Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ / Φερνάντο Σάντος: Σπουδαίος προπονητής και άνθρωπος...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ / Φερνάντο Σάντος: Σπουδαίος προπονητής και άνθρωπος...

Ο Φερνάντο Σάντος σε μια στιγμή αποθέωσης από τους παίκτες του...

"Η Ελλάδα είναι γνωστή στον κόσμο όχι γιατί κατέκτησε το Euro, αλλά γιατί διέδωσε τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο" είπε ο Φερνάντο Σάντος σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις στη Βραζιλία και μετά τη νίκη-πρόκριση επί της Ακτής Ελεφαντοστού, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πορτογάλος προπονητής μιλούσε μ' αυτόν τον τρόπο για την Ελλάδα.

"Mας εμπνέει η ιστορία της Ελλάδας. Αυτό με εμπνέει πάρα πολύ. Γιατί ο ελληνικός λαός έχει τεράστια υπερηφάνεια για την ιστορία που κουβαλάει και αξίζει τον σεβασμό όλου του κόσμου. Θα πρέπει όλοι μας να σεβόμαστε του Έλληνες, για όλη αυτή την ιστορία που έχουν. Όλες αρχές της δημοκρατίας, οι επιστήμες ξεκίνησαν από την Ελλάδα. Οπότε είναι πολύ δύσκολο οποιοσδήποτε να μας κάνει μαθήματα" είχε απαντήσει σε... προβοκατόρικη ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου πριν την αναμέτρηση Ελλάδας - Γερμανίας στο "Euro 2012", ενώ στην ίδια διοργάνωση είχε δηλώσει πως νιώθει "πιο... Έλληνας από πολλούς".

"Θα βρεθούμε κι εμείς από... πάνω!"

Μετά την πρόκριση στο Μουντιάλ στα μπαράζ με τη Ρουμανία, σε σχετική ερώτηση έστειλε αυτό το μήνυμα στον ελληνικό λαό: "Στέλνω μήνυμα και ελπίδας. Πίστη για τις ικανότητές μας ότι μπορούμε να αναστρέψουμε κάθε δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά γενικότερα στην κοινωνία, αλλά και ελπίδα ότι η ρόδα θα κυλήσει και θα βρεθούμε κι εμείς από πάνω!"

Παλαιότερα είχε πάρει θέση για πολιτική των μνημονίων στην Ελλάδα: "Ο Έλληνας θέλει να μιλήσει, ωστόσο, υπάρχει η σκιά της αύξησης των φόρων, της λιτότητας και της ανεργίας. Τα χειρότερα ήρθαν μετά την εμπλοκή του ΔΝΤ. Έχουν αρχίσει βάναυσες περικοπές, και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η ανεργία έχει αυξηθεί. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν αξίζει να συνεχιστεί αυτό. Το χαράτσι; Πρόκειται για μια κτηνωδία. Αν δεν πληρώσουν θα διακοπεί το ρεύμα".

Αυτός είναι ο προπονητής που οδήγησε την εθνική μας ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της στους "16" ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου και ενδεχομένως ακόμη πιο... μακριά, αν νικήσουμε σήμερα και την Κόστα Ρίκα. Διαφορετικά θα είναι το τελευταίο του παιχνίδι ως ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας, καθώς το συμβόλαιό του με την ΕΠΟ λήγει στις 30 Ιουλίου.

Ο Φερνάντο Σάντος γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1954 στο Εστορίλ. Ως ποδοσφαιριστής ξεκίνησε την καριέρα του το 1972 στην Μπενφίκα, αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ στην πρώτη ομάδα, συνέχισε στη Μαριτίμο, ενώ αγωνίστηκε και στις Οπεράριο, Γκράσα.

Τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στα μέσα του 1987 στην Εστορίλ και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως προπονητής της ομάδας αυτής μέχρι το τέλος της σεζόν. Στον πάγκο της Εστορίλ επέστρεψε το 1989 και σε διάστημα πέντε χρόνων την ανέβασε δύο κατηγορίες. Τις περιόδους 1994-95 και 1997-98 ήταν προπονητής στην Εστέλα Αμαδόρα, ενώ το 1998 έκανε το άλμα κι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Πόρτο. Η πρώτη επιτυχία του με τους "δράκους" ήρθε το 1999, όταν η Πόρτο αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, ενώ στη συνέχεια κατέκτησε και το Σούπερ Καπ της χώρας του. Την επόμενη χρονιά στέφθηκε Κυπελλούχος Πορτογαλίας και κατέκτησε ξανά το Σούπερ Καπ. Στην Ευρώπη, οδήγησε την Πόρτο μέχρι την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Το 2001 πήρε με την Πόρτο το Κύπελλο Πορτογαλίας και στην Ευρώπη έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Από το 2001 στην Ελλάδα...

Το καλοκαίρι του 2001 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας το 2002. Συνεργάστηκε την επόμενη αγωνιστική περίοδο για λίγους μήνες με τον Παναθηναϊκό, για να αναλάβει το φθινόπωρο του 2002 την Σπόρτιγκ Λισσαβώνας. Τον Ιούλιο του 2004 επέστρεψε στον πάγκο της ΑΕΚ, όπου παρέμεινε για ένα χρόνο.

Το 2006 ανέλαβε την Μπενφίκα πήρε μαζί του τον Κώστα Κατσουράνη από την ΑΕΚ, αλλά και τον Γιώργο Καραγκούνη, σε μια ομάδα που την προηγούμενη περίοδο με προπονητή τον Ρόναλντ Κούμαν είχε φτάσει στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Τον Σεπτέμβριο του 2007 επέστρεψε στη χώρα μας για να αναλάβει τον ΠΑΟΚ, οδηγώντας τον την περίοδο 2009-2010 στη δεύτερη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος και στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Από το καλοκαίρι του 2010 είναι προπονητής στην εθνική ανδρών. Πρώτη του επιτυχία η πρόκριση χωρίς ήττα στο "Euro 2012" και εκεί η είσοδος στην οκτάδα. Ως προπονητής της Ελλάδας κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αγώνων χωρίς ήττα (συνολικά 17 αγώνες). Το ρεκόρ αυτό ξεκίνησε από τον πρώτο του αγώνα (στο εκτός έδρας φιλικό εναντίον της Σερβίας, στις 11 Αυγούστου 2010) και "έσπασε" στη φιλική ήττα κόντρα στη Ρουμανία με 3-1, στις 15 Νοεμβρίου 2011.

Η Ελλάδα με τον Σάντος έχει δώσει μέχρι τώρα 47 ματς, έχει νικήσει 25 ματς κι έχει ηττηθεί μόνο έξι φορές. Από αυτές οι τέσσερις ήταν σε επίσημα ματς, δύο φορές στο "Euro" από Τσεχία με 2-1 και Γερμανία με 4-2, από τη Βοσνία με 3-1 στα προκριματικά του Μουντιάλ, από την Κολομβία 3-0 στη Βραζιλία και δύο σε φιλικά ματς, από τη Ρουμανία με 1-3 και από τη Νότια Κορέα τον Μάρτιο με 0-2. Σ' αυτό το τελευταίο ματς ο Σάντος έχασε ένα μοναδικό ρεκόρ, να μην ηττηθεί η Ελλάδα για τέσσερα χρόνια σε εντός έδρας αγώνα, είτε επίσημο, είτε φιλικό. Συνολικά έχει 18 νίκες, 7 ισοπαλίες και 4 ήττες στα επίσημα παιχνίδια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL