Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
"Τρένο" για την... Πόλη ο Ολυμπιακός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τρένο" για την... Πόλη ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση της Ευρωλίγκα και όπως δείχνουν τα πράγματα πολύ δύσκολα θα μείνει εκτός τετράδας. Δηλαδή, όχι μόνο περιμένουμε να προκριθεί στα πλέι όφ, αλλά θα έχει και το πλεονέκτημα έδρας, κάτι που κατά 80% έχει μεγάλη σημασία. Η Ευρωλίγκα, παρά τα διαδοχικά τρομοκρατικά χτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη επιμένει στην επιλογή της να γίνει εκεί το φετινό φάιναλ φορ της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να βρεθεί εκεί τον Μάιο και να υπερασπιστεί τον τίτλο, που είχε κατακτήσει στη "βασιλεύουσα" το 2012!

Ο πρωταθλητής Ελλάδας έχει επτά νίκες στα τελευταία οκτώ παιχνίδια της διοργάνωσης και μπορεί να βελτιώσει κι άλλο το ρεκόρ του, αφού στις προσεχείς αγωνιστικές έχει "βατό" πρόγραμμα και μπορεί να κάνει ακόμη πέντε συνεχόμενες νίκες: Μπασκόνια (εντός), Αρμάνι Μιλάνο (εκτός), Μπάμπεργκ (εντός), Ούνιξ Καζάν (εκτός) και Ζαλγκίρις (εντός). Με δεδομένο ότι τώρα έχει 12 νίκες και 5 ήττες, είναι προφανές ότι αν φθάσει το σκορ του στο 17-5, θα έχει εξασφαλίσει την 8άδα και την πρόκριση στα πλέι οφ οκτώ αγωνιστικές πριν από το τέλος της φάσης των ομίλων και κάθε μια νίκη στη συνέχεια θα έχει σημασία μόνο για το αβαντάζ της έδρας και μόνο.

Αν διαβάσει αυτό το κείμενο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μάλλον θα... διαφωνήσει, αν κρίνουμε από τη δήλωση που έκανε μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα: "Οι αριθμοί, πόσες νίκες έχει μια ομάδα απέναντι στην άλλη, είναι για τους δημοσιογράφους. Εμείς θέλουμε να κερδίζουμε όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται. Ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, που θέλει να κερδίζει όλα τα ματς. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα, οι παίκτες είναι άνθρωποι, αλλά προσπαθούμε πάρα πολύ".

Πολύ καλύτερος φέτος

Ο Ολυμπιακός στην περσινή περίοδο δεν μπόρεσε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να προκριθεί στα πλέι οφ της διοργάνωσης και η φετινή του πορεία είναι πολύ καλύτερη του αναμενόμενου, ενώ αποτελεί και πρότυπο για το πώς πρέπει να "κτίζονται" οι ομάδες. Παρέμεινε στο "τιμόνι" ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, που βασική του αρχή είναι το "καλύτερη επίθεση είναι... άμυνα", ενώ δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στο ελληνικό στοιχείο της ομάδας και δικαιώνεται.

Οι νίκες του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ και επί της Μπαρτσελόνα στο "Παλάου Μπλαουγκράνα" είναι "σήμα κατατεθέν" της δουλειάς που γίνεται στον Πειραιά. Με τον Σπανούλη να ταλαιπωρείται από τραυματισμό το ματς με τους "πράσινους" το καθάρισε ένα 20χρονο παιδί ο Ιωάννης Παπαπέτρου και απόντος του αρχηγού στη Βαρκελώνη, δεν ήταν ένας, αλλά πολλοί οι πρωταγωνιστές της νίκης επί της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Την αρχή έκανε ο Έρικ Γκριν, που πέτυχε το "καλάθι της αγωνιστικής" στη λήξη της πρώτης περιόδου, ακολούθησε ο "υπαρχηγός" Γιώργος Πρίντεζης, στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου ο Κώστας Παπανικολάου είχε 2/2 τρίποντα, ο νεοφερμένος Ντόμινικ Γουότερς έπαιξε πολύ καλή άμυνα και πέτυχε 6 διαδοχικούς κρίσιμους πόντους, ενώ στο τέλος "μίλησε" κι έκλεισε πολλά... στόματα, ο Βαγγέλης Μάντζαρης! Ο διεθνής πλέι μέικερ πέτυχε καθοριστικό τρίποντο, όταν η ομάδα του είχε "κολλήσει" επιθετικά (προηγείτο 64-58 η Μπαρτσελόνα) και στα 7'' είχε την ψυχραιμία να ευστοχήσει στις βολές, που έγραψαν το τελικό 67-69.

Να σημειωθεί ότι φίλοι του Ολυμπιακού "γκρίνιαζαν" το προηγούμενο διάστημα για τον Μάντζαρη, καθώς δεν εκτιμούν το αγωνιστικό "low profile" του και πολύ περισσότερο για τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος σέντερ, παρά το γεγονός ότι έπαιζε από το πρώτο λεπτό με 2 φάουλ, όχι μόνο τελείωσε το ματς περιορίζοντας τον Κροάτη Άντε Τόμιτς, αλλά πέτυχε και το 64-65, που έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό λίγο πριν το φινάλε της αναμέτρησης. Είναι προφανές ότι η απόδοση ειδικά των Μάντζαρη, Μιλουτίνοφ και Παπαπέτρου πιστώνεται στον Γιάννη Σφαιρόπουλο, όπως και η επιλογή του Γουότερς, που "έδεσε" με την υπόλοιπη ομάδα, αν και δεν έχει τα χαρακτηριστικά του Ντάνιελ Χάκετ, που "αντικαθιστά" μετά τον σοβαρό τραυματισμό του.

Μ' άλλα λόγια, όποιος ισχυριζόταν στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου ότι με "νοκ άουτ" τον Χάκετ, τους Σπανούλη και Πρίντεζη άλλοτε να παίζουν και άλλοτε όχι (λόγω των τραυματισμών), ο Ολυμπιακός θα ήταν 2ος μεταξύ των 16 ομάδων της Ευρωλίγκα τον Ιανουάριο και θα είχε νικήσει τρεις φορές τον Παναθηναϊκό (έξι συνεχόμενες μαζί με τους περσινούς τελικούς) θα του έλεγαν ότι "δεν έχει... μυρωδιά" από μπάσκετ! Όλοι οι "ειδήμονες" έχουμε διαψευσθεί κι αυτός που είναι απόλυτα δικαιωμένος είναι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, που εμπιστεύεται ειδικά τους Έλληνες παίκτες της ομάδας και δεν έχει βγει "χαμένος".

Η "πιο ομάδα" στην Ευρωλίγκα

Το ότι ο Ολυμπιακός είναι η "πιο ομάδα" στην Ευρωλίγκα αποδεικνύεται ότι σε προσωπικό επίπεδο οι παίκτες του βρίσκονται σε αντιστρόφως ανάλογη θέση με τη δεύτερη της ομάδας τους. Στο σύστημα αξιολόγησης της Ευρωλίγκα ο Βασίλης Σπανούλης βρίσκεται μόλις στην 13η θέση, ενώ ακολουθούν οι Γιώργος Πρίντεζης (23ος) και Ματ Λοτζέσκι (36ος). Στη μόνη κατηγορία που ο Ολυμπιακός έχει παίκτη στην πρώτη πεντάδα είναι ασίστ, όπου ο Σπανούλης βρίσκεται στην 4η θέση με 6,5 μέσο ορό. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι κι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με μ.ο. 13,2, επίδοση που τον φέρνει μόλις στην 14η θέση του σχετικού στατιστικού πίνακα.

Με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται κι αυτός στην οκτάδα, αλλά μακριά από το πλεονέκτημα έδρας, δεν είναι απίθανο να έχουμε ακόμη περισσότερους "εμφύλιους" στη συνέχεια της σεζόν στο πλαίσιο και των πλέι οφ. Πάντως, το αμέσως επόμενο ντέρμπι μεταξύ των "αιωνίων αντιπάλων" θα διεξαχτεί αύριο (7.00 μ.μ.) στο ΣΕΦ και ο νικητής θα προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL