Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Ξιφασκία: 20 χρόνια πρωταθλητής ο Πανελλήνιος Γ.Σ.!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξιφασκία: 20 χρόνια πρωταθλητής ο Πανελλήνιος Γ.Σ.!

Η ομάδα των εφήβων του ΠΓΣ πανηγυρίζει την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο ομαδικό της σπάθης...

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ

Μια "κυψέλη" του αθλητισμού βρίσκεται δίπλα στο Πεδίο του Άρεως, με τον Πανελλήνιο Γ.Σ. να συνεχίζει να πρωταγωνιστεί, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σε μια αίθουσα πίσω από τη βόρεια κερκίδα του γηπέδου μπάσκετ γίνεται εδώ και χρόνια μια δουλειά, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας, που έχει αποφέρει 20 συνεχόμενους τίτλους στο άθλημα της ξιφασκίας στον "σύλλογο των Ολυμπιονικών", αλλά και πολλά μέλη στις εθνικές ομάδες!

Συνολικά, ο Πανελλήνιος έχει κατακτήσει με τον φετινό τίτλο 33 πρωταθλήματα Ελλάδας (δεύτερος με 13 πρωταθλήματα είναι ο Παναθηναϊκός) στην ξιφασκία και από το 1996 είναι αήττητος! Ανάλογο κατόρθωμα έχει και ο Ολυμπιακός στην κολύμβηση, με τη διαφορά ότι στην ξιφασκία αναδεικνύεται πρωταθλητής αυτός που παίρνει τη μεγαλύτερη βαθμολογία συγκεντρωτικά σε όλα τα πρωταθλήματα (και των κατηγοριών), ενώ στην κολύμβηση μετράει η βαθμολογία μόνο της open. Μάλιστα, ο Πανελλήνιος έχει φτάσει σ' αυτό το κατόρθωμα βασιζομένος αποκλειστικά στο δικό του έμψυχο υλικό, αφού όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κάνει ούτε μια μετεγγραφή με καταβολή χρημάτων, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, που στηρίζει την "παντοκρατορία" του στην κολύμβηση και στη δύναμη του... χρήματος.

Η διατήρηση του μεγάλου αθηναϊκού συλλόγου στην πρώτη θέση και για το 2015 αποτελεί μια μικρή έκπληξη με βάση το γεγονός ότι αποδυναμώθηκε στην περίοδο των μετεγγραφών. Ο αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής της σπάθης Γιώργος Τσουρούτας πήρε μετεγγραφή στο νεοσύστατο τμήμα ξιφασκίας του Ολυμπιακού, ενώ και άλλοι τέσσερις αθλητές της σπάθης προτίμησαν να συνεχίσουν σε άλλα σωματεία. Παράλληλα, η Δέσποινα Γεωργιάδου, από τις καλύτερες Ελληνίδες στο ξίφος μονομαχίας τα τελευταία χρόνια, άλλαξε "όπλο" και σύλλογο και πλέον αγωνίζεται στη σπάθη με τα χρώματα του Παναθηναϊκού...

Έφορος του τμήματος ξιφασκίας του ΠΓΣ είναι ο Μανώλης Σαρρής, που είναι παράλληλα και β' αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, ενώ επικεφαλής προπονητές είναι ο Νίκος Δρεπανόπουλος (ξίφος μονομαχίας), Βαγγέλης Σαρρής (σπάθη) και Χρήστος Παπαγεωργίου (ξίφος ασκήσεως). Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο "παλαίμαχος" παράγοντας Βασίλης Ζεβουδάκης, που κάθε μέρα κάνει τιτάνιο αγώνα για να κρατήσει αυτή την "κυψέλη" του αθλητισμού (στα σύνορα της... Κυψέλης) ζωντανή.

"Τα αποτελέσματά μας θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχαμε και τις οικονομικές δυνατότητες. Ο Πανελλήνιος πληρώνει ακόμη τα χρέη από τις προηγούμενες διοικήσεις και σταθερά τα έξοδα είναι πιο πολλά από τα έσοδα. Πριν από λίγες μέρες μας είχαν κόψει το... ρεύμα και τρέχαμε για να το αποκαταστήσουμε! Είμαστε καθαρά ένα ερασιτεχνικό σωματείο, με ανιδιοτελείς παράγοντες και βασικούς χορηγούς τους γονείς των εκατοντάδων παιδιών, που έρχονται κάθε μέρα στο γυμναστήριό μας και αθλούνται στις ακαδημίες μας. Δυστυχώς, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός τα βιώνουμε εμείς καθημερινά με δραματικό τρόπο. Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της Περιφέρειας προκειμένου να λύσουμε κάποια λειτουργικά προβλήματα, καθώς γειτνιάζουμε με το Πεδίο του Άρεως, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποια πρακτικά αποτελέσματα. Περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη βοήθεια στην προσπάθειά μας" είπε στην "Αυγή" της Κυριακής ο πρόεδρος του "συλλόγου των Ολυμπιονικών" Βασίλης Ζερβουδάκης.

Ο Πανελλήνιος είχε αναδειχθεί πέρσι πρωταθλητής, συγκεντρώνοντας 953 βαθμούς και η πιθανότητα να χάσει την πρωτιά από τον ΟΞΙ Φλώρινας ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, καθώς η διαφορά τους ήταν στους 100 βαθμούς. Φέτος, η "ψαλίδα" μεγάλωσε στους 121 βαθμούς, αφού ο ΠΓΣ όχι μόνο διατήρησε την πρωτιά, αλλά αύξησε τη διαφορά από τον δεύτερο, καθώς συγκέντρωσε 1.011 βαθμούς, έναντι 890 του ακριτικού συλλόγου. Μάλιστα, η διαφορά στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα ανδρών-γυναικών ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αφού ο πρωταθλητής συγκέντρωσε 528 βαθμούς, έναντι 336 του δεύτερου ΟΞΙΦ και 276 βαθμών του ΑΟΞ Αιγάλεω, που κυριαρχεί εδώ και χρόνια αποκλειστικά στο ξίφος ασκήσεως.

Στους 1.011 βαθμούς της συνολικής βαθμολογίας συνετέλεσαν και οι 300 βαθμοί της κατηγορίας των νέων, οι 140 βαθμοί της κατηγορίας των εφήβων-νεανίδων και οι 43 στους παμπαίδες - παγκορασίδες (οι βαθμολογίες στα πανελλήνια πρωταθλήματα πολλαπλασιάζονται ανάλογα με την κατηγορία: χ1 στους "μικρούς", χ2 στους έφηβους, χ3 στους νέους και χ4 στη μεγάλη κατηγορία).

"Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε να πάμε τόσο καλά" μας είπε ο εκ των προπονητών του συλλόγου (κι αυτός με θητεία 20 και πλέον χρόνων) Νίκος Δρεπανόπουλος και συνέχισε: "Καταφέραμε και αντέξαμε, παρά τις απουσίες και τους τραυματισμούς, χάρη στη δουλειά που κάνουμε και αποδεικνύεται ότι δεν είναι συγκυριακή. Δουλεύουμε σε όλα τα όπλα και όλες τις ηλικίες, κάτι που δεν είναι και το πιο εύκολο. Μας έχει βοηθήσει πολύ το οικογενειακό κλίμα που έχουμε στο τμήμα της ξιφασκίας, αλλά και ο πρόεδρος και η διοίκηση του συλλόγου, που προσπαθούν για το καλύτερο στο μέτρο των δυνατοτήτων τους".

Η σπάθη ήταν το όπλο που έδωσε φέτος τα περισσότερα μετάλλια στον Πανελλήνιο Γ.Σ. (1 χρυσό, 4 αργυρά, 5 χάλκινα), το ξίφος μονομαχίας τα περισσότερα χρυσά (2 χρυσά, 1 αργυρό, 2 χάλκινα) και ακολουθεί το ξίφος ασκήσεως με τέσσερα χάλκινα.

19 μετάλλια

Στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2014-15 οι αθλητές και οι αθλήτριες του Πανελλήνιου Γ.Σ. κατέκτησαν συνολικά 19 μετάλλια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα (3 χρυσά - 5 αργυρά - 11 χάλκινα). Συγκεκριμένα:

ΣΠΑΘΗ

Κατηγορία ανδρών-γυναικών: Ζωή Βάχλας (αργυρό), Αθανασιάδης - Αριανούτσος - Γ. Σαρρής - Β. Σαρρής (αργυρό), Βάχλας - Δούκα - Χατζηγεωργίου - Μαμμή (αργυρό), Βαγγέλης Σαρρής (χάλκινο).

Κατηγορία νέων: Αριανούτσος - Δ. Δρεπανόπουλος - Δούκας - Κακαριάρης (χρυσό), Ιάσων Αριανούτσος (αργυρό).

Κατηγορία εφήβων - νεανίδων: Ιάσων Αριανούτσος (χάλκινο), Άννα Δούκα (χάλκινο) Αριανούτσος - Κακαριάρης - Δ. Δρεπανόπουλος - Π. Δρεπανόπουλος (χάλκινο), Ιωαννίδου - Δούκα - Μπότσου - Γώγου (χάλκινο).

Κατηγορία παγκορασίδων: Χατζηκωνσταντίνου - Ιωαννίδου - Γώγου (χάλκινο).

ΞΙΦΟΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑΣ

Κατηγορία ανδρών-γυναικών: Δέσποινα Πέρδικα (χρυσό), Πέρδικα - Κοκότη - Πανταζίδη - Παναγοπούλου (χρυσό), Κοσμάς Καρακόλης (χάλκινο), Κάτια Κοκότη (χάλκινο), Καρακόλης - Στέφος - Λιανός - Παπαδημητρίου (χάλκινο).

Κατηγορία νέων: Πέρσα Πανταζίδη (αργυρό).

ΞΙΦΟΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ

Κατηγορία νέων: Δημήτρης Φατούρος (χάλκινο), Φατούρος - Γκιζλής - Παναγόπουλος - Κρητίδης (χάλκινο).

Κατηγορία εφήβων: Δημήτρης Φατούρος (χάλκινο), Κρητίδης - Παναγόπουλος - Φατούρος - Κονδύλης (χάλκινο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL