Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / Στις υποδομές κρίνεται το μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / Στις υποδομές κρίνεται το μέλλον

Oι αναπτυξιακές υποδομές των ακαδημιών των ομάδων έτσι και αλλιώς αποτελούν μια σπουδαία και πολύ σοβαρή υπόθεση, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του εγχώριου ποδοσφαίρου. Ειδικά στις μέρες μας, που λόγω της σημαντικής οικονομικής δυσπραγίας οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να στραφούν στην εσωτερική παραγωγική διαδικασία για τη μελλοντική τους επιβίωση και στελέχωση. Πολλές ελληνικές ομάδες ήδη χρησιμοποιούν νεαρούς ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τα σπλάχνα τους, όμως οφείλουμε όλοι να ομολογήσουμε πως χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά γιατί προς το παρόν τα αποτελέσματα παραμένουν σχετικά ισχνά.

Το πρωτάθλημα Κ20, στο οποίο συμμετέχουν οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ, χρησιμοποιώντας παίκτες που δεν υπερβαίνουν την ηλικία των 20 χρόνων, αποτελεί μια οργανωμένη προσπάθεια απόκτησης εμπειριών και παροχής δυνατοτήτων στους νεαρούς ποδοσφαιριστές να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Ξεκίνησε το 2001, έχοντας την ονομασία Πρωτάθλημα Νέων, ενώ από το 2006 βρίσκεται υπό την αιγίδα της ίδιας της Σούπερ Λιγκ. Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διεξάγεται με τη σημερινή του ονομασία από το 2010. Αν και σε αυτές τις ηλικίες η προτεραιότητα είναι η απόκτηση βάσεων που να σχετίζονται με μια ολοκληρωμένη ποδοσφαιρική παιδεία, αξίζει να σημειώσουμε πως ο Ολυμπιακός έχει στεφθεί 5 φορές πρωταθλητής. Ακολουθούν με 3 τρόπαια η Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ, ενώ δύο φορές τον τίτλο έχουν κατακτήσει ο Παναθηναϊκός και ο Άρης.

Φέτος, ο τρεις φορές νικητής στα τελευταία τέσσερα χρόνια Ολυμπιακός προηγείται στη βαθμολογία έχοντας σε 14 αγώνες 38 βαθμούς. Έπεται ο Παναθηναϊκός με 32 βαθμούς σε 15 αγώνες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Πανιώνιος (27 βαθμοί σε 14 αγώνες), ενώ ο Ατρόμητος ακολουθεί με έναν βαθμό λιγότερο (σε 14 αγώνες). Πέμπτος είναι ο ΠΑΟΚ, που σε 13 αγώνες έχει συγκεντρώσει 25 βαθμούς. Έναν χρόνο νωρίτερα η τελική κατάταξη στην πρώτη πεντάδα είχε ως εξής: Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, ΑΕΚ και Ξάνθη.

Παράλληλα, διεξάγονται άλλα δύο πρωταθλήματα διαφορετικών ηλικιακών κριτηρίων, αυτό των Κ17 και αυτό των Κ15. Στους Κ17 προηγείται στη βαθμολογία η ΑΕΚ με 31 βαθμούς σε 13 αγώνες, ενώ ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με έξι βαθμούς λιγότερους στις ίδιες αγωνιστικές. Περσινός πρωταθλητής ήταν ο Ολυμπιακός. Στους Κ15 προηγείται με 24 βαθμούς σε 10 αγώνες ο Ατρόμητος και ακολουθεί η ΑΕΚ με 20 στους ίδιους αγώνες. Την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο τον τίτλο είχε κατακτήσει και εδώ ο Ολυμπιακός με έναν βαθμό διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τα αποτελέσματα και τους τίτλους, επειδή ο χαρακτήρας και οι στόχοι αυτών των πρωταθλημάτων είναι πολύ πιο διευρυμένοι, οφείλουν όλοι (ομάδες, Πολιτεία, διοργανώτριες αρχές, γονείς, φίλαθλοι, δημοσιογράφοι, τοπικές κοινωνίες) να σταθούν με περισσότερη προσήλωση στην παραγωγική διαδικασία, που σηματοδοτεί το ίδιο το μέλλον του ποδοσφαίρου μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL