Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Γιώργος Μπαντής: «Μόνος δρόμος η αντίσταση!»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Μπαντής: «Μόνος δρόμος η αντίσταση!»

Ο Μπαντής... άγγιξε το Κύπελλο Ελλάδας, αλλά του στέρησε ο Γιάχος...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΣΑΡΡΗ

Το παιχνίδι με τον Ατρόμητο έφτανε στο τέλος του. Ο Αστέρας Τρίπολης έπαιρνε το 0-0 μέσα στο Περιστέρι την τελευταία αγωνιστική των "πλέι οφ" της Σούπερ Λιγκ, γεγονός που οφείλει εν πολλοίς στον Γιώργο Μπαντή, ο οποίος με εκπληκτικές επεμβάσεις κράτησε ανέπαφη την εστία του και ουσιαστικά ήταν αυτός που έστειλε τον... ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Με το τελευταίο σφύριγμα, χειροκρότησε τους αντίπαλους οπαδούς. Πράξη σπάνια στα ελληνικά γήπεδα. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από ένα πανό αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Τούρκους...

Μια ακόμα ποδοσφαιρική χρονιά έφτανε στο τέλος της και οι περισσότεροι παίκτες ετοιμάζονταν για διακοπές. Η σκέψη του τερματοφύλακα του Αστέρα όμως ταξίδευε αλλού. Στο χωριό του στη Χαλκιδική, την Ιερισσό, στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων εναντίον της εταιρείας εξόρυξης χρυσού, που εισέβαλε στα μέρη τους, αλλά και η βίαιη απάντηση των αστυνομικών δυνάμεων. Και όταν πριν από λίγο καιρό άκουγε την μητέρα του να του λέει ότι κρύβει την ανιψιά του επειδή έπεσε δακρυγόνο στη βεράντα, το μυαλό του μόνο στις διακοπές δεν ήταν. Ο Γιώργος Μπαντής μιλάει στην "Αυγή" της Κυριακής για τις δύσκολες μέρες που περνάει η Ιερισσός και την απίστευτη αλληλεγγύη που κρατά ζωντανό τον αγώνα...

* Ποια είναι η δική σου άποψη για τα όσα γίνονται στην Ιερισσό;

"Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα αυτό που συμβαίνει στην Ιερισσό. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στην περιοχή επικρατούν δύο όψεις του νομίσματος. Η μία είναι ότι το βουνό μας είναι κατεχόμενο από την Ελληνική Αστυνομία, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς για ποιο λόγο. Φυλάσσουν στην ουσία μια ξένη παράνομη εταιρεία. Η άλλη όψη είναι ότι, αντίθετα, μέσα στην Ιερισσό υπάρχει μια ελευθερία, μια απίστευτη αλληλεγγύη και μια ενότητα όλου του κόσμου για το κοινό καλό, το οποίο δεν είναι άλλο από την αποφυγή αυτής της ανοιχτής εξόρυξης. Μας έχει ενώσει όλους αυτό το πρόβλημα, είτε κατοικούν στην Αμερική είτε στην Αυστραλία είτε στο χωριό.

* Θεωρείς ότι οι κάτοικοι στο τέλος θα νικήσουν;

Η αντίσταση αυτή είναι ο μόνος δρόμος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται να μας επιβάλουν με το έτσι θέλω κάποιοι αυτό το εξωπραγματικό, να έρθει κάποιος να ξεριζώσει το βουνό μας, να καταστρέψει τη θάλασσά μας, να μολύνει τον αέρα μας και εμείς να σκύψουμε το κεφάλι και να πούμε "προχωρήστε". Δεν γίνεται αυτό. Το μόνο όπλο είναι η αλληλεγγύη που εισπράττουμε από όλη την Ελλάδα και ο κοινός αγώνας που κάνουμε ενάντια του εισβολέα. Το 95% είναι ένας ξένος εισβολέας και το 5% ένας ιδιώτης επιχειρηματίας.

Εμείς όλα τα χρόνια συμβιώναμε με ένα εργοστάσιο, το οποίο απασχολεί 400 άτομα εδώ και χρόνια. Η μόλυνση που δημιούργησε είναι ελάχιστη μπροστά σε αυτό που θέλουν να κάνουν. Το φωνάζουμε και λέμε συνεχώς: Δεν είμαστε κατά των εργαζομένων. Τώρα θέλουν να κάνουν μια ανοιχτή εξόρυξη χρυσού. Για να καταλάβει καλύτερα αυτός που είναι απομακρυσμένος, θέλουν να βγάλουν όλο το κοίτασμα σε 8 χρόνια. Η αναλογία είναι 1/25. Δηλαδή το κοίτασμα που θα έβγαζαν κανονικά σε 25 χρόνια θέλουν να το βγάλουν σε ένα. Ουσιαστικά, αυτά που θα βγάζαμε σε 200 χρόνια θέλουν να το βγάλουν σε οκτώ. Σαν να σου λένε: "Έρχομαι, περνάω από πάνω σου, διαλύω ό,τι έχεις και εξαφανίζομαι".

* Αποτελεί χρέος των ποδοσφαιριστών να μιλούν για τόσο σημαντικά ζητήματα που αφορούν όλη την κοινωνία;

Προσωπικά εγώ το θεωρώ πολύ σημαντικό. Δεν γίνεται να είσαι αμέτοχος στην κοινωνία, σε όλα τα ζητήματα. Επειδή οι ποδοσφαιριστές όλα αυτά τα χρόνια είναι προνομιούχοι, δεν σημαίνει ότι είναι και αμέτοχοι σε ό,τι γίνεται γύρω τους. Θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον δεν είναι έτσι όλοι. Και αυτοί σκέφτονται, έχουν προβλήματα και δεν χρειάζεται να τους χτυπήσει το πρόβλημα την πόρτα για να το καταλάβουν. Το ποδόσφαιρο σου δίνει το βήμα για να μπορέσεις να μιλήσεις. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τέτοια ζητήματα, είτε όσον αφορά ένα εργοστάσιο στη Χαλκιδική, είτε για τη ΒΙΟΜΕ, για οτιδήποτε. Πρέπει να κοιτάμε τα πάντα.

* Πριν από τον τελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό οι Νοτιοαμερικανοί της ομάδας σήκωσαν κασκόλ που έγραφε "SOS Χαλκιδική"...

Εκείνοι ξέρουν καλύτερα, έχουν βιώσει περισσότερο από τον καθένα μας τι σημαίνει εξόρυξη χρυσού στη Λατινική Αμερική και, με το που τους είπα για την περιοχή αμέσως ευαισθητοποιήθηκαν και αυτό είναι προς τιμήν τους.

* Μετά το τέλος του αγώνα με τον Ατρόμητο, χειροκρότησες τους αντίπαλους οπαδούς δείχνοντας ένα πανό που είχαν σηκώσει για αλληλεγγύη στις μαζικές διαδηλώσεις στην Τουρκία...

Με τους οπαδούς του Ατρόμητου υπήρξε και στο παρελθόν μια ένδειξη αλληλεγγύης είχαν κρεμάσει ένα πανό για την Ιερισσό σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος και μετά το μεταξύ μας ματς είχα μιλήσει δημόσια και τους είχα ευχαριστήσει. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω. Και μετά τον αγώνα των πλέι οφ, είδα το πανό και ήθελα να τους επιβραβεύσω χειροκροτώντας τους και δείχνοντας το πανό. Το ότι είσαι οπαδός δεν σημαίνει ότι τρως κουτόχορτο. Είσαι και εσύ μέλος της κοινωνίας και πρέπει να έχεις συμμετοχή.

* Το γήπεδο μπορεί να αποτελέσει πεδίο έκφρασης τέτοιων μηνυμάτων;

Ανέκαθεν το γήπεδο ήταν έτσι. Όπου μαζεύεται πολύς κόσμος μπορείς να προβάλλεις μηνύματα, τα οποία δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Σαν ένα σύνθημα που είχα δει, ότι με όλα αυτά που γίνονται θα στα στερήσουν όλα, τις συντάξεις, τους μισθούς, εκτός από ένα πράγμα: την τηλεόραση. Και υπάρχει λόγος, ότι προβάλλει αυτά που θέλουν. Το γήπεδο είναι ένα μέρος που μπορείς να ακουστείς και να στείλεις το δικό σου μήνυμα. Το βλέπουμε συχνά στις κερκίδες.

Κλείνοντας, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα: "Να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο προφυλακισμένοι από την Ιερισσό που κρατούνται άδικα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL