Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / Εξαιρετικό το υλικό, να 'χαμε και προπονητή...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / Εξαιρετικό το υλικό, να 'χαμε και προπονητή...

Ντόρσεϊ και Παπαγιάννης εντυπωσιάζουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού

H Εθνική Ελλάδας μπάσκετ απέχει από τα υψηλότερα πατώματα του ανταγωνισμού από το μακρινό πια 2009, όταν και είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Από το 2010 και ύστερα, ακολούθησαν συνεχόμενες αγωνιστικές αποτυχίες ανεξαρτήτως διοργάνωσης, αφού είτε διεξαγόταν Ευρωμπάσκετ, είτε Μουντομπάσκετ, είτε Προολυμπιακό τουρνουά, η ομάδα δεν κατάφερε ούτε μια φορά να επιστρέψει με κάποια σημαντική διάκριση στις αποσκευές της. Για συμμετοχή, δε, σε Ολυμπιακούς Αγώνες ούτε λόγος...

Το μυστήριο είναι πως το υλικό ήταν και παραμένει κατά γενική ομολογία άκρως ικανοποιητικό, αποτελούμενο από πληθώρα παικτών με αναγνώριση ακόμα και στο διεθνές στερέωμα. Επίσης, στον πάγκο της ομάδας βρέθηκαν αυτό το διάστημα προπονητές όπως ο Γιόνας Καζλάουσκας, ο Ηλίας Ζούρος, ο Αντρέα Τρινκιέρι και ο Φώτης Κατσικάρης, άνθρωποι με πιστοποιημένες περγαμηνές γύρω από τις προπονητικές ικανότητες τους.

Στη σημερινή συγκυρία προβάλλει άκρως ευοίωνη η προοπτική της στελέχωσης της ομάδας με παίκτες όπως οι αδερφοί Αντετοκούνμπο, με προεξάρχουσα φυσικά φυσιογνωμία αυτή του Γιάννη, που πραγματοποιεί σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ. Υπάρχει, επίσης, ο πανύψηλος (2.19μ.) σέντερ Γιώργος Παπαγιάννης που επιλέχτηκε από τους Σακραμέντο Κινγκς το περασμένο καλοκαίρι στο νούμερο 13 του ντραφτ, δύο θέσεις πιο πάνω από εκεί που βρέθηκε το 2013 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Πρόσφατα, μάλιστα, ο Παπαγιάννης σημείωσε το γρηγορότερο "νταμπλ - νταμπλ", δηλαδή διψήφιο αριθμό σε δύο στατιστικές κατηγορίες, που έχει πετύχει ποτέ Έλληνας στο ΝΒΑ, ξεπερνώντας και εδώ τον Γιάννη, αφού έφτασε τους 14 πόντους και τα 11 ριμπάουντ μόλις στη 10η συμμετοχή του...

Την Εθνική μπορούν ακόμη να ενισχύσουν φερέλπιδες ομογενείς, όπως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, που είχε αγωνιστεί πέρσι με την Εθνική νέων και κλήθηκε στις προπονήσεις της Εθνικής ανδρών από τον Κατσικάρη. Ο Ντόρσεϊ (το όνομα της μητέρας του είναι Κωνσταντινίδου) πραγματοποιεί εκπληκτικές εμφανίσεις στο φετινό κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ οδηγώντας το Όρεγκον στο φάιναλ φορ. Στον αγώνα κόντρα στο Κάνσας, που έφερε το Όρεγκον για πρώτη φορά μετά από 78 χρόνια στους "4" του NCAA, ο 21χρονος Ελληνοαμερικανός πέτυχε 27 πόντους (από τους 74 της ομάδας του) με 6/10 τρίποντα!

Ένας άλλος με ελληνικές ρίζες, ο αθλητικός, ύψους 2.08μ., Ζακ Όγκαστ, διακρίνεται στην Τουρκία με τη φανέλα της Ουσάκ Σπορτίφ και αναμένεται μέχρι τα τέλη Απρίλη να έχει στην κατοχή του ελληνικό διαβατήριο. Μάλιστα πρόσφατο δημοσίευμα υποστήριζε ότι ήδη οι δύο "αιώνιοι" έχουν κάνει κινήσεις για την απόκτησή του το καλοκαίρι. Στα μελλοντικά στελέχη της Εθνικής ανδρών μπορεί να υπολογίζεται και ο Κώστας Μήτογλου, που αγωνίζεται με επιτυχία στο κολέγιο Γουέικ Φόρεστ. Τον τελευταίο καιρό "αναδύεται" και ένα νέο όνομα, αυτό του Νάζαρεθ Μήτρου Λονγκ, που διακρίθηκε αγωνιζόμενος με το Αϊόβα Στέιτ.

Και ενώ από υλικό πάμε καλά, η ΕΟΚ, λίγους μήνες πριν το Ευρωμπάσκετ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το κομβικό θέμα του προπονητή! Για τον άνθρωπο, δηλαδή, που θα μπορέσει να αξιοποιήσει και να προσδώσει ταυτότητα, συνοχή και αυτοπεποίθηση, σε ένα υλικό, που με κατάλληλη "χημεία" μπορεί να ξαναφέρει την "επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων" στις διακρίσεις στο υψηλότερο επίπεδο του διεθνούς ανταγωνισμού. Θα είναι άραγε ο "εκλεκτός" ο Παναγιώτης Γιαννάκης, που αποτελεί αναμφισβήτητα μια ενδιαφέρουσα επιλογή στο σήμερα, με άκρως πετυχημένη θητεία στο παρελθόν; Ειδικά από τη στιγμή που η ΤΣΣΚΑ δεν έδωσε άδεια στον Δημήτρη Ιτούδη για παράλληλη ενασχόληση, και με τη ρωσική ομάδα, και με την Εθνική Ελλάδας, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές - και... φθηνές - λύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL