Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ / Απόλλωνας Σμύρνης: Έχει όλες τις προϋποθέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ / Απόλλωνας Σμύρνης: Έχει όλες τις προϋποθέσεις

Ο Απόλλωνας Σμύρνης θα βρίσκεται από την επόμενη αγωνιστική περίοδο ξανά στη Σούπερ Λιγκ, καθώς εξασφάλισε και μαθηματικά την άνοδο από τη Φούτμπολ Λιγκ μαζί με την ομάδα της Λαμίας. Οι ποδοσφαιριστές της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», τους οποίους προπονεί ο Άκης Μάντζιος, παραλίγο να ανέβουν διατηρώντας και το αήττητο, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν καθώς ηττήθηκαν για πρώτη φορά μόλις την περασμένη αγωνιστική με 1-0 από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό, όμως, δεν μετριάζει τη χαρά. Στον κυριακάτικο εντός έδρας αγώνα με τα Χανιά, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της προτελευταίας αγωνιστικής του φετινού πρωταθλήματος, θα επικρατήσει πανηγυρική ατμόσφαιρα και θα τιμηθούν δύο μεγάλες φυσιογνωμίες της ομάδας, οι πρώην πρόεδροι της ΠΑΕ Κώστας Αλαμάνος και Σταμάτης Βελλής. Ο Απόλλωνας, λοιπόν, επιστρέφει εκεί που ανήκει, με ένα οικοδόμημα που σφύζει από αγωνιστική υγεία, οικονομική ασφάλεια και λειτουργική άνεση, επομένως έχει τις βάσεις να μονιμοποιηθεί στην υψηλότερη κατηγορία.

Μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, η παρουσία του Απόλλωνα στα σαλόνια της Α’ Εθνικής ήταν σχεδόν αυτονόητη. Στα μέσα, μάλιστα, της δεκαετίας του 1990, ο αείμνηστος Γιάννης Παθιακάκης είχε δημιουργήσει ένα ποδοσφαιρικό σύνολο που είχε κερδίσει την εύφημο μνεία όλης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας τόσο για τα αγωνιστικά του επιτεύγματα (τέταρτη θέση και έξοδος στο Κύπελλο UEFA το 1995, αλλά και συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1996), όσο και για το ποιοτικό ποδόσφαιρο που απέδιδαν οι αξιολογότατες μονάδες που βρίσκονταν τότε στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας (Ντέμης Νικολαΐδης, Μπάρνιακ, Κόλα, Μήνου κ.ά.).

Αμέσως μετά, όμως, άρχισε η φθορά και την αγωνιστική περίοδο 1999-2000 ο Απόλλωνας υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική. Ο νέος αιώνας σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης για το σωματείο, καθώς θα βρεθεί να "βολοδέρνει" ακόμα και στη Δ' Εθνική. Το 2010 ξεκινάει μια διαφορετική πορεία απομάκρυνσης από την ανυποληψία. Πρώτα επιτυγχάνεται η άνοδος στη Γ' Εθνική, για να ακολουθήσουν το 2012 και το 2013 δύο συνεχόμενοι προβιβασμοί που έφεραν τον Απόλλωνα στη Σούπερ Λιγκ. Η ομάδα δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά εκεί και υποβιβάζεται εκ νέου στη Φούτμπολ Λιγκ. Το 2015 χάνει στα πλέι οφ την άνοδο από την ΑΕΚ και τον Ηρακλή, τερματίζοντας πάντως στη σχετική διαδικασία πάνω από τη Λάρισα, τον Ολυμπιακό Βόλου και την Παναχαϊκή.

Την περσινή χρονιά έμεινε έξω από τη διεκδίκηση των δύο πρώτων θέσεων σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, επειδή σε αγώνα με τον Πανελευσινιακό σημειώθηκε αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή της, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό και την αφαίρεση 3 βαθμών. Δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα της επιστροφής για έναν σύλλογο που έχει ιδρυθεί το 1891 στη Σμύρνη και τον συναντάμε στην άκρως τιμητική ένατη θέση της γενικής βαθμολογίας όλων των εποχών στην Α’ Εθνική!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL