Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ / "Κουκουλώνουν" και το σκάνδαλο του "Αθήνα '97"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ / "Κουκουλώνουν" και το σκάνδαλο του "Αθήνα '97"!

Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού και πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Φούρας, ήταν πρόεδρος στο "Αθήνα '97" και ένας από τους "υπόλογους" σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συμβούλιο...

Η Έκθεση Κατασταλτικού Ελέγχου Νομιμότητας του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού "Αθήνα '97" τον Ιούλιο του 2013 κατέληγε με τις προτάσεις: "Κατ' ακολουθίαν όσων εκτέθηκαν, προτείνεται ο καταλογισμός των δημοσίων υπολόγων, αρχομένης της διαδικασίας καταλογισμού δι' αποστολής Φύλλων Μεταβολών και Ελλείψεων στους αναφερομένους, αναλυτικά κατά δαπάνη, δημόσιους υπόλογους"!

Σήμερα έρχεται στη Βουλή τροπολογία της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνο...), με την οποία τα 30 εκατομμύρια ευρώ που ζητάει το Ελεγκτικό Συμβούλιο από τους "δημόσιους υπόλογους" (μεταξύ των οποίων και ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός) "διαγράφονται", καθώς προτείνεται οι βουλευτές να ψηφίσουν ότι οι δαπάνες που χαρακτήρισε το Ελεγκτικό Συμβούλιο "διασπάθηση του δημόσιου χρήματος" είναι "νόμιμες"! Με την τροπολογία, "οι καταλογισμοί σε βάρος των μελών της Κεντρικής Οργανωτικής και Εκτελεστικής Επιτροπής του Αθήνα '97, εφόσον δεν έχουν εκτελεσθεί έως τη δημοσίευση του παρόντος δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται"!

Την τροπολογία αυτή καταθέτει πρώτος - πρώτος ο Άδωνις Γεωργιάδης και ακολουθούν οι υπογραφές του Πύρρου Δήμα, του Κώστα Σκανδαλίδη, του Γιάννη Κουτσούκου, της Άννας Καραμανλή, της Σταυρούλας Ξουλίδου, αλλά και του Γιάννη Δημαρά, που ήταν μέλος, ως εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, σ' εκείνη την παρανομούσα (σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συμβουλίου) Οργανωτική Επιτροπή!

Το Αθλητικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη σκανδαλώδη προσπάθεια "ξεπλύματος" των ευθυνών των παραγόντων του ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και της Νέας Δημοκρατίας για το οικονομικό έγκλημα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου "Αθήνα '97", που επιχειρείται με την τροπολογία κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και επισημαίνει: "Η διακομματική τροπολογία περιέχει πλήθος ανακριβειών, παραπλανά σκόπιμα το Κοινοβούλιο δηλώνοντας ότι 'δεν έχει διαπιστωθεί ουδεμία παράβαση κ.λπ,'. Κατ' αυτό τον τρόπο ακυρώνονται θεσμοί όπως οι οικονομικές επιθεωρήσεις, το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι δικαστικές αρχές, που εδώ και χρόνια έχουν εκδώσει αναλυτικά πορίσματα με συντριπτικά στοιχεία για τις οικονομικές ατασθαλίες και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και ταυτόχρονα επιχειρείται παρέμβαση σε μια υπόθεση που δεν έχει κλείσει ούτε στο οικονομικό της σκέλος".

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: "Οι υπογράφοντες βουλευτές επιμελώς παρακάμπτουν τα στοιχεία που αναφέρονται στα πορίσματα, όπως η αδικαιολόγητη υπέρβαση κατά 10 δισεκατομμύρια δραχμές του αρχικού προϋπολογισμού της διοργάνωσης (από 9,2 σε 19 δισ.), οι μαύρες τρύπες στη διαχείριση των εισιτηρίων (250 εκατ. δρχ.), οι απευθείας αναθέσεις για τις τελετές έναρξης και λήξης με τις υπερκοστολογήσεις, οι παράνομες δαπάνες χωρίς παραστατικά, η παράλειψη ασφάλισης μεγάλου αριθμού εργαζομένων, οι σκανδαλώδεις συμβάσεις με την τότε ΕΡΤ και κυρίως η απόλυτη αδιαφάνεια και έλλειψη παραστατικών στα θέματα φιλοξενίας και μετακίνησης άγνωστου αριθμού αθλητών και συνοδών.

Εκφράζουμε την απορία ποιος δικαιούται να χαρίσει τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταλογισθεί υπέρ του ΙΚΑ; Ποιος μπορεί να σβήνει τα δεκάδες εκατομμύρια από μη παρακράτηση φόρων και χαρτοσήμου, τα δεκάδες εμβάσματα από το εξωτερικό που κατέληγαν σε άγνωστους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα παράνομα πριμ και τους παχυλούς μισθούς "στελεχών", που παράνομα εξακολουθούσαν να ρέουν ακόμα και πολλούς μήνες μετά τη λήξη των συμβάσεων.

Θεωρούμε ότι η προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου του 'Αθήνα '97' λειτουργεί ως πρόκριμα για τη συγκάλυψη της ασύγκριτα μεγαλύτερης λεηλασίας δημόσιου χρήματος που έγινε στους Ολυμπιακούς αγώνες και στο 'Αθήνα 2004'. Το πολιτικό και αθλητικό κατεστημένο προσπαθεί να διασωθεί ενόψει της προδιαγραφόμενης ανατροπής και της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας. Οι εκάστοτε υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι συνένοχοι. Πώς προχωρά η δικαστική διερεύνηση για τη συγκάλυψη του σκανδάλου από τη μεριά τους;

Σήμερα κανείς δεν δικαιούται να υποκρίνεται ότι το 'κλείσιμο' του 'Αθήνα'97' αποτελεί τυπική διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια έχει καταθέσει πληθώρα ερωτήσεων για το σκάνδαλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου 'Αθήνα '97' απαιτώντας τα πορίσματα, ασκώντας έλεγχο για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις των ελέγχων (ερωτήσεις Γιάννη Δραγασάκη 2523/30-7-2004, 11571/15326/8-6-2006, 567/27-12-2006, 10-42008), έχει κάνει ακόμα και αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή των αδικημάτων (Γιάννης Δραγασάκης 7-11-2007).

Δηλώνουμε την εμμονή μας στην προσπάθεια κάθαρσης και διαφάνειας και στον αθλητισμό και δεν θα αποδεχτούμε ως τετελεσμένη καμιά συγκάλυψη. Καλούμε τον υπουργό Παιδείας να απορρίψει πάραυτα τη βουλευτική τροπολογία".

Να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με κοινοποίηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Ιούλιο του 2014 ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και μέχρι χθες δεν είχε πάρει απάντηση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL