παλιό λιμάνι της πόλης.

Είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής διοργάνωση που διεκδικείται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. και η βοήθεια του υφυπουργείου Αθλητισμού θεωρείται δεδομένη. Πριν λίγες μέρες στη σχετική συνέντευξη τύπου, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

"Η χώρα βγαίνει από ένα μονοπάτι δύσκολο και σκοτεινό, στο οποίο η Πάτρα είχε μπει πολύ πριν η κρίση ακουμπήσει την υπόλοιπη χώρα. Η βίαιη αποβιομηχάνιση της περιοχής δημιούργησε τα προβλήματα που η χώρα αντιμετώπισε τα μνημονιακά χρόνια πολύ πιο νωρίς. Ίσως και αυτός ήταν ο κινητήριος λόγος που σκεφτήκαμε το στίγμα που θέλουμε να δώσουμε με τη διεκδίκηση μιας μεγάλης διοργάνωσης να δοθεί από τούτη εδώ την πόλη.

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες είναι κομβικής σημασίας γεγονός, όχι μόνο για τους αθλητικούς λόγους. Μας παρέχουν τη δυνατότητα να φτιάξουμε υποδομές χαμηλού κόστους, οι οποίες, αμέσως μετά, θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία αλλά και στην τοπική οικονομία. Αποτελούν ευκαιρία για να φτιάξουμε έναν αθλητικό - τουριστικό κόμβο στην πόλη, καθώς τα αθλήματα αυτά είναι κατεξοχήν τουριστικά αθλήματα που μπορούν να συνδυαστούν με τη γενικότερη τουριστική κίνηση, που θέλουμε να έχουμε στην περιοχή, και έτσι μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας. Η εξωστρέφεια, που πρέπει να δείχνει η χώρα μας, θα έχει ως προμετωπίδα αυτούς τους αγώνες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL