Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
ΣΤΙΒΟΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ / Κατερίνα Στεφανίδη: Παγκόσμιο "φαινόμενο" η κορυφαία Ελληνίδα όλων των εποχών!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΙΒΟΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ / Κατερίνα Στεφανίδη: Παγκόσμιο "φαινόμενο" η κορυφαία Ελληνίδα όλων των εποχών!

Η Κατερίνα Στεφανίδη σε πίνακα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου (ΕΑΑ)

TOY NIKOY ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ

Το "φαινόμενο" Κατερίνα Στεφανίδη δεν έχει προηγούμενο στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά είναι πολύ σοβαρές οι ενδείξεις ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και για τον κλασικό αθλητισμό σε διεθνές επίπεδο.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, που πλέον δεν θα την αποκαλούμε μόνο "χρυσή" Ολυμπιονίκη, αλλά και παγκόσμια πρωταθλήτρια (εκτός από δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης), έγινε με το κατόρθωμά της στο Λονδίνο η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια όλων των εποχών, καθώς μέσα σε 14 μήνες κατέκτησε όλους τους τίτλους σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όμως η φήμη και η αξία της Στεφανίδη ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα και βλέπουμε να γίνεται, πλέον, "σύμβολο" και του ευρωπαϊκού, αλλά και του παγκόσμιου στίβου. Το άλμα επί κοντώ είναι ένα από τα δυσκολότερα αγωνίσματα στον στίβο, αν όχι το δυσκολότερο, αφού, εκτός από τον ανθρώπινο παράγοντα, υπάρχει και το τεχνικό μέσο, που είναι το κοντάρι.

Έτσι το να έχεις σταθερή απόδοση είναι κάτι πολύ δύσκολο και πάρτε παράδειγμα τον Γάλλο Ρενό Λαβιλενί, που έχει κατακτήσει έξι διαδοχικά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο (6.16μ.) και πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Λονδίνο με 5.85μ. και ήταν... τρισευτυχισμένος!

Αυτό που έχει καταφέρει τα δύο τελευταία χρόνια η Κατερίνα Στεφανίδη έχει κάνει τους ειδήμονες να "τρίβουν τα μάτια τους"! Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία του αγωνίσματος, μηδέ εξαιρουμένου και του μεγάλου Σεργκέι Μπούμπκα, που αθλητής ή αθλήτρια σε 32 διαδοχικούς αγώνες δεν έχει πάρει θέση χειρότερη από την τρίτη, όπως συμβαίνει με την Ελληνίδα άλτρια το 2016 και το 2017.

Οι αγώνες στους οποίους δεν έχει πάρει την πρώτη θέση τα δύο τελευταία χρόνια είναι μετρημένοι στα... δάκτυλα (οκτώ!), ενώ φέτος έχει ηττηθεί μόλις μια φορά στον κλειστό στίβο, όταν ήρθε δεύτερη με 4.61μ. στο μίτινγκ του Κλερμόν Φεράν.

Από τότε είναι σε 11 αγώνες αήττητη και, αν προσθέσουμε και τους προκριματικούς, ο αριθμός ανεβαίνει στους 13! Συγκεκριμένα: 11.2 Νέα Υόρκη 4.82μ., 18.2 Μπέρμιγχαμ 4.63μ., 4.3 Βελιγράδι 4.85μ., 5.5 Ντόχα 4.80μ., 31.5 Φιλοθέη 4.70μ., 8.6 Ρώμη 4.85μ., 18.6 Πάτρα 4.81μ., 24.6 Λιλ 4.70μ., 9.7 Λονδίνο 4.81μ., 16.7 Πάντοβα 4.72μ., 6.8 Λονδίνο 4.91μ.

Oι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν μπορεί κανείς πλέον να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελληνίδας πρωταθλήτριας σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δέκα άλματα που έχουν γίνει πάνω από τα 4.81μ. στον ανοιχτό στίβο τα πέντε τα έχει κάνει η Κατερίνα, που έχει και την πρώτη (4.91μ.) και τη δεύτερη (4.85μ.) επίδοση του κόσμου μέσα στο 2017.

Βέβαια όλα αυτά τα είχαν δει και τα... πρακτορεία στοιχημάτων, που δεν θέλουν να "χάσουν τα λεφτά τους" κι έτσι έδιναν 1.70 για νίκη της Στεφανίδη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 3.75 στη Σάντι Μόρις (ΗΠΑ), 13.00 στη Σίλβα (Κούβα) και τη Σουρ (ΗΠΑ), 18.00 στη ΜακΚάρθι (Ν. Ζηλανδία), 25.00 στην Μπράντσοου (Μ. Βρετανία) και τη Σιντόροβα (ανεξάρτητη).

Τα βλέπουν όμως και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου (ΕΑΑ) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF), που έχουν "αγκαλιάσει" την Ελληνίδα πρωταθλήτρια και τη θεωρούν ζωντανή διαφήμιση για το "προϊόν" τους!

Με τόσα σκάνδαλα ντόπινγκ σε όλα τα αθλήματα, αλλά και στον στίβο ειδικότερα, οι αθλητικοί παράγοντες θέλουν αθλητές και αθλήτριες πρότυπα, που να μην "εξαφανίζονται" στους ελέγχους ντόπινγκ και να πιάνονται "ντοπέ" μετά από χρόνια στους επανέλεγχους της WADA, και η Κατερίνα Στεφανίδη τους δίνει τα εχέγγυα για κάτι τέτοιο.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την απονομή στο επί κοντώ γυναικών στο Λονδίνο την έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου Σβέιν Άρνε Χάνσεν, αυτός που προωθεί την κατάργηση όλων των "γηρασμένων" ρεκόρ, που θεωρούνται "ύποπτα" για χρήση αναβολικών από τους κατόχους τους (ειδικά πριν από το 1989 όταν δεν υπήρχαν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι), ενώ ο προπονητής και σύζυγός της Μιτς Κρίερ επιλέχθηκε από την ΙΑΑF για να μιλήσει στο συνέδριο προπονητών που έγινε στο Λονδίνο, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Επειδή η Κατερίνα Στεφανίδη είναι η... χελώνα -στον μύθο του Αισώπου- στην αναμέτρηση με τον λαγό, επειδή βρίσκεται εδώ και 13 χρόνια σε υψηλό επίπεδο με ξεκίνημα το παγκόσμιο ρεκόρ κορασίδων σε ηλικία 15 χρόνων (4.37μ. στο κλειστό της Παιανίας), επειδή έχει την καλύτερη τεχνική μεταξύ όλων των επικοντιστριών του κόσμου (το ένα άλμα της με το άλλο μοιάζουν σαν να έχουν βγεί από... καρμπόν), αλλά και τη μεγαλύτερη εμπειρία μεγάλων αγώνων επί τόσα χρόνια (από παγκόσμια πρωταθλήτρια κορασίδων το 2005), είναι σχεδόν βέβαιο ότι σημαντικότερος "αντίπαλός" της τα επόμενα χρόνια και μέχρι το... 2024 (οπότε... προβλέπουμε ότι θα ολοκληρώσει την καριέρα της), θα είναι κάποιος απευκταίος τραυματισμός.

Επειδή όμως "εχθρός του καλού είναι το καλύτερο" και, όπως είπε η ίδια, "η σεζόν δεν τελειώνει στο Λονδίνο", η Κατερίνα Στεφανίδη βάζει πλώρη για να πραγματοποιήσει και τους επόμενους στόχους τους. Αρχικά θέλει να συνεχίσει το αήττητο σερί και να πάρει για δεύτερη διαδοχική χρόνια το διαμάντι στα "Ντάιμοντ Λιγκ". Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 24 βαθμούς (3Χ8), έναντι 29 της Κουβανής Γιαρισλέι Σίλβα (3ης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), που έχει όμως δύο αγώνες περισσότερους (5). Ο επόμενος αγώνας της σειράς των "Ντάιμοντ Λιγκ" θα γίνει και πάλι στην Αγγλία στις 20 Αυγούστου στο Μπέρμιγχαμ.

Ο δεύτερος στόχος της είναι να ξεπεράσει τα 5 μέτρα, ύψος που "έχει" στις προπονήσεις (5.06μ. είναι το παγκόσμιο ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο της Έλενα Ισινμπάγιεβα από το 2009 και 5.03μ. της Τζένιφερ Σουρ στον κλειστό από το 2016). Η Κατερίνα είναι πλέον στην τέταρτη θέση όλων των εποχών τόσο στον ανοιχτό (4.91μ.), όσο και στον κλειστό στίβο (4.90μ. από πέρσι).

Τέλος, θέλει και μπορεί να κάνει "καρέ" χρυσών μεταλλίων σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του χρόνου τον Μάρτιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που κι αυτό θα γίνει στο Μπέρμιγχαμ. Στην αντίστοιχη διοργάνωση το 2016 στο Πόρτλαντ ήταν η τελευταία φορά που είχε ηττηθεί σε μεγάλη διοργάνωση, παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο με άλμα στα 4.80 μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL