Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
22οι ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / Σήμερα η τελετή έναρξης στο Σότσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

22οι ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / Σήμερα η τελετή έναρξης στο Σότσι

Ξεκινάνε σήμερα οι 22οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα ολοκληρωθούν στις 23 Φεβρουαρίου και θα αγωνιστούν 5.500 αθλητές από 80 χώρες σε 98 αθλήματα. Στην τελετή έναρξης, που θα γίνει το μεσημέρι, θα παρελάσει πρώτη η Ελλάδα με σημαιοφόρο την πρωταθλήτριά μας στο σκι αντοχής Παναγιώτα Τσακίρη, ενώ παρών θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Το ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα θα φιλοξενήσει τους πιο δαπανηρούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ τα μέτρα ασφαλείας, για τον κίνδυνο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, είναι δρακόντεια. Περισσότεροι από 37 χιλιάδες αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού έχουν αναλάβει τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της διοργάνωσης.

Οι εγκαταστάσεις είναι χωρισμένες σε δυο μεγάλα συμπλέγματα, το παραλιακό, που είναι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην κοιλάδα Ιμερέτιν, περίπου 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γεωργία, και το ορεινό, που βρίσκεται στο θέρετρο του σκι, Κράσναγια Πολιάνα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε χθες τις ρωσικές "επιθέσεις" και απευθυνόμενος στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεσμευτεί στην προώθηση "κοινωνιών ισότητας και ανοχής".

Ο γ.γ. του ΟΗΕ έκανε ακόμη έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές σε διάφορα σημεία του κόσμου να τηρήσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία αναφερόμενος στις συγκρούσεις στη Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς "η εκεχειρία θα επιτρέψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σώσει ζωές στις εμπόλεμες περιοχές και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ειρήνη διαρκείας". Η Συρία δεν συμμετέχει με αποστολή της στους Ολυμπιακούς του Σότσι.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε κι αυτό έκκληση για εκεχειρία στη διάρκεια των Αγώνων: "Η έκκλησή μας απευθύνεται κυρίως στις αντιμαχόμενες πλευρές στη συριακή σύγκρουση, που απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή".

Τραγική ειρωνεία είναι ότι οι ίδιοι οι Ρώσοι ήταν αυτοί που δεν τήρησαν την Ολυμπιακή Εκεχειρία το 2008 στο Πεκίνο, όταν ταυτόχρονα με την τελετή έναρξης, την 8η Αυγούστου, τα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης βάφονταν κόκκινα, λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Γεωργιανών και Ρώσων στη Νότια Οσετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL