Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ / Αφήνει πίσω του συντρίμμια!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ / Αφήνει πίσω του συντρίμμια!

Ήταν τέτοιον καιρό (25 Σεπτεμβρίου) το 2012, όταν ο Γιάννης Αλαφούζος ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Και τότε υπήρχε οικονομικό πρόβλημα και, παρά την υπόσχεση του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ ότι θα φροντίσει να μειωθεί το χρέος, αυτό όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά στα πέντε αυτά χρόνια διογκώθηκε, όπως παραδέχτηκε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο Αλαφούζος φεύγει και δεν αφήνει πίσω καμιά κληρονομιά, κανένα κεφάλαιο στην ιστορία του Παναθηναϊκού, μόνο οπισθοδρόμηση...

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός χρειάζεται αυτή τη στιγμή, εκτός από τα 20 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε ότι θα δώσει ο Αλαφούζος, γύρω στα 60 εκατομμύρια για να ξεχρεώσει όλες τις υποχρεώσεις της, χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα που πρέπει να επενδυθούν στη συνέχεια, ώστε να γίνει ανταγωνιστικός ο Παναθηναϊκός και να διεκδικήσει πρωτάθλημα και έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπως τις καλές -ευρωπαϊκές- εποχές.

Στη δήλωσή του ο Γιάννης Αλαφούζος δεν το αναφέρει, αλλά η απόφασή του να αποχωρήσει έχει άμεση ισχύ και συγκεκριμένα έως το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου θα παύσει τη χρηματοδότησή του, με τα συμβόλαια των παικτών που παίζουν σήμερα να "τρέχουν". Στην τελευταία συνάντηση Αλαφούζου - Δ. Γιαννακόπουλου αποκαλύφθηκε ότι χρειάζονται 15-17 εκατ. ευρώ μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Και ο Ερασιτέχνης...

Η προσπάθεια του Βασίλη Κωνσταντίνου για να βρει "παναθηναϊκούς" με οικονομική επιφάνεια, που θα στηρίξουν την ΠΑΕ στο μεταβατικό στάδιο, το πιθανότερο είναι να έχει την τύχη της προσπάθειας του πρώτου γκολκίπερ του Παναθηναϊκού την εποχή του Γούεμπλεϊ , του Τάκη Οικονομόπουλου, που ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού βρίσκει όλες τις πόρτες κλειστές και τα περισσότερα τμήματα του Παναθηναϊκού Α.Ο. κινδυνεύουν με διάλυση.

"Όλοι λένε για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό μόνο, αλλά πρέπει να γίνει κάτι και στον Ερασιτέχνη. Για μας είναι το ίδιο. Στις 25 Σεπτεμβρίου τελειώνει η θητεία μας, εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, θα φύγω. Απαιτούνται περίπου 45-50 χιλιάδες ευρώ τον μήνα μόνο για ΙΚΑ, εφορία και τους μισθούς των υπαλλήλων. Δεν πρόκειται να αναλάβω άλλο την ευθύνη. Αν παίρναμε τα χρήματα που μας οφείλονταν από ΠΑΕ και ΚΑΕ, περίπου 140-150 χιλιάδες από την πρώτη και 200 χιλιάδες από τη δεύτερη, θα ήταν σαφώς καλύτερα τα πράγματα" δήλωσε στο sdna.gr ο Τάκης Οικονομόπουλος.

Η επόμενη μέρα στους "πράσινους" δεν μπορεί αυτή την στιγμή να προβλεφθεί από κανέναν. Αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα ακόμη και στην καθημερινή λειτουργία της ΠΑΕ και δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω αγωνιστικής περιόδου γίνεται λόγος για πώληση κι άλλων σημαντικών παικτών της ομάδας -μετά τον Μάρκους Μπεργκ και τον Κάρλος Ζέκα, του Οδυσσέα Βλαχοδήμου και του Δημήτρη Κουρμπέλη- προκειμένου να υπάρξουν έσοδα.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος υποστηρίζει πως η μοναδική λύση είναι το «PAO Foundation», μια κίνηση που θα αγκαλιάσει όλη την "οικογένεια" του Παναθηναϊκού, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βρει ανταπόκριση. Ο Γιαννακόπουλος βρίσκεται αυτήν την περίοδο και σε συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη, ώστε να εξασφαλίσει τη μακροχρόνια μίσθωση του ΟΑΚΑ για την ομάδα μπάσκετ και τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου, πλην του ποδοσφαίρου.

"Άνοιγμα" για "συμπαίκτες" είχε κάνει ο Αλαφούζος, αλλά κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον. Αντίθετα υπήρξε η "κάθετη" δήλωση του Γιώργου Βαρδινογιάννη ότι "η οικογένεια δεν θα ασχοληθεί από εδώ και πέρα με τον Παναθηναϊκό".

"Τα Νέα"...

Κάποιοι... κακαντρεχείς υποστηρίζουν ότι ο Αλαφούζος είχε ασχοληθεί πριν από έξι χρόνια με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για "να την μπει" στον πρώην συνεταίρο του, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον οποίον "τα είχαν σπάσει", τότε, επαγγελματικά.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι Αλαφούζος και Μαρινάκης δεν έχουν πλέον αντιπαλότητες επαγγελματικές, δικαιώνοντας και την πρωτοσέλιδη εκτίμηση της "Αυγής" για "παράγκα του Μοσχάτου με συγκατοίκους τους Μαρινάκη και Αλαφούζο", αν κρίνουμε το πώς τα "Τα Νέα" (του Μαρινάκη πλέον) αντιμετώπισαν την κρίση στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

"Γενναίο αντίο από τον Γιάννη Αλαφούζο" ήταν ο τίτλος της πρώτης σελίδας των αθλητικών ειδήσεων της εφημερίδας και στο κείμενο του θέματος αναφέρεται: "Έκανε μεγάλη προσπάθεια και πλήρωσε τεράστια ποσά (42 εκατ. ευρώ) για να στηρίξει σε πολύ δύσκολες στιγμές τον Παναθηναϊκό. Ήταν εκ μέρους του πολύ γενναίο και οφείλουν οι λογικοί να του το αναγνωρίσουν, πόσω μάλλον όταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε δεσμεύεται να αναλάβει και υποχρεώσεις 20 εκατ. ευρώ για την επόμενη μέρα"!

Δηλαδή να τον ευχαριστήσουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού που θα πληρώσει το ένα τρίτο των χρεών που δημιούργησε ο ίδιος με την πολιτική του!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL