Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ / Κωπηλασία: Τέσσερα μετάλλια και χρυσό με παγκόσμιο ρεκόρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ / Κωπηλασία: Τέσσερα μετάλλια και χρυσό με παγκόσμιο ρεκόρ

Πρωταθλητές Ευρώπης και κόσμου οι έφηβοι Γιάννης Καλανδαρίδης - Νίνο Νικολαϊδης...

Η ελληνική κωπηλασία μπορεί να μην πήρε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πρώτη φορά μετά το 2000 στο Σίδνεϊ, αλλά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων, νέων και μη ολυμπιακών κατηγοριών στο Ρότερνταμ κατέκτησε τέσσερα μετάλλια, ενώ σημείωσε κι ένα παγκόσμιο ρεκόρ, δείχνοντας ότι το μέλλον είναι μπροστά της!

Η αρχή έγινε με το ασημένιο της δικώπου ελαφρών βαρών νέων από τους Στέφανο Ντούσκο - Γιάννη Πέτρου και το χάλκινο του τετραπλού σκιφ ελαφρών βαρών νέων με τους Λευτέρη Κόνσολα - Παναγιώτη Μαγδανή - Γιώργο Κόνσολα - Σπύρου Γιάνναρο. Ακολούθησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων με τη σπουδαία νίκη της δικώπου άνευ των Γιάννη Καλανδαρίδη - Νίνο Νικολαΐδη, που τερμάτισαν με διαφορά στην 1η θέση του τελικού, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο 6.34.23 που είχε από το 2006 η Ρουμανία. Το ελληνικό πλήρωμα ξεκίνησε από τη 2η θέση και μετά τα μισά της κούρσας ανέβασε ρυθμό και τερμάτισε με χρόνο 6.32.51. Οι δύο Έλληνες κωπηλάτες είχαν στεφθεί και πρωταθλητές Ευρώπης, πάλι στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου των εφήβων, στις 10 Ιουλίου στο Τρακάι της Λιθουανίας.

Σπουδαία επιτυχία και για το διπλό σκιφ των νεανίδων, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, με τις Αναστασία Βόντζου και Αννέτα Κυρίδου. Ήταν στην 4η θέση στα 1.500 μ., αλλά στα τελευταία 500 μ., κάνοντας εντυπωσιακό φινάλε, πήραν τη δεύτερη θέση (7.10.55), περνώντας πάνω στον τερματισμό την Ιταλία (7.10.55).

Στον τελικό τής δικώπου των νεανίδων, το πλήρωμα των Γεωργούδη - Μπούρμπου κατέλαβε την τέταρτη θέση, ενώ η 34χρονη Γεωργία Δημάκου, μητέρα τριών παιδιών, κατέλαβε την πέμπτη θέση στον τελικό του απλού σκιφ των γυναικών στη μη ολυμπιακή κατηγορία. Λίγες μέρες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την 4η θέση στο διπλό σκιφ, η Σοφία Ασουμανάκη δεν τα κατάφερε στο απλό σκιφ, τερματίζοντας στην 4η θέση της ημιτελικής της σειράς στο σκιφ νέων κάτω των 23 χρόνων και δεν προκρίθηκε στον τελικό.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στους Γιάννη Καλανδαρίδη και Νίνο Νικολαΐδη απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος: "Η κορυφαία, 'χρυσή', παγκόσμια επιτυχία σας, και μάλιστα με νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αποδεικνύει εμπράκτως τις τεράστιες δυνατότητές σας και το λαμπρό σας μέλλον. Αποδεικνύει όμως και το εξίσου λαμπρό μέλλον του ελληνικού αθλητισμού εν γένει ύστερα και από τις μεγάλες επιτυχίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Θερμά συγχαρητήρια και καλή συνέχεια, πάντα στην κορυφή".

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής προέβη στην παρακάτω δήλωση: "Μετά την εξαιρετική παρουσία των αθλητών και αθλητριών μας στην Κωπηλασία στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, είχαμε τη χαρά να πανηγυρίσουμε νέες σπουδαίες διακρίσεις. Η συγκομιδή τεσσάρων μεταλλίων, ενός χρυσού, δύο ασημένιων και ενός χάλκινου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας του Ρότερνταμ, αλλά και το παγκόσμιο ρεκόρ από τους Γιάννη Καλανδαρίδη και Νίνο Νικολαΐδη στη δίκοπο άνευ εφήβων, αποδεικνύει ότι το άθλημα στη χώρα μας έχει τεράστια δυναμική. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους αθλητές, τους προπονητές αλλά και την ομοσπονδία για την καλή δουλειά που γίνεται. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των αθλητών, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL