Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ένα "Μουντιάλ" δεν είναι αρκετό...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα "Μουντιάλ" δεν είναι αρκετό...

Η σημαία των ναζί οδήγησε σε θλιβερά επεισόδια στη Ρωσία και σε 78 συλλήψεις...

Η Βραζιλία έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία για τη διοργάνωση του "Μουντιάλ" το καλοκαίρι. Στη συνέχεια τη σκυτάλη αναλαμβάνει η Ρωσία, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018. Και στις δύο χώρες, όμως, η διαμορφωθείσα κατάσταση υποδηλώνει ότι η ενδημική βία, που ταλανίζει το ποδόσφαιρό τους, έχει βαθιές ρίζες και πιθανότατα θα κρυφτεί κάτω από το χαλάκι κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων...

Οι σκληρές συγκρούσεις οπαδών που έγιναν στη Βραζιλία δύο μόλις μέρες μετά την κλήρωση του "Μουντιάλ" ανάμεσα σε οπαδούς της Ατλέτικο Παραναένσε και της Βάσκο Ντα Γκάμα ήρθαν να δείξουν ότι η κατάσταση στη Βραζιλία απέχει πολύ από τη γιορτινή ατμόσφαιρα του καλοκαιριού που οραματίζονται πολλοί.

Oι εικόνες ωμής βίας που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα ήταν πραγματικά σοκαριστικές. Χρειάστηκε η επέμβαση αστυνομικών που άνοιξαν πυρ με λαστιχένιες σφαίρες, καθώς και η άφιξη ενός ελικοπτέρου του στρατού. Και το συγκλονιστικό είναι ότι το ματς έγινε στο Τζόινβιλ και όχι στην Κοριτίμπα, την έδρα της Ατλέτικο, καθώς ήταν τιμωρημένη και έπρεπε να παίξει τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα της. Ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Άλντο Ρεμπέλο, ξεκαθάρισε ότι οι συλληφθέντες ανάλογων επιθέσεων θα κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Πιθανότατα τον αγχώνει ακόμα το πώς θα αντιμετωπιστούν οι μαζικές διαδηλώσεις που αναμένεται να συνεχιστούν και μέσα στο 2014 και θα του κηλιδώσουν τη γιορτή.

Τον προηγούμενο μήνα στη Ρωσία τα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς της Σπαρτάκ Μόσχας με αυτούς της Σίνικ Γιάροσλαβ για το Κύπελλο είχαν απαρχή ένα ναζιστικό πανό από τους Μοσχοβίτες. Οι αρχές προχώρησαν σε 78 συλλήψεις και η πολιτεία ανακοίνωσε ότι από τον Ιανουάριο θα υπάρξουν νέοι, σκληρότεροι νόμοι. Ο Πιάρα Παουάρ, εκτελεστικός διευθυντής του δικτύου FARE κατά του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο, το δήλωσε ξεκάθαρα σε συνέντευξή του στον Guardian: "Το σημαντικό γεγονός που παρατηρούμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς στο ποδόσφαιρο. Πάντα είχαν συγκεκριμένη επιρροή στους νέους ανθρώπους, αλλά πλέον έχει γίνει περισσότερο οργανωμένο και πιο συχνό το φαινόμενο".

Ουσιαστικά το σκηνικό της Βρετανίας του '70, με τους οπαδούς να δίνουν μάχες σε ανοιχτούς χώρους και το "Εθνικό Μέτωπο" να στρατολογεί μέλη από τις κερκίδες, επιστρέφει ανανεωμένο. Πολλοί "σκληροπυρηνικοί" έχουν δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα, τις διοικήσεις των συλλόγων και τις ακροδεξιές οργανώσεις.

Κατά τον Τιμ Βίκερι, ανταποκριτή του BBC και του ESPN στη Βραζιλία, τέτοια φαινόμενα βίας είναι σχεδόν αδύνατον να επαναληφθούν στο Μουντιάλ του καλοκαιριού, παρότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Αφενός γιατί η οπαδική βάση της Εθνικής είναι διαφορετική από αυτή των συλλόγων και αφετέρου διότι το θέμα απασχολεί εδώ και καιρό τόσο τη FIFA όσο και τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση και τα μέτρα δεν θα έχουν καμία σχέση με τον αγώνα του Τζόινβιλ, όπου ανάμεσα στους οπαδούς υπήρχαν κενά, αλλά και κανένας για να τους εμποδίσει.

Πιθανότατα θα συμβεί κάτι ανάλογο και στη Ρωσία. Η ουσία όμως είναι ότι το πρόβλημα θα "μασκαρευτεί" για όσο διαρκέσει η λαμπερή διοργάνωση και πιθανότατα θα επιστρέψει, αν μέχρι τότε δεν αντιμετωπιστεί στις ρίζες του...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL