Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Να κυριαρχήσει το αγωνιστικό ενδιαφέρον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να κυριαρχήσει το αγωνιστικό ενδιαφέρον

Οι παίκτες της Οσμανλίσπορ πανηγυρίζουν τη νίκη τους με 2-0 επί της Ζυρίχης την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ

Tην περασμένη Δευτέρα έμαθαν τους αντιπάλους τους για τη φάση των "32" του Γιουρόπα Λιγκ οι δύο εναπομείναντες εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Αν δει κάποιος το αμιγώς αθλητικό σκέλος μπορεί να κάνει λόγο για θετική κλήρωση. Οι Πειραιώτες θα αντιμετωπίσουν μια ομάδα που δεν ήταν καν γνωστή στην Ευρώπη μέχρι φέτος, την τουρκική Οσμανλίσπορ. Το γεγονός, όμως, πως οι Τούρκοι τερμάτισαν πριν λίγες μέρες στην πρώτη θέση του ομίλου τους, ξεπερνώντας -κυρίως- τη Βιγιαρεάλ, τη Ζυρίχη και τη Στεάουα, αυξάνει τον συναγερμό για τον Μπέντο και τους ποδοσφαιριστές του.

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με μια από τις πιο φημισμένες εδώ και πολλά χρόνια γερμανικές ομάδες, τη Σάλκε. Άλλωστε, την έχουν αντιμετωπίσει την τελευταία δεκαπενταετία τόσο ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και ο Αστέρας Τρίπολης, όσο και ο ίδιος ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2013. Τότε, παρά το θετικότατο αποτέλεσμα που είχαν αποσπάσει οι Θεσσαλονικείς στη Γερμανία (1-1), έχασαν στην άδεια λόγω τιμωρίας Τούμπα με 2-3 και μαζί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για μια σημαντική πρόκριση στο πλαίσιο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι το φαβορί, αλλά αν εμφανιστεί σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες, π.χ. αυτές που έδειξε στη Φλωρεντία απέναντι στη Φιορεντίνα, μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 16 Φεβρουαρίου στις έδρες των ελληνικών ομάδων και οι επαναληπτικοί ακριβώς μια εβδομάδα αργότερα σε Τουρκία και Γερμανία αντίστοιχα.

Κι αν στο αθλητικό κομμάτι τα πράγματα μοιάζουν συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένοι που δίνουν και άλλες διαστάσεις στις αναμετρήσεις. Όσον αφορά στις κόντρες ελληνικών ομάδων με γερμανικές, από την ώρα που η χώρα μας μπήκε σε μνημονιακούς ρυθμούς, αυτό το καλλιεργημένο κλίμα μάλλον αποδείχτηκε "πυροτέχνημα" και τίποτα παραπάνω. Άλλωστε, οι ελληνικές ομάδες απαρτίζονται πια στην πλειοψηφία από ξένους ποδοσφαιριστές, ενώ π.χ. η νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπορούσια Ντόρτμουντ το 2011 δεν επέφερε την παραμικρή επίδραση στις... πολιτικές εξελίξεις.

Αλλά και με τις τουρκικές ομάδες τα πράγματα συνήθως εξελίσσονται ήρεμα, με το όποιο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους αγωνιστικούς χώρους. Όμως, τι γίνεται στις περιπτώσεις όπως αυτή του προέδρου της Οσμανλίσπορ και δημάρχου Άγκυρας Μελίχ Γκιουκτσέκ; Κατά καιρούς ο Γκιουκτσέκ, λάτρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φίλος του Ερντογάν, έχει προβεί σε προκλητικές δηλώσεις, όπως τον χαρακτηρισμό της Συνθήκης της Λωζάνης ως "κουρελόχαρτου" και την ανάρτηση χάρτη στο twitter με τον οποίον διεκδικεί για λογαριασμό της Τουρκίας όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους!

Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ευχηθούμε να πρυτανεύσει η λογική, αλλά και η πρόληψη για να αποφύγουμε έκτροπα, που θα είναι πρόθυμοι να κάνουν λίγοι "υπερπατριώτες", που βρίσκονται στις τάξεις των οπαδών -και όχι μόνο- των δύο ομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL