Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Οι αθλητές μιλάνε και εκτός γηπέδων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι αθλητές μιλάνε και εκτός γηπέδων

"Δεν πρέπει να είσαι Αντετοκούνμπο για να έχεις δικαιώματα", από έναν μεγάλο σταρ του NBA

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αν και δεν έχουν υπάρξει με τη μορφή που είδαμε για την Ηριάννα, έχουν αναληφθεί κάποιες σημαντικές συλλογικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα.

Όπως των παικτών της Λάρισας και του Αχαρναϊκού, που στις 31 Ιανουαρίου του 2016 έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στην αρχή του ματς και οι 22 παίκτες που βρίσκονταν στο γήπεδο, διαμαρτυρόμενοι για όσα συνέβαιναν στη Συρία. Οι ποδοσφαιριστές της Λάρισας ήταν αυτοί, επίσης, που πέρυσι επέμειναν και φόρεσαν φανέλες που έγραφαν “τα προσφυγόπουλα είναι παιδιά μας”, παρά την απαγόρευση της Σούπερ Λιγκ.

Στην Ισπανία πάλι, πριν από τρία χρόνια, σύσσωμη η Ράγιο Βαγιεκάνο είχε σταθεί στο πλευρό 85χρονης γυναίκας που ζούσε στο Βαγιέκας σχεδόν όλη της της ζωή και μια τράπεζα, για ένα απλήρωτο δάνειο του γιου της, την πέταξε έξω. Με τη συνδρομή των παικτών, του προπονητή, της διοίκησης και των οπαδών, η γυναίκα συνέχισε να έχει σπίτι.

Κόντρα στον Τραμπ

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και το μπάσκετ, είχαμε μαζικές δηλώσεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ στην ιστοσελίδα Sport24. Ο Έρικ Γκριν και ο Ντόμινικ Γουότερς από τον Ολυμπιακό, ο Κένι Γκάμπριελ από τον Παναθηναϊκό, ο Τάιλερ Καλινόσκι από τον Απόλλωνα Πάτρας, ο Τζαγουάντ Γουίλιαμς από την ΑΕΚ, ο Λάνγκστον Χολ από τον Κολοσσό Ρόδου, ο Καλίστους Εζιούκου από τα Τρίκαλα, ο Τόρλιν Φιτζπάτρικ από το Ρέθυμνο, ο Ντάνιελ Όρτον από την Κύμη, ο ΜακΚένζι Μουρ από τον Προμηθέα Πάτρας, οι Σον Έβανς - Στίβεν Γκρέι από το Λαύριο και ο Μαρκέλ Σταρκς από τον Κόροιβο σχολίασαν με αρνητικό τρόπο την πολιτική και τη φιλοσοφία του εκκεντρικού Ντόναλντ Τραμπ, που είχε μόλις υπογράψει προσωρινή διαταγή με την οποία απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών.

Αντίστοιχες αρνητικές δηλώσεις υπήρξαν φυσικά και από αθλητές του ΝΒΑ. Οι Στέφεν Κάρι, Λεμπρόν Τζέιμς, Σταν Βαν Γκάντι (προπονητής), Κάιλ Λάουρι, Ντουέιν Κέισι (προπονητής) είναι μόνο ορισμένοι απ' όσους εκφράστηκαν αρνητικά για τον νέο... πλανητάρχη.

Ενάντια στην αστυνομική βία

Πηγαίνοντας πίσω στο 2014, αλλά μένοντας στο NBA, κορυφαίοι αθλητές είχαν πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στα ρατσιστικά εγκλήματα της αστυνομίας σε βάρος μαύρων. Λεμπρόν Τζέιμς, Ντέρικ Ρόουζ, Κάιρι Ίρβινγκ, Στιβ Νας, Κόμπι Μπράιαντ και άλλοι αστέρες του κορυφαίου πρωταθλήματος είχαν μιλήσει ανοιχτά για το θέμα. «Το σύστημα καθιστά δυνατό να γίνονται δολοφονίες νέων μαύρων, πίσω από την κάλυψη του νόμου» έλεγε ο Κόμπι Μπράιαντ, και ο Στιβ Νας, από την πλευρά του, σχολίαζε: «Είμαι αηδιασμένος από την απόφαση για τον Μάικ Μπράουν. Ο ρατσισμός διδάσκεται.” “Όλα καλά όταν δολοφονείται κόσμος, αν το θύμα είναι μαύρος και αυτός πίσω από τη σκανδάλη φορά στολή και σήμα” δήλωνε ο Ματ Μπαρνς.

Πολλοί παίκτες εκείνες τις ημέρες φορούσαν στην προθέρμανση μπλουζάκια που έγραφαν “I Can’t Breathe”, που ήταν η τελευταία φράση του Έρικ Γκάρνερ, μαύρου που δολοφονήθηκε από αστυνομικούς.

Οι διαμαρτυρίες των παικτών συνεχίστηκαν ενάντια στην αστυνομική βία, γιατί συνεχίστηκαν η κακοποίηση και οι δολοφονίες των μαύρων. Ο Κόλιν Κάπερνικ, παίκτης στο NFL, είχε αρνηθεί σε φιλικό αγώνα στις 26 Αυγούστου του 2016 να σηκωθεί όρθιος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ. “Δεν θα σταθώ όρθιος για να δείξω υπερηφάνεια σε μια σημαία για μια χώρα που καταπιέζει τους μαύρους και όσους έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος. Για μένα αυτό είναι πιο σημαντικό από το φούτμπολ, και θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου να κοιτάξω αλλού. Υπάρχουν πτώματα στον δρόμο και άνθρωποι που παίρνουν άδεια μετ’ αποδοχών και τη γλιτώνουν, ενώ έχουν κάνει φόνο” είχε πει.

Λίγες μέρες αργότερα, σύσσωμη η ομάδα των Τορόντο Ράπτορς, στο ΝΒΑ, προχώρησε σε μια παρόμοια δράση, με τους παίκτες της ομάδας να ενώνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης τα χέρια τους κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Οι παίκτες που διαμαρτύρονται θεωρούνται σύμμαχοι του κινήματος Black Lives Matter (Οι Ζωές των Μαύρων έχουν Αξία, που δημιουργήθηκε το 2014, μετά τη δολοφονία μαύρου, του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, λίγες μόλις μέρες μετά τη δολοφονία του Έρικ Γκάρνερ.

Το μήνυμα των Αντετοκούνμπο

Τα δύο πασίγνωστα, πλέον, αδέρφια δεν ξεχνούν ούτε από πού ξεκίνησαν ούτε τι πέρασαν. Έτσι, φέτος, συμμετείχαν για δεύτερη χρονιά στα Antetokunbros events, που έχουν κεντρικό σλόγκαν "είμαστε όλοι αδέρφια" και τα διοργανώνει η μπασκετική σελίδα eurohoops.net. Χαρακτηριστικά, στην προαναγγελία των τουρνουά που έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αναφερόταν ότι τα δύο αδέρφια θα έκαναν πράξη την υπόσχεσή τους να γίνουν ένα με τον κόσμο και να μεταδώσουν τη χαρά και την αγάπη του μπάσκετ χωρίς φανατισμό, κοινωνικές διακρίσεις και αποκλεισμούς, ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας και χρώματος. Τις ίδιες ημέρες τα δύο αδέρφια έστελναν μήνυμα στην Πολιτεία με συνέντευξή τους, λέγοντας ότι “δεν πρέπει να είσαι Αντετοκούνμπο για να έχεις δικαιώματα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL