Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Εθνικιστικό δηλητήριο στις εξέδρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνικιστικό δηλητήριο στις εξέδρες

Στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι η Εθνική ομάδα του Μίκαελ Σκίμπε κατάφερε να παραμείνει αήττητη και να διατηρήσει τη διαφορά στη βαθμολογία από τη Βοσνία / Ερζεγοβίνη χάρη στο γκολ του Τζαβέλλα στις καθυστερήσεις. Όμως, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα Ελλάδας - Βοσνίας (1-1), στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε κάτι εντελώς άσχετο με τον αθλητισμό και το πνεύμα του...

Πρόκειται για την ανάρτηση ενός πανό με εμετικό περιεχόμενο που έγραφε στα σερβικά "Noz, zica, Srebrenica". Αυτό μεταφράζεται στη γλώσσα μας ως "Μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρένιτσα» και παραπέμπει σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ειδεχθή εγκλήματα της σύγχρονης εποχής. Έγκλημα πολέμου που σημειώθηκε το 1995, κατά το οποίο Σέρβοι της Βοσνίας, με τη συνδρομή και 5-6 Ελλήνων "εθελοντών", σκότωσαν περίπου 8.000 μουσουλμάνους Βόσνιους...

Η εικόνα αυτή στο "Γ. Καραϊσκάκης" αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των πειθαρχικών οργάνων της UEFA. Ο παρατηρητής την έχει καταγράψει στο φύλλο αγώνα, όπως βέβαια και τα καπνογόνα των Βοσνίων, με τις δυο χώρες να κινδυνεύουν με τιμωρία. Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ με σχετική ανακοίνωση ζήτησε αμέσως "συγγνώμη", η οποία έγινε αποδεκτή από την πλευρά των Βόσνιων, άλλα το σίγουρο είναι ότι το ματς του β' γύρου της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στη Ζένιτσα από τώρα έχει πιάσει... φωτιά! Οι Βόσνιοι ζήτησαν την επέμβαση της FIFA, αλλά απ' την πλευρά τους κάλυψαν την απαράδεκτη συμπεριφορά των δικών τους οπαδών.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, που βρισκόταν στο γήπεδο μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επενέβη με επείγουσα επιστολή του στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα ζητώντας του να πράξει τα δέοντα και ξεκαθαρίζοντας πως "τα ανθρωπόμορφα φασιστοειδή δεν έχουν καμία θέση στα γήπεδα". Στα μέσα της εβδομάδας έγινε γνωστό πως βρέθηκε το άτομο που κράταγε το πανό, ενώ έχει σχηματιστεί σχετική δικογραφία, που θα βρεθεί στα χέρια της Εισαγγελίας Πειραιά.

Η ιστορία των Βαλκανίων είναι γεμάτη από αντιπαλότητες, εντάσεις, μίση και πολεμικές συρράξεις. Ακόμα και σήμερα το ποδόσφαιρο γίνεται πεδίο άσκησης και δοκιμών από διάφορους επιτήδειους που θέλουν να μεταφέρουν το εθνικιστικό δηλητήριο στις κερκίδες των γηπέδων. Οι αγώνες των Εθνικών ομάδων φαντάζουν στα μυαλά τους ως μια πολύ καλή ευκαιρία για την προώθηση των μηνυμάτων που θέλουν, αλλά και της πραγμάτωσης ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με διάφορες αιτιολογίες.

Να θυμίσουμε, μονάχα, δύο σχετικά περιστατικά. Τον Οκτώβρη του 2011 ο αγώνας της Εθνικής μας με την Κροατία για τα προκριματικά του Euro 2012 είχε διακοπεί προσωρινά λόγω επεισοδίων μεταξύ των οπαδών των δυο ομάδων. Τότε, περίπου 100 με 150 Έλληνες "υπερπατριώτες", περνώντας από την κεντρική κερκίδα, έφτασαν στην πλευρά όπου βρίσκονταν οι Κροάτες οπαδοί και άρχισαν να τους πετάνε καθίσματα, καπνογόνα και βόμβες μολότοφ.

Για τα επεισόδια εκείνα είχε τιμωρηθεί το "Γ. Καραϊσκάκης" και η Εθνική μας είχε παίξει τον Σεπτέμβριο του 2014 σε άδειες κερκίδες τον πρώτο αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2016, ηττήθηκε 1-0 από τη Ρουμανία, ξεκίνησε ο... κατήφορος, για να τερματίσει τελικά τελευταία στον όμιλο. Η τιμωρία είχε επιβληθεί μερικές ημέρες μετά το ματς με την Κροατία, αλλά ενδιάμεσα δεν υπήρχε διοργάνωση της UEFA για να εκτίσει την ποινή η Εθνική μας!

Το 2014, στο 41ο λεπτό του αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, που διεξήχθη για τα προκριματικά του Euro 2016 στο Βελιγράδι, εμφανίστηκε τηλεχειριζόμενο αντικείμενο στο οποίο κρεμόταν σημαία με τον χάρτη της "Μεγάλης Αλβανίας", γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα το ξέσπασμα επεισοδίων που οδήγησαν στη διακοπή της αναμέτρησης...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL