Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Το "κίνημα της μπανάνας" νίκησε τον ρατσισμό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "κίνημα της μπανάνας" νίκησε τον ρατσισμό!

Ο Νεϊμάρ και ο Άλβες με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα

Τείχος απέναντι στο ρατσιστικό μίσος ύψωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο κορυφαίοι επαγγελματίες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα από ένα γκολ ή ένα εντυπωσιακό κάρφωμα. Όλα ξεκίνησαν από μία μπανάνα στην Ισπανία, και από ένα ηχητικό ντοκουμέντο στις ΗΠΑ, που αποκάλυπτε ότι ο κόσμος του NBA δεν είναι και τόσο "μαγικός"...

Όταν ο Ντάνιελ Άλβες της Μπαρτσελόνα, ατάραχος και "σαν έτοιμος από καιρό", ξεφλούδιζε και έτρωγε την μπανάνα που του πέταξε ρατσιστής οπαδός της Βιγιαρεάλ, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε. Μέσα σε λίγες ώρες το βίντεο με την ευρηματική ενέργειά του είχε κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και του κόσμου, φέρνοντας σε δεύτερη μοίρα τη νίκη με ανατροπή της "Μπάρτσα", που την κράτησε "ζωντανή" στη μάχη του τίτλου.

"Δεν ξέρω ποιος μου την πέταξε, αλλά τον ευχαριστώ. Το ποτάσιο που περιέχει η μπανάνα μού έδωσε την ενέργεια για να βγάλω τις σέντρες που απέφεραν δύο από τα γκολ μας" δήλωσε γελαστός ο Άλβες και πρόσθεσε: "Έντεκα χρόνια τώρα στην Ισπανία αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, οπότε αποφάσισα να το αντιμετωπίσω με χιούμορ". Τη σκυτάλη πήρε ο συμπαίκτης του στην Μπαρτσελόνα και στην εθνική, Νεϊμάρ, ο οποίος ανέβασε μία φωτογραφία στο Instagram μαζί με τον γιο του, όπου ετοιμάζονται να μοιραστούν μία μπανάνα, γράφοντας: "Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι πίθηκοι, πείτε όχι στον ρατσισμό. Είναι ντροπή να υπάρχουν τέτοιες προκαταλήψεις στο 2014. Ήρθε η ώρα ο κόσμος να υψώσει τη φωνή του. Όποιος έχει την ίδια άποψη ας δημοσιεύσει φωτογραφία του ενώ τρώει μία μπανάνα".

Αμέσως δημιουργήθηκε ένα σαρωτικό κίνημα ενάντια στον ρατσισμό, το... κίνημα της μπανάνας, με εκατοντάδες ποδοσφαιριστές -και όχι μόνο- να φωτογραφίζονται με το εξωτικό φρούτο. Όσο για τον 26χρονο οπαδό που είχε τη "φαεινή" ιδέα να πετάξει την μπανάνα, εντοπίστηκε σε χρόνο ρεκόρ, η Βιγιαρεάλ του επέβαλε ισόβιο αποκλεισμό εισόδου στο γήπεδό της, με τον ίδιο να γνωρίζει τη διαπόμπευση, καθώς κυκλοφόρησε κι η φωτογραφία του.

Την ίδια ώρα, ο αστραφτερός κόσμος του NBA σειόταν από ένα σκάνδαλο άνευ προηγουμένου. Ο ιδιοκτήτης των Λος Άντζελες Κλίπερς Ντόναλντ Στέρλινγκ, σε προσωπική συνομιλία με την Αμερικανομεξικάνα σύντροφό του, της ζητούσε "να μη φωτογραφίζεται με μαύρους, να μην τους διαφημίζει και να μην τους φέρνει στο γήπεδο"! Όλα αυτά τη στιγμή που σχεδόν το 80% των παικτών του πρωταθλήματος είναι Αφροαμερικανοί, όπως επίσης και οι 11 από τους 14 παίκτες και ο προπονητής ("Ντοκ" Ρίβερς) της ομάδας του!

Τελικά, ο Στέρλινγκ τιμωρήθηκε με εφόρου ζωής αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους και πρόστιμο 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το ΝΒΑ τον καλεί να πουλήσει το συντομότερο τους Κλίπερς. Τη δικιά τους "απάντηση" έδωσαν νωρίτερα και ίδιοι οι παίκτες των Κλίπερς, που στην προθέρμανση του πρώτου τους αγώνα, μετά τη δημοσίευση της συνομιλίας, άφησαν τις φόρμες τους στη σέντρα και φόρεσαν τις φανέλες τους ανάποδα (το μέσα-έξω), ώστε να μη φαίνεται το έμβλημα του συλλόγου.

Ωστόσο, η απολογία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τα επεισόδια στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό μας προσγείωσε στην ελληνική πραγματικότητα. Ο "δικέφαλος του Βορρά" επεδίωξε να δικαιολογήσει τα... αδικαιολόγητα για το περιστατικό με την μπανάνα που πετάχτηκε στον Σαλίνο, υποστηρίζοντας το ενδεχόμενο ο δράστης να την είχε φέρει για να τη... φάει και την πέταξε, όπως θα έκανε με οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο!

Το πόσο πίσω στα αντιρατσιστικά αντανακλαστικά είναι η χώρα μας είχε γίνει ορατό και πριν δύο μήνες, στο παιχνίδι Άρης - ΟΦΗ, όταν ο Ιβοριανός αμυντικός των Κρητικών Ζόρο, είχε διακόψει το παιχνίδι διαμαρτυρόμενος για ρατσιστικά συνθήματα εις βάρος του, με τον διαιτητή Στυλιάρα να του δείχνει... κίτρινη κάρτα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL