Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / Η αλήθεια για τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / Η αλήθεια για τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο...

Γέννημα θρέμμα του Πανελληνίου ΓΣ ο παγκόσμιος πρωταθλητής Κώστας Φιλιππίδης...

TOY MIΛΤΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ*

Η αντίδραση στη θέα ενός φιδιού είναι ίδια, είτε είναι δηλητηριώδες είτε πιστεύουμε ότι είναι δηλητηριώδες. Η παραπάνω άποψη επιβεβαιώθηκε κατά την διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του σταθμού "Στο Κόκκινο" στο Πεδίο του Άρεως, για την ευαισθητοποίηση της Περιφέρειας και του Δήμου, ώστε να αντιμετωπιστεί η εγκατάλειψη του πάρκου που το καθιστά μη λειτουργικό και επικίνδυνο για χρήση από τους πολίτες, καθώς έχει μεταβληθεί σε εστία κοινωνικής ρύπανσης (πορνεία, ναρκωτικά).

Μέχρι την τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχη Ερμίνας Κυπριανίδου, που έθεσε το ζήτημα του Πανελληνίου Γ.Σ. στη σωστή του βάση, το σύνολο τον ομιλητών, που εκπροσωπούσαν συλλογικότητες, αναφέρονταν στον σύλλογο ως μέρος του προβλήματος, θεμελιώνοντας τα επιχειρήματά τους στη λαθεμένη πεποίθηση ότι αντιπαλεύουν ένα κλειστό κλαμπ ιδιοκτησίας του Μίνωα που "επεκτείνει τις επιχειρήσεις του με σκοπό το κέρδος"!

Η προφανής έλλειψη πληροφόρησης κάνει επιτακτική την επαναδιατύπωση του εκφώνησης του προβλήματος με πραγματικά δεδομένα, ώστε η λύση να είναι δόκιμη και να παράγει αειφόρα αποτελέσματα. Ο κ. Κυριακού έχει εγκαταλείψει τον Πανελλήνιο Γ.Σ. εδώ και τέσσερα χρόνια, αφήνοντας πίσω του σωρεία προβλημάτων, που κάνουν προβληματική ακόμα και την ύπαρξη του συλλόγου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ουδέποτε υπήρξε ιδιοκτήτης του συλλόγου, γιατί τέτοια δυνατότητα δεν παρέχεται από τον νόμο, παρά μόνο της ομάδας μπάσκετ μέσω της ΚΑΕ (Καλαθοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία).

Η "ιδιωτική πρωτοβουλία"...

Όλες οι ΚΑΕ είναι ένα κατασκεύασμα που, κατά την άποψη των εμπνευστών του, θα εξασφάλιζε την ανάπτυξη του μπάσκετ μέσω φανταστικών "επενδυτών". Απόδειξη ότι αυτή η επιλογή ήταν καθαρή φαντασίωση χωρίς καμία βάση στον πραγματικό κόσμο, είναι και ο ίδιος ο Πανελλήνιος Γ.Σ., που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στην τρίτη τοπική κατηγορία στο μπάσκετ, ως αποτέλεσμα της κακής διαχείρισής του από τη θεοποιημένη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η παρουσία του κ. Κυριακού στην προεδρία του συλλόγου μέσω εκλογών ήταν αποτέλεσμα της επιθυμίας των μελών για αναβαθμισμένη διαχείριση των ζητημάτων του συλλόγου, που η επιχειρηματική του εμβέλεια και η οικονομική του επιφάνεια υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε. Η καινοτομία όμως που εισήγαγε η "μοντέρνα" διαχείριση ήταν η δόμηση χωρίς οικοδομική άδεια, ως επίδειξη δύναμης, παρ' όλο που υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τη λήψη της. Η ενέργεια αυτή είναι δηλωτική της νοοτροπίας που έχει μια συγκεκριμένη "ελίτ" για τα δημόσια πράγματα και την αυθαιρεσία που γεννά η αίσθηση του ακαταδίωκτου, που ενθαρρύνεται όμως από την ανοχή της πολιτείας σε θέματα που τους αφορούν, όπως π.χ. στη χωρίς άδεια λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.

Η μεγαλύτερη ζημιά που προκλήθηκε από τη λαθεμένη διαχείριση δεν είναι καν το τεράστιο, για τα σημερινά δεδομένα, οικονομικό άνοιγμα των 11.000.000 ευρώ, αλλά το επικοινωνιακό έγκλημα που προκάλεσαν χειρισμοί όπως το παραπάνω, που διατάραξαν τις σχέσεις του ΠΓΣ με τον κοινωνικό περίγυρο και δημιούργησαν εντυπώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε αμφισβήτηση τις προθέσεις του, όπως αυτές καταγράφονται στο καταστατικό του.

Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος είναι αθλητικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Συνεστήθη το 1891 με σκοπό "τη διάδοση της γυμναστικής σε όλες τις κοινωνικές τάξεις" και λειτουργεί με βάση τους ισχύοντες νόμους που διέπουν τα αθλητικά σωματεία. Τις αρχές αυτές κλήθηκαν να υπερασπιστούν, αναλαμβάνοντας υπερβολικό προσωπικό ρίσκο, οι απαξιωτικά λεγόμενοι ερασιτέχνες παράγοντες οι οποίοι έχουν δείξει πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση τον κληρονομημένων προβλημάτων από τους δήθεν σοβαροφανείς τεχνοκράτες.

Η καθημερινή πάλη των παραγόντων, για την αποτροπή της μετάστασης της κατάστασης που επικρατεί στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως και τη διατήρηση των εγκαταστάσεων σε λειτουργία, ώστε να μην παρουσιάσουν την αποκρουστική εικόνα της ερήμωσης που παρουσιάζουν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, πλησιάζει στα όρια διαρροής της αντοχής τους.

Όσοι θεωρούν υπερβολική αυτή την εκτίμηση ας αναλογιστούν τι απαιτείται, πρόσθετα στα προβλήματα που έχουν περιγραφεί, για να συντηρηθούν τριάντα τμήματα αθλητικών δραστηριοτήτων με 3.844 εγγεγραμμένα αθλούμενα άτομα νεαρής ηλικίας, εκ των οποίων τα 2.953 άτομα (77%) αθλούνται στις ακαδημίες των αθλημάτων (νεαρά άτομα ηλικίας κάτω των 16 χρόνων). Καθημερινά αθλούνται στις εγκαταστάσεις του πάνω από 2.000 Αθηναίοι νέοι-ες της περιοχής και ευρύτερα, και απασχολούνται περίπου 100 άτομα (εργαζόμενοι, προπονητές κ.λπ.).

Σήμερα, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την πώληση του ΟΠΑΠ, που εξαφάνισε τους πόρους των αναγκαίων επιχορηγήσεων, ο ελληνικός αθλητισμός και κατ' επέκταση και ο ΠΓΣ πλήττονται βαθιά. Μοναδικός πόρος επιβίωσης, όχι μόνο του ΠΓΣ, του συνόλου των αθλητικών σωματείων, είναι οι εισφορές γονέων, μελών, αθλητών και μόνον. Η συνταγματικής περιωπής μέριμνα του κράτους για τον αθλητισμό προφανώς συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των διατάξεων του Συντάγματος που είναι σε αναστολή. Όσο παράλογη αποδείχθηκε η άποψη ότι η χρηματοδότηση του αθλητισμού θα προέλθει μέσω κάποιων οικονομικά εύρωστων παραγόντων, άλλο τόσο παράλογο είναι να επενδύουμε στον ηρωισμό κάποιων ανθρώπων και να αναμένουμε αποτελέσματα διαρκείας.

Παραμένει πρώτος...

Κάτω από αυτές τις δραματικές οικονομικές συνθήκες και χωρίς ο "Σύλλογος των Ολυμπιονικών" να έχει τη δυνατότητα μετεγγραφών "επί χρήμασι", εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί σε πολλά αθλήματα. Να αναφέρουμε π.χ. τον στίβο, όπου βγαλμένος από τα "σπλάχνα" του συλλόγου είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής τού επί κοντώ στον κλειστό στίβο Κώστας Φιλιππίδης ο αθηναϊκός σύλλογος ήταν πρώτος στην αξιολόγηση του ΣΕΓΑΣ για το 2013, όταν ο Ολυμπιακός Πειραιά βρισκόταν στην 16η θέση και ο Παναθηναϊκός Α.Ο. στην 62η! Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η ξιφασκία, όπου ο Πανελλήνιος Γ.Σ. αναδεικνύεται επί 19 συνεχόμενα χρόνια πρωταθλητής Ελλάδας στη γενική βαθμολογία και των τριών όπλων (σπάθη, ξίφος μονομαχίας και ξίφος ασκήσεως)!

Θεωρείται δεδομένη η αναγνώριση της αναγκαιότητας της ύπαρξης των εγκαταστάσεων, όπως αυτή καταγράφηκε κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, που προηγήθηκε της νομιμοποίησης των κτισμάτων χωρίς οικοδομική άδεια, όπου περισσότεροι από 40 φορείς (τοπικοί σύλλογοι Κυψέλης, ΕΟΕ, Δήμος Αθηναίων, Οργανισμός Αθήνας, ΤΕΕ, Αθλητικές Ομοσπονδίες κ.λπ.), καθώς και 4.500 γονείς (με υπογραφές), ζητούσαν τη διατήρηση των εγκαταστάσεων του ΠΓΣ.

Δημόσιο γυμναστήριο...

Λύση που θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων είναι δύσκολο να βρεθεί χωρίς την συμμετοχή της Περιφέρειας ή του δήμου. Η οργανική ένταξη του γυμναστηρίου στο σύστημα του πάρκου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι, θα μπορούσε να είναι μια πρόταση που θα εξασφάλιζε τη διατήρηση των ζωτικών του λειτουργιών, οι οποίες σε συνδυασμό με τη διοχέτευση προγραμμάτων μαζικής άθλησης μέσα από αυτό, θα του προσέδιδαν χαρακτήρα δημόσιου γυμναστηρίου, διοικούμενου από εθελοντές με εξειδικευμένη τεχνογνωσία και συσσωρευμένη εμπειρία, 123 χρόνων στα αθλητικά πράγματα.

Η επένδυση στη συντήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων με βάση τη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου καθώς και η ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση θα συμπιέσει το κόστος και θα επηρεάσει και τη συμμετοχή των χρηστών. Οποιαδήποτε όμως ρύθμιση θα αποτύχει χωρίς την συμμετοχή των πολιτών, με την ιδιότητα όχι του "πελάτη", αλλά του υποστηρικτή.

* Ο Μίλτος Λαζαρίδης είναι μέλος της Π.Κ. ΣΥΡΙΖΑ Πατησίων και πρώην διεθνής αθλητής του Πανιωνίου, πρόεδρος Συνδέσμου Αθλητών Καλαθοσφαίρας Ελλάδας, πρόεδρος του Πανιωνίου ΓΣΣ και ΤΑΚ, γενικός γραμματέας και αντιπρόεδρος ΕΣΚΑ, γενικός γραμματέας ΕΟΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL