Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ο ιδιοφυής παράφρων Μπόμπι Φίσερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ιδιοφυής παράφρων Μπόμπι Φίσερ

Του Κοσμά Κέφαλου

Ρέικιαβικ, καλοκαίρι του 1972. Οι προετοιμασίες για το «ματς του αιώνα», ανάμεσα στον 35χρονο Σοβιετικό παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Μπόρις Σπάσκι και στον 29χρονο Αμερικανό διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ, προχωρούν κανονικά. Όλα είναι σχεδόν έτοιμα. Σχεδόν…

Ο Φίσερ τη βδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη έκλεισε τρεις φορές πτήσεις από τη Νέα Υόρκη και τις τρεις τις ακύρωσε. Αγνόησε επιδεικτικά τις προτροπές του υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ και ενέδωσε μόνο σε ένα λακωνικό μήνυμα του Βρετανού επιχειρηματία Τζιμ Σλέιτερ, «έλα, φοβητσιάρη», συνοδευόμενο από διπλασιασμό του χρηματικού επάθλου!

Το ματς ανάμεσα σε εκπροσώπους δύο διαφορετικών σχολών, ανάμεσα σε παίκτες με ξεχωριστό στυλ και εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες, θα έχει συναρπαστική εξέλιξη και θα λήξει με νίκη του Φίσερ.

Αθήνα, καλοκαίρι του 1968. Προετοιμασίες για το ματς «χάντιγκαπ - σιμουλτανέ» του Φίσερ με 5 Έλληνες μετρ. Ο Αμερικανός έχει έλθει, αλλά δεν τον ικανοποιεί κανένα ξενοδοχείο. Ο φόβος να τα παρατήσει και να φύγει διακατέχει τους διοργανωτές. Τελικώς, στις 31 Ιουλίου η συνάντηση πραγματοποιείται και ο Φίσερ σημειώνει 4 νίκες και 1 ισοπαλία.

Γι' αυτή τη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα την Κυριακή 22 Μαρτίου, ώρα 6.30 μ.μ., στο σκακιστικό εντευκτήριο Chess Square (Μακρυνίτσας 3, Αμπελόκηποι). Θα μιλήσουν οι τρεις από τους πρωταγωνιστές εκείνης της εκδήλωσης, ο Χρήστος Κόκκορης, ο Νίκος Ορνιθόπουλος και ο Γιώργος Τρικαλιώτης (ο μοναδικός τον οποίο δεν κατάφερε να νικήσει ο μετέπειτα παγκόσμιος πρωταθλητής).

Ο Φίσερ (Σικάγο 1943 - Ρέικιαβικ 2008), αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, άφησε ανεξίτηλα το στίγμα του στο σκάκι. Αντικομμουνιστής, όχι από ιδεολογία, αλλά από αντιπαλότητα για ένα καθεστώς που ένιωθε ότι τον πολεμούσε, θριαμβολόγησε όταν κατέκτησε το παγκόσμιο στέμμα, ισχυριζόμενος ότι νίκησε, όχι τον Σπάσκι, αλλά τους Ρώσους, απέρριψε με περιφρόνηση την εντολή των ΗΠΑ να μην αγωνιστεί το 1992 στη Γιουγκοσλαβία -σπάζοντας το εμπάργκο- και σχολίασε χαιρέκακα την πτώση των Δίδυμων Πύργων.

Μισογύνης, επειδή δεν θεωρούσε τις γυναίκες ικανές να παίζουν σκάκι, γνώρισε στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του τη στοργή από τη Γιαπωνέζα σκακίστρια και μετέπειτα σύζυγό του Μιγιόκο Βατάι.

Σύμφωνα με τον μετρ Λουκά Ζαχείλα, η ήττα του Σπάσκι σήμανε το τέλος της καριέρας του ως σκακιστή της υψηλότερης κλάσης - δεν τον κατέστρεψε όμως ως άνθρωπο. Ο Φίσερ, από την άλλη πλευρά, που είχε περάσει ολόκληρη τη ζωή του κινούμενος επικίνδυνα κοντά σε έναν ψυχολογικό γκρεμό, πραγματοποίησε τελικά το μοιραίο βήμα. Ενεπλάκη σε μια φονταμενταλιστική χριστιανική αίρεση και μετατράπηκε σε ακραίο αντισημίτη και αντιαμερικανό. Το φτωχόπαιδο από το Μπρούκλιν πετυχαίνοντας τον μοναδικό στόχο που είχε στη ζωή του κατέστρεψε στην πραγματικότητα τον λόγο της ύπαρξής του. Χάνοντας τον στόχο έχασε την επαφή που είχε με τον κόσμο και τη λογική. Μην έχοντας τίποτε άλλο να αποδείξει, ο φόβος της ήττας επεκράτησε πάνω στη δίψα του και το πάθος του για το σκάκι. Το Ρέικιαβικ ήταν ο τόπος της μητέρας όλων των μαχών του ιδιότυπου πολέμου του. Ενός πολέμου που δεν έλεγε ποτέ να τελειώσει.

Σύμφωνα με τον σκακιστή και ψυχολόγο Μπιλ Χάρτσον: «Το σκάκι δεν είναι κάτι που οδηγεί τους ανθρώπους στην παραφροσύνη. Είναι κάτι που κρατά τους παράφρονες διανοητικά υγιείς!».

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL