Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ / Ευρωλίγκα: "Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ / Ευρωλίγκα: "Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία"!

Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς νίκησε κατά κράτος τον Νικ Καλάθη

Ο Παναθηναϊκός μέσα σε 50 ώρες κατέστρεψε όλα όσα είχε πετύχει στις 10 τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκα. Ο ενθουσιασμός από την κατάκτηση της τέταρτης θέσης και του πλεονεκτήματος έδρας έγινε... οδυρμός, αφού -κόντρα σε όλα τα προγνωστικά- κατέγραψε ένα αρνητικό ρεκόρ, καθώς έγινε η πρώτη ομάδα από τη θέσπιση των πλέι όφ, που ξεκινάει με δύο ήττες στην έδρα της! Για να παραμείνει "ζωντανός" θα πρέπει να "γράψει ιστορία" την προσεχή εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, να πετύχει δύο νίκες επί της Φενέρμπαχτσε και να διεκδικήσει την πρόκριση στο φάιναλ φορ σε πέμπτο ματς στην Αθήνα.

Βέβαια, με την αυτοπεποίθηση που έδειξε η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο "Νίκος Γκάλης", αγγίζει τα όρια της "επιστημονικής φαντασίας" ένα τέτοιο σενάριο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε ότι "η ελπίδα πεθαίνει τελευταία" και το "ποτέ, μη λες ποτέ!". Δεν έχουμε ξανασυναντήσει ομάδα στην Ευρωλίγκα όπου δύο παίκτες της να έχουν στο ίδιο παιχνίδι αξιολόγηση 35 και 34 βαθμούς αντίστοιχα, όπως οι Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και Έκπε Ούντο στο 75-80. Μάλιστα ο Σέρβος άσος είχε το ίδιο τέντεξ (35 βαθμούς) και στο πρώτο ματς (58-71) και συνολικά 10/14 τρίποντα στα δύο ματς! Απίστευτα στατιστικά για έναν παίκτη που είχε μείνει εκτός δράσης φέτος δύο φορές, λόγω τραυματισμών, για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις μήνες!

Κι ενώ τα βασικά ατού του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν πολύ καλύτερα του αναμενόμενου, οι παίκτες που σημάδεψαν το νικηφόρο 5/5 του Παναθηναϊκού στο φινάλε της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκα, ο Κρις Σίνγκλετον και ο Τζέιμς Γκιστ παρουσιάστηκαν "αγνώριστοι". Ειδικά ο Σίγκλεντον, αποδείχθηκε ότι δεν είναι "βιωνικός" (έτσι είχε χαρακτηριστεί), αφού του βγήκε η κούραση στους πιο κρίσιμους αγώνες κι από το γεγονός ότι δεν σταμάτησε να παίζει μπάσκετ όλη την περασμένη χρονιά κι αφού τελείωσε τις υποχρεώσεις του με την Λοκομοτίβ Κουμπάν, αγωνίστηκε και στην Κίνα, πριν ενσωματωθεί στον Παναθηναϊκό.

Εκεί που ο Ομπράντοβιτς νίκησε κατά κράτος τον Πασκουάλ ήταν το πως κατάφεραν ή όχι να "κρύψουν" τις αδυναμίες των ομάδων τους οι δύο προπονητές. Ο Κώστας Σλούκας είχε περισσότερο χρόνο συμμετοχής από τον Μπομπ Ντίξον, που είναι επιρρεπής στα λάθη, με τον Αμερικανό να έχει το μυαλό του μόνο στην εκτέλεση και ποσοστό 6/9 τρίποντα στα δύο ματς. Αντίθετα, ο Πασκουάλ δεν "προστάτευσε" τον Νικ Καλάθη, που δεν φημίζεται για την... ευστοχία του, αλλά κόντρα στη Φενέρ είχε 10 σουτ μέσο όρο, με 5/20 ποσοστό ευστοχίας, από τα οποία 0/6 τρίποντα! Να σημειώσουμε ότι και στον δημιουργικό τομέα η Φενέρ είχε συνολικά 38 ασίστ, έναντι μόλις 24 του Παναθηναϊκού, που έπαιζε στην έδρα του.

Είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενο σημείωμα ότι ο Παναθηναϊκός από την εποχή που έφυγε ο Ομπράντοβιτς έχει χάσει την ικανότητά του να παίρνει παιχνίδια, όταν αυτά βρίσκονται "στον πόντο". Στον αγώνα της Τρίτης οι "πράσινοι" προηγήθηκαν με 16π. διαφορά στο 21', αλλά όταν τους πλησίασε η Φενέρ (50-48 στο 30'), βρέθηκαν να χάνουν με 15π. στην τελευταία περίοδο! Αντίστοιχα, στον αγώνα της Πέμπτης προηγούνταν 68-65 6' 30'' από τη λήξη, αλλά στο κρίσιμο σημείο έπαθαν "μπλακ άουτ", έκαναν 4,5 λεπτά να πετύχουν καλάθι και η Φενέρ μ' ένα σερί 0-9 βρέθηκε μπροστά 68-74 στο 38'! Για να μη μιλήσουμε για τα λάθη του τελευταίου λεπτού...

Την Τρίτη γίνεται ο τρίτος αγώνας της σειράς και ας ελπίσουμε να μην είναι και ο τελευταίος ευρωπαϊκός για τον Παναθηναϊκό. Πλέον, δεν χρειάζεται μόνο να παίξει καλύτερα ο Παναθηναϊκός, αλλά και η Φενέρμπαχτσε να είναι λιγότερο... εύστοχη στα τρίποντα. Στα ματς της Αθήνας είχε ποσοστό 55% (24/44 συνολικά!), κάτι που σημαίνει ότι ο Πασκουάλ θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην περιφερειακή άμυνα και ειδικά στο μαρκάρισμα του "αγριεμένου" Μπογκντάνοβιτς. Στις αναμετρήσεις που ήταν με την πλάτη στον τοίχο ο Παναθηναϊκός είχε αντιδράσει. Να δούμε αν θα γίνει κάτι ανάλογο και στην "τελική αναμέτρηση"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL