Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Αρχίζουν τα... πολύ δύσκολα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχίζουν τα... πολύ δύσκολα!

Το "χρυσό" γκολ του Τζαβέλλα με την Βοσνία/Ερζεγοβίνη κράτησε "ζωντανή" την Εθνική μας στο κυνήγι της πρόκρισης

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατάφερε υπό την καθοδήγηση του Μίκαελ Σκίμπε να επανέλθει σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά ήρθε η ώρα για τη δυσκολότερη αναμέτρηση στη θητεία του Γερμανού τεχνικού, αυτήν με το πανίσχυρο Βέλγιο το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Η Εθνική Ελλάδας, που βρίσκεται πια στην 46η θέση της σχετικής κατάταξης της FIFA, αντιμετωπίζει ένα ποιοτικότατο ποδοσφαιρικό συγκρότημα, που φιγουράρει στην αντίστοιχη 5η θέση. Πρόκειται για πολύ δύσκολη αποστολή από κάθε πλευρά, για την οποία ο προπονητής της Εθνικής εμπιστεύτηκε στην αρχική κλήση 24 ποδοσφαιριστές. Τρεις από αυτούς, οι Ανδρούτσος, Μανθάτης και Ζέκα, κλήθηκαν για πρώτη φορά. Ο Ζέκα, βέβαια, θα μπορέσει να αγωνιστεί μονάχα στην περίπτωση που ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σ' αυτόν τον αγώνα η Εθνική μας θα στερηθεί των υπηρεσιών του βασικού της τερματοφύλακα Ορέστη Καρνέζη, που είναι τραυματίας, αλλά στον αντίποδα θα παραταχθεί με τον πολύ φορμαρισμένο Μήτρογλου και ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά δίδυμα στην άμυνα, τους Παπασταθόπουλο και Μανωλά.

Το Βέλγιο προπορεύεται στον όμιλο έχοντας μόνο νίκες σε 4 αγώνες. Νίκες επιβλητικές, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για το ποια ομάδα είναι το φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Οι Βέλγοι ξεκίνησαν εντυπωσιακά, νικώντας 0-3 την Κύπρο εκτός έδρας και συντρίβοντας στο Βέλγιο με 4-0 τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο σαρωτική: 0-6 εκτός έδρας το αδύναμο Γιβραλτάρ και σκορ-μαμούθ (8-1) επί της Εσθονίας στο Στάδιο "Κινγκ Μποντουέν" των Βρυξελλών λίγο πριν τα μέσα του περασμένου Νοέμβρη. Ο συνολικός, δε, συντελεστής τερμάτων είναι άκρως ενδεικτικός της βελγικής προέλασης (21-1!).

Από την άλλη, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της Εθνικής μας είναι τα εξής: Γιβραλτάρ - Ελλάδα 1-4, Ελλάδα - Κύπρος 2-0, Εσθονία - Ελλάδα 0-2, Ελλάδα - Βοσνία/Ερζεγοβίνη 1-1. Έτσι, με 10 βαθμούς και συντελεστή τερμάτων 9-2, η ελληνική ομάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, έχοντας τρεις περισσότερους από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Φαίνεται πως όλα θα κριθούν ανάμεσα σε αυτές τις τρεις ομάδες, αφού η τέταρτη Κύπρος και η πέμπτη Εσθονία έχουν περιοριστεί στην πενιχρή συγκομιδή των 3 μόλις βαθμών...

Γαλαξίας "αστέρων"

Το Βέλγιο διαθέτει ορισμένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα του σύγχρονου ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως οι τερματοφύλακες Κουρτουά και Μινιολέ, καθώς και οι Βερτόνγκεν, Κομπανί, Βίτσελ, Κ. Ντε Μπρούιν, Μιραλάς, Μέρτενς, Καράσκο, Μπατσουαγί, Ντεμπελέ, Μπεντέκε, Όριτζι, Λουκάκου και Αζάρντ. Προπονητής είναι από το περασμένο καλοκαίρι ο 44χρονος Ισπανός Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, με θητεία στον πάγκο ομάδων όπως η Σουόνσι, η Γουίγκαν και η Έβερτον. Ο προκάτοχός του Μαρκ Βίλμοτς, παρ’ ότι διαχειρίστηκε ένα από τα καλύτερα κατά γενική ομολογία έμψυχα υλικά στην ιστορία του βελγικού ποδοσφαίρου, δεν μπόρεσε να φέρει κάποια σημαντική διάκριση.

Κι αν ο αποκλεισμός από την Αργεντινή στους προημιτελικούς του Μουντιάλ 2014 ήταν κάτι που ξεπεράστηκε χωρίς κλυδωνισμούς, η ήττα 1-3 από την Ουαλία στη φάση των "8" του γαλλικού Εuro θεωρήθηκε από τη βελγική ομοσπονδία ως ένας οδυνηρός αποκλεισμός με την κύρια ευθύνη να βαραίνει τον Βίλμοτς... Με τον Μαρκ Βίλμοτς ως πρώτο προπονητή, οι "κόκκινοι διάβολοι" σκαρφάλωσαν από την 54η θέση στην κορυφή της κατάταξης της FIFA, έχοντας 34 νίκες και 8 ισοπαλίες σε 51 παιχνίδια.

Η παράδοση των αναμετρήσεων των δύο ομάδων ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου του 1984, όταν η χώρα μας, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 1986, παραχώρησε "λευκή" ισοπαλία στους Βέλγους. Περίπου τρεις μήνες αργότερα, το Βέλγιο επικρατούσε στην έδρα του με 2-0. Μάλιστα, η ομάδα του Γκι Τάις στην τελική φάση στο Μεξικό είχε φτάσει μέχρι τον μικρό τελικό της διοργάνωσης. Έκτοτε ακολούθησαν μόνο φιλικές αναμετρήσεις, με την Ελλάδα να έχει 3 νίκες και το Βέλγιο μία, ενώ ο τελευταίος αγώνας πριν από πέντε χρόνια είχε λήξει ισόπαλος με 1-1.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του 8ου προκριματικού ομίλου μέχρι το τέλος είναι:

25 Μαρτίου: Βέλγιο - Ελλάδα, Κύπρος - Εσθονία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη - Γιβραλτάρ

9 Ιουνίου: Βοσνία/Ερζεγοβίνη - Ελλάδα, Εσθονία - Βέλγιο, Γιβραλτάρ - Κύπρος

31 Αυγούστου: Ελλάδα - Εσθονία, Κύπρος - Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Βέλγιο - Γιβραλτάρ

3 Σεπτεμβρίου: Ελλάδα - Βέλγιο, Εσθονία - Κύπρος, Γιβραλτάρ - Βοσνία/Ερζεγοβίνη

7 Οκτωβρίου: Κύπρος - Ελλάδα, Βοσνία/Ερζεγοβίνη - Βέλγιο, Γιβραλτάρ - Εσθονία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL