Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / "Να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στις ομάδες..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / "Να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στις ομάδες..."

Ο Νίκος Μάλλιαρης πάνω από την κάλπη των εκλογών της Μπαρτσελόνα...

Ο Νίκος Μάλλιαρης, μέλος του Τμήματος Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για θέματα ποδοσφαίρου και μέλος της Μπαρτσελόνα, βρέθηκε στην Καταλονία και ψήφισε στις πρόσφατες εκλογές του μεγάλου συλλόγου. Θα μπορούσαν άραγε οι εκλογές της διάσημης ομάδας να γίνουν σημείο αναφοράς για την αναγέννηση του ελληνικού ποδοσφαίρου; Την απάντηση δίνει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, μέρος της οποίας αναδημοσιεύει σήμερα η "Αυγή".

 

* Τι δείχνει η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία στην Μπαρτσελόνα;

Είναι η αποθέωση της λαϊκής συμμετοχής, που είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα. Εδώ και 40 χρόνια έχουμε μετακινηθεί στο μοντέλο των ΠΑΕ και της ιδιοκτησίας των ομάδων από επιχειρηματίες. Μια λειτουργία με επιπτώσεις και παθογένειες. Αποκόπηκαν οι ομάδες από το ιδρυτικό σωματείο, αποκόπηκαν οι φίλαθλοι από την ενεργό συμμετοχή και εξαπατώνται από τους διάφορους επενδυτές, που φεύγουν και επιστρέφουν χωρίς κανένα έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν να υποκαταστήσουν τον πραγματικό ρόλο του φιλάθλου.

 

* Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της Μπαρτσελόνα;

Πριν από εννέα χρόνια έκανα μία απλή αίτηση εγγραφής και έκτοτε έγινα μέλος. Το 2010 η Μπαρτσελόνα αριθμούσε 165.000 μέλη, απλωμένα σε όλο τον κόσμο. Διαπιστώθηκε ότι είχε επικρατήσει και ένα είδος life style και γι' αυτό περιορίστηκαν οι εγγραφές. Τώρα αριθμεί 109.000 μέλη και στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν 47.500, το 43%. Υπολογίστε όμως ότι χιλιάδες μέλη βρίσκονται εκτός Ισπανίας.

 

* Στη χώρα μας γιατί απέτυχαν κάποιες ανάλογες προσπάθειες λαϊκής συμμετοχής;

Απέτυχαν γιατί δεν υπήρχε η πρόθεση εμπιστοσύνης. Ούτε ο Κόκκαλης το 2002 ούτε η ΑΕΚ και ο Άρης μπόρεσαν, γιατί επέλεξαν τον ανορθόδοξο τρόπο μη εγγραφής μελών στο ιδρυτικό σωματείο, που κατείχε το 10%. Αποτράπηκε ο ελεγκτικός ρόλος, η καλύτερη διαχείρηση και η διαφάνεια. Έτσι, όταν χρεοκόπησαν οι ΠΑΕ, έκλεισαν τα σωματεία και μαζί τους όλα τα τμήματα.

 

* Τι αποδεικνύει το μοντέλο της Μπαρτσελόνα;

Το μοντέλο της Μπαρτσελόνα σηματοδοτεί πως ένα σωματείο με μέλη, μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο παγκοσμιοποιημένο και εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Η μετεγγραφή του Νεϊμάρ και οι κατηγορίες για έλλειψη διαφάνειας, που την συνόδεψαν, είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση του προέδρου Σάντρο Ροσέλ, όπως άλλωστε είχε συμβεί, για άλλο ζήτημα, πριν από τέσσερα χρόνια, με τον Ζοάν Λαπόρτα. Οι φίλαθλοι δεν έχουν μάθει να λειτουργούν, βάζοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αλλά ζητώντας επίμονα διαφάνεια.

 

* Σίγουρα όμως παίζει ρόλο και το περιβάλλον. Η Καταλωνία είναι μία κοινωνία έντονα πολιτικοποιημένη, το κίνημα ανεξαρτησίας κερδίζει έδαφος. Είναι στοιχεία απαραίτητα;

Χωρίς αμφιβολία ναι. Όμως θα ήθελα να επεκταθώ και να πω ότι στην Δυτική Ευρώπη, όπου ο καπιταλισμός λειτουργεί καλύτερα, με θεσμικό ρόλο, καθιστά φιλάθλους και όχι πελάτες. Στην Ισπανία ο νομοθέτης επέλεξε ένα μικτό σύστημα, όπου μία ομάδα, εάν θέλει να παραμείνει σωματείο, μπορεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα.

 

* Η Μπαρτσελόνα βέβαια δεν καρπώνεται τη μοναδικότητα του μοντέλου;

Όχι, στην Ισπανία υπάρχουν ακόμα η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ατλέτικο Μπιλμπάο, η Οσάσουνα, ομάδες με διαδικασίες ευρείας λαϊκής συμμετοχής. Στη Γερμανία, το ιδρυτικό σωματείο έχει το πλεονέκτημα να διατηρεί το 51%. Ομάδες όπως η Μπάγερν, η Ντόρτμουντ το έχουν υιοθετήσει. Πρόκειται πραγματικά για δύο μοντέλα πετυχημένα, που δυστυχώς δεν θέλουμε να δούμε, με συνέπεια την τέλεια απομόνωση του ποδοσφαίρου και τη χρεοκοπία των φορέων.

 

* Από το ποδόσφαιρο στην κοινωνία, είναι μία απόσταση που μπορεί να καλυφθεί;

Υπάρχει μια κοινωνική, πολιτική, ιστορική διάσταση στις αναφορές για τη Δυτική Ευρώπη. Στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, οι ομάδες είναι κομμάτι της κοινωνίας. Η Μπαρτσελόνα περισσότερο, λόγω των αντιθέσεων. Θέλω να πω ότι οι φίλαθλοι αγαπάνε το ποδόσφαιρο, όχι μονάχα την ομάδα. Υπάρχει φίλαθλο πνεύμα. Δεν υπάρχουν επεισόδια και όταν συμβαίνουν είναι περιορισμένα. Το ίδιο επίσης με τον ρατσισμό. Υπάρχουν ιδιαίτερες καμπάνιες από την UNICEF, σε συνεργασία με την ομάδα.

 

* Μπορούν να υπάρξουν ανάλογες προοπτικές ενός άλλου ποδοσφαίρου στη χώρα μας, ιδιαίτερα μέσα στα χρόνια οξύτατης κρίσης;

Σίγουρα η κρίση μαστίζει και το ποδόσφαιρο, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες. Όμως δεν πρέπει να μείνουμε έτσι, χρειάζεται να προχωρήσουμε. Θα σας πω ότι εάν πριν από τρία χρόνια η ΑΕΚ, όταν υποβιβάστηκε, είχε επιλέξει να παραμείνει σωματείο και έκανε μέλη, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία, να μην υπάρχει προσδοκία στην έλευση του ηγέτη - σωτήρα. Χρειάζεται να δραστηριοποιηθούν οι φίλαθλοι ως υπεύθυνοι πολίτες, οι ρόλοι να είναι πολύ καθαροί, σχετικά με τους φιλάθλους, τους επενδυτές, τους διαχειριστές. Ακόμα και στο εγχείρημα του Παναθηναϊκού με τη Λαϊκή Συμμαχία, παρατηρούμε το παράδοξο, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση να διαχειρίζεται κερδοσκοπική εταιρεία όπως είναι η ΠΑΕ. Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουν δημοκρατικά οι ρόλοι.

 

* Είναι δύσκολο όλα αυτά να συμβούν στη χώρα μας και πόσο μπορεί να περιμένει το ποδόσφαιρό μας για την εξυγίανσή του;

Θέλουμε σίγουρα χρόνο. Να προχωρήσουμε σιγά-σιγά. Να ξεκινήσουμε από τις ακαδημίες, να γίνουν γήπεδα, να εγγυηθούν καθαρά πρωταθλήματα, να υπάρξει δίκαιη διαιτησία, να υπάρξει ισονομία, με παραδείγματα από τη Δυτική Ευρώπη. Εμείς το μόνο που κάνουμε έως τώρα είναι να μεταθέτουμε το πρόβλημα σε άλλους. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αυτές που αναλογούν στον καθένα.

 

* Έχουμε χρόνο, όχι για σώσουμε, αλλά για να ξαναφτιάξουμε το ποδόσφαιρό μας;

Χρειάζεται να ξεκινήσει μια προσπάθεια τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν δυνατότητες, αρκεί να το θέλουμε και να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Αυτοί που ασχολούνται σήμερα με το ποδόσφαιρο δεν το θέλουν. Χρειάζεται να βοηθήσουν οι φίλαθλοι, με πρωτοβουλίες όλων των φορέων, του ΠΣΑΠ, της κυβέρνησης, των ενώσεων. Ακόμη και επώνυμοι καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού. Το νέο νομοσχέδιο έχει διατάξεις που λειτουργούν προς αυτή τη θετική κατεύθυνση. Είναι ανάγκη να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στις ομάδες, να υπάρξει αντιπροσωπευτικότητα. Να ξεκινήσουμε από το μηδέν, να επιλέξουμε το μοντέλο που θέλουμε και να το εξειδικεύσουμε πάνω στις παραδόσεις, τις αξίες, τον πολιτισμό μιας χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα, σε συζητήσεις που κάνω μαζί τους, προσφέρονται με ευχαρίστηση να βοηθήσουν. Αρκεί να τους το ζητήσουμε. Μας ενώνουν πολλά, πίσω στο βάθος του χρόνου...

 

* Σε όλη αυτή την κατάσταση ποιος θα είναι ο ρόλος του υπουργείου, της πολιτείας γενικότερα, της ΕΠΟ, ακόμα και του ΠΣΑΠ;

Όλοι οι φορείς χρειάζεται να ασχοληθούν προς αυτή την κατεύθυνση, να συμφωνήσουν για τις αρνητικές πλευρές του θεσμού των ΠΑΕ και της ηγεμονίας κάθε φορά μιας ομάδας, με την παράλληλη δημιουργία δορυφόρων. Χρειάζεται να τρέξουμε πίσω και να δούμε πώς λειτουργούσαν στο παρελθόν μεγάλες ομάδες που βρίσκονταν μακριά από την Αθήνα, όπως η Δόξα Δράμας, ο ΠΑΣ Γιάννενα, ο ΟΦΗ, η Λάρισα. Αυτές είναι ο ιστορικός πλούτος του ποδοσφαίρου μας. Η ΕΠΟ πρέπει να εκδημοκρατιστεί, να κυριαρχήσει το φίλαθλο πνεύμα και να σπάσει ο οπαδισμός. Να μην υπάρχει η επιθυμία στήριξης με όλα τα μέσα στην αγαπημένη ομάδα μου.

 

* Τι χρειάζεται;

Πρέπει να προσανατολιστούμε σε ένα νέο όραμα. Το επιτυχημένο μοντέλο της Μπαρτσελόνα μπορεί να είναι το παράδειγμα. Πρώτα χρειάζεται να επικρατεί η επιθυμία για θέαμα και μετά για τη νίκη. Δεν νικάς πάντα, ούτε κερδίζει ο καλύτερος και ο πιο δυνατός. Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Στο «Καμπ Νου», οι φίλαθλοι έχουν χειροκροτήσει την Μπαρτσελόνα, ακόμα κι όταν δεν κατάφερε να κερδίσει ή πολύ περισσότερο όταν έχασε, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια των παικτών. Εμείς υποτιμάμε τον ρόλο του ποδοσφαιριστή και αναδεικνύουμε εκείνο του παράγοντα και του διαιτητή. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να γυρίσουν οι φίλαθλοι και οι οικογένειες στα γήπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL