Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΡΑΓΙΟ ΒΑΓΙΕΚΑΝΟ / Ράγιο Βαγιεκάνο: Πρωταθλητές στην αλληλεγγύη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΡΑΓΙΟ ΒΑΓΙΕΚΑΝΟ / Ράγιο Βαγιεκάνο: Πρωταθλητές στην αλληλεγγύη!

Η 85χρονη γυναίκα απελπισμένη, όταν έμαθε για το "ξεσπίτωμα"...

ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΣΑΡΡΗ

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου αποτυπώνοντας τη σκληρή πραγματικότητα στις χώρες του Νότου. Μια γυναίκα 85 ετών, που ζει εδώ και 50 χρόνια στο Βαγιέκας, ένα εργατικό προάστιο της Μαδρίτης με αντιστασιακή παράδοση, αναγκάστηκε με πόνο ψυχής να αφήσει την κατοικία της. Της έγινε έξωση, επειδή είχε μπει εγγυήτρια σε δάνειο του γιου της. Η λύση δεν δόθηκε από τον δήμο ή κάποια οργάνωση αλληλεγγύης. Ο σύλλογος της Ράγιο Βαγιεκάνο, που εκπροσωπεί τις αξίες της συνοικίας της Μαδρίτης, ανέλαβε δράση.

"Η ομάδα δίνει το 'παρών' όλο και περισσότερο στη γειτονιά του Βαγιέκας. Μπορείς να χάσεις την ιδιοκτησία σου τη Δευτέρα, αλλά επιστρέφεις, ξυπνάς και συνεχίζεις τη μάχη" τόνισε ο προπονητής της ομάδα, Πάκο Χέμεθ. Και ο ίδιος, άλλωστε, είναι μαθημένος στις μάχες, αφού η ομάδα του είναι μια από τις πιο φτωχές του πρωταθλήματος Ισπανίας, αλλά είναι μαθημένη να επιβιώνει.

Μαθημένοι στην καθημερινή μάχη και την επιβίωση είναι και οι κάτοικοι του Βαγιέκας. Η Ράγιο παραμένει μία από τις λίγες ομάδες που διατηρούν τόσο μεγάλη σύνδεση με τα ιδανικά και τις αρχές της κοινότητας την οποία εκπροσωπούν. Οι κοινωνικές αξίες του ποδοσφαιρικού συλλόγου δημιουργούν την ταυτότητά του. Οι οπαδοί γνωρίζουν ότι αποτελούν τον φτωχό συγγενή του μαδριλένικου ποδοσφαίρου. Και είναι περήφανοι για αυτό! Περήφανοι που λειτουργούν έξω από το σύστημα.

Η Ράγιο δεν ελπίζει και πολύ σε τίτλους και διακρίσεις. Γνωρίζει άλλωστε ότι δεν έχει τα μέσα για να «χτυπήσει» τις μεγάλες συμπολίτισσες, τη Ρεάλ και την Ατλέτικο. Είναι όμως «μικρή στο γήπεδο, μεγάλη στις αξίες», όπως παραδέχονται χωρίς ίχνος κόμπλεξ οι οπαδοί της, οι Bukaneros, που σημαίνει «πειρατές» και υπάρχουν οργανωμένα από το 1992, έχοντας ξεκάθαρο αντιφασιστικό προσανατολισμό.

Κόσμος και ομάδα κρατούν ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης και βρίσκονται πάντα στο πλευρό της κοινωνίας των αδικημένων. Η στήριξη στην ογδοντάχρονη δεν είναι τυχαία. Στην απεργία των ανθρακωρύχων πρόπερσι καλοκαίρι γέμισαν με πανό γέφυρα σε κεντρικό δρόμο. Στις αυτοκτονίες στη χτυπημένη από την κρίση Ισπανία απάντησαν με πανό που έγραφε "δεν είναι αυτοκτονίες, είναι δολοφονίες" και ζητούσαν να σταματήσουν οι εξώσεις σε οικογένειες που χρωστούν.

Όταν η κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε τα μέτρα λιτότητας, η Ράγιο Βαγιεκάνο αποτέλεσε τον μοναδικό σύλλογο στη χώρα που κατέβηκε σε απεργία. Το 2011, με τη στάση πληρωμών στο σύλλογο, κόσμος και ποδοσφαιριστές σχημάτισαν κοινό μέτωπο, ενώ σε ένδειξη αλληλεγγύης οι δεύτεροι συγκέντρωναν χρήματα για το απλήρωτο προσωπικό.

Στη μεγάλη απεργία της 14ης Νοεμβρίου του 2012 οι Bukaneros κάλεσαν με πανό όλο τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους. Αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη ενός μέλους τους, γεγονός που προκάλεσε πράξεις αλληλεγγύης και στην Ελλάδα, με οπαδούς του Ηρακλή να κάνουν συμβολική κατάληψη στο προξενείο της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη. Άμεση ήταν και η αντίδρασή τους μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με πορείες, συνθήματα, πανό. Μέρος της ταυτότητάς τους άλλωστε αποτελεί η αντίθεση σε οποιαδήποτε φασίζουσα συμπεριφορά.

Απίστευτα πρωτότυπες είναι και οι "χορογραφίες" τους. Πέρυσι είχαν κάνει την... κηδεία του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ενώ φέτος έστησαν ολόκληρο σκηνικό πάνω στη γνωστή σειρά των Simpsons για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα παιχνίδια που γίνονται τις Δευτέρες. Γυναίκες - μέλη των Bukaneros σήκωσαν πανό κατά της απαγόρευσης των εκτρώσεων. Πάντα εναρμονισμένοι με την κοινωνία και τις αρχές τους, οι «φρανχιρόχος» αποδεικνύουν στην πράξη ότι, όταν υπάρχει θέληση και πίστη στις αξίες, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υπάρχει χώρος για διαφορετικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL