Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Οταν το CAS... διέσυρε κυβέρνηση και ΕΠΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οταν το CAS... διέσυρε κυβέρνηση και ΕΠΟ

«Η δικαιοσύνη είναι τυφλή» λέει ο πάνσοφος λαός και «η αθλητική Δικαιοσύνη δεν αναγνωρίζει κρατικές παρεμβάσεις», αν σκεφτεί κανείς και μελετήσει προσεκτικά τα κύρια σημεία της ανακοίνωσης του CAS σχετικά με τις προσφυγές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και της ΠΑΕ Ολυμπιακός σχετικά με την περιβόητη υπόθεση της «πολυϊδιοκτησίας». Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 6 Ιουλίου εκδικάστηκε η υπόθεση των δύο ελληνικών ομάδων, με το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο να μην μπαίνει στην ουσία του θέματος, επιστρέφοντας την εκδίκαση εκ νέου στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Παράλληλα, διέταξε να αναιρεθεί η αφαίρεση επτά βαθμών που είχε επιβληθεί στον ΠΑΟΚ.

Οι προσφυγές εξετάστηκαν από ομάδα δικαστών αποτελούμενη από τον Γερμανό καθηγητή Ούλριχ Χάας (διορισμένος από την πλευρά του ΠΑΟΚ), τον Ιταλό καθηγητή Λουίτζι Φουμαγκάλι (από την πλευρά του Ολυμπιακού), ενώ πρόεδρος ήταν ο Ολλανδός Μάνφρεντ Ναν.

Αφού μελέτησαν τα υπομνήματα των ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΕ ΠΑΟΚ και αφού άκουσαν αυτά που είχε να πει για το ζήτημα η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, οι ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν να φέρουν τους Έλληνες τακτικούς δικαστές προ των ευθυνών τους, επιστρέφοντας πίσω στο Δευτεροβάθμιο της ΕΠΟ την υπόθεση για την ουσιαστική εκδίκασή της. Ταυτόχρονα, όμως, έφεραν και την ελληνική κυβέρνηση προ των ευθυνών της, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως στις υποθέσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο τον πρώτο και κύριο λόγο έχουν τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου και όχι οι κυβερνήσεις ούτε οι διορισμένες επιτροπές.

Δικαίωση του ΠΑΟΚ στις... εντυπώσεις

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή πριν μιλήσουμε για τους πραγματικούς «νικητές» και ηττημένους». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του CAS και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή του σκεπτικού, «και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ ζήτησαν την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, ο Ολυμπιακός ζητώντας να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ ζητώντας να μην επιβληθούν κυρώσεις». Σε πρώτο χρόνο λοιπόν, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ βγήκε κερδισμένη, τουλάχιστον στις εντυπώσεις, καθώς ναι μεν ακυρώθηκε η ποινή αφαίρεσης των επτά βαθμών, αλλά ο εκδηλωμένος βασικός στόχος της ελληνικής ομάδας που ήθελε εκδίκαση δεν επετεύχθη. Επίσης, δεν πέτυχε να κριθει ως «απαράδεκτη» η προσφυγή του Ολυμπιακου καθώς το δικαστήριο θεώρησε πως εφόσον απαγορεύεται η πολυϊδιοκτησία, οι “ερυθρόλευκοι» έχουν κάθε λόγο να βρίσκονται εκεί. Όσον αφορά την ΠΑΕ Ολυμπιακός, σίγουρα πέτυχε να εξεταστεί η προσφυγή της, ωστόσο το κύριο... μέλημα των Πειραιωτών, που είναι η πιο βαριά τιμωρία για τους Θεσσαλονικείς, δεν επετεύχθη.

Μεγάλη «ηττημένη» η ελληνική κυβέρνηση

Τη μεγαλύτερη ήττα, ωστόσο, στο CAS γνώρισε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αλλά και η ελληνική κυβέρνηση.

Όσον αφορά την ΕΠΟ, στην απόφασή του το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο είναι ξεκάθαρο: «...τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ δεν πρέπει να στερηθούν του καθήκοντός τους να αξιολογήσουν τα περίπλοκα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση της ΕΕΑ, η ουσία της οποίας δεν αξιολογείται πλήρως είτε σε πρώτο βαθμό είτε κατά τη διαδικασία εκδίκασης της προσφυγής από την ΕΠΟ». Στην ουσία, κάλεσε την Επιτροπή Εφέσεων να... κάνει τη δουλειά της και να εκδικάσει την υπόθεση και όχι να... υπεκφεύγει χρησιμοποιώντας το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, κλήθηκε να καταβάλει και το μεγαλύτερο ποσοστό του ποσού που απαιτείται για την εκδίκαση σε σχέση με τους άλλους δύο εμπλεκόμενους.

Η ΕΕΑ του Αυγενάκη... δεν υπάρχει για το CAS

Ας πάμε λοιπόν και στην περιβόητη Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και στους χειρισμούς του Λευτέρη Αυγενάκη που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το CAS στην απόφασή του ήρθε να ξεκαθαρίσει πως το πόρισμα της ΕΕΑ δεν είναι δεσμευτικό -κάτι το οποίο υποστήριξε εντονότατα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ- αλλά, στην ουσία, στέλνοντας την υπόθεση πίσω στην Επιτροπή Εφέσεων, επέλεξε να αγνοήσει επιδεικτικά τόσο τη διορισμένη από την κυβέρνηση επιτροπή (μέλη της οποίας είναι άνθρωποι του περιβάλλοντος Αυγενάκη και βρίσκονται στο στόχαστρο) όσο και τον νόμο του Γιώργου Γεραπετρίτη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για την κρατική παρέμβαση: «Τα ζητήματα του ποδοσφαίρου ορίζονται και διευθετούνται από τα όργανα του ποδοσφαίρου και μόνο από αυτά». Και το -7 δεν ισχύει... απ' όπου κι αν προέρχεται!

Το CAS δεν... αναγνώρισε ποινή αφαίρεσης βαθμών, η οποία αυθαίρετα και χωρίς εναρμόνιση με το καταστατικό της ΕΠΟ αποφασίστηκε μέσα σε ένα βράδυ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και... ακολουθήθηκε επίσης αυθαίρετα τόσο από το Πρωτοβάθμιο της Σούπερ Λίγκας όσο και από το Δευτεροβάθμιο της Ομοσπονδίας.

Αναζητούνται… δικαστές

Έν κατακλείδι, η υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας δεν έχει ακόμη εκδικαστεί από αρμόδιο θεσμικό όργανο. Αυτό θα γίνει όταν και αν βρεθούν δικαστές που να συγκροτήσουν εκ νέου την Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας μετά τις παραιτήσεις του προέδρου Παναγιώτη Φιλόπουλου, του μέλους Γεράσιμου Βρυώνη και αυτές που ακολούθησαν, δηλαδή της αναπληρώτριας προέδρου Βασιλικής Βλαχοπαναγιώτου και του μέλους Νίκου Βόκα. Πλέον, η Επιτροπή Εφέσεων δεν μπορεί να συγκροτήσει νόμιμη σύνθεση καθώς όπως είναι γνωστό και τέσσερα από τα πέντε μέλη που εξελέγησαν στην ΓΣ– εκτός της Αποστολίνας Παντελίδου- δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό τους.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL