Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ / Παναθηναϊκός: Έκλεισε ένας κύκλος 30 χρόνων!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ / Παναθηναϊκός: Έκλεισε ένας κύκλος 30 χρόνων!

Η ιστορία της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού σε μια φωτογραφία: Διαμαντίδης, Φώτσης, Μποντιρόγκα, Αλβέρτης, Βράνκοβιτς και Παύλος Γιαννακόπουλος

Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο ελληνικός σωματειακός αθλητισμός τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά μέσα σε λίγες μέρες «έκλεισε ο κύκλος» της!

Η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ομάδα που όχι μόνο να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα, αλλά και να παίρνει τίτλους στην Ευρώπη, άρχισε ουσιαστικά το καλοκαίρι του 1990, όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος έφερε στον Παναθηναϊκό τους Νίκο Οικονόμου και Χρήστο Μυριούνη και «διέλυσε» την ομάδα πόλο του «τριφυλλιού» παραχωρώντας τον κορυφαίο Έλληνα πολίστα Δημήτρη Σελετόπουλο στη Γλυφάδα, για να αποκτήσει η ομάδα μπάσκετ τον μόλις 16χρονο Φραγκίσκο Αλβέρτη, τη «σημαία» του Παναθηναϊκού εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου αυτά τα 30 χρόνια.

Η οικογένεια Γιαννακόπουλου έβαλε «βαθιά το χέρι στη τσέπη» και έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα «θρύλο» του ΝΒΑ, τον Ντομινίκ Ουίλκινς, την πράσινη φανέλα φόρεσαν οι τρεις από τη «χρυσή» πεντάδα της Εθνικής στο «Ευρωμπάσκετ 1987», οι Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης και Φάνης Χριστοδούλου, αλλά και πολλοί από την «ελίτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως οι Στόγιαν Βράνκοβιτς, Ντίνο Ράτζα, Ντάρκο Πάσπαλιε, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Ιμπραήμ Κουτλουάι, Όντετ Κάτας και άλλοι... «ων ουκ έστιν αριθμός»!

Ο Παναθηναϊκός πήρε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο το 1996 στο Παρίσι με προπονητή τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, την επόμενη χρονιά κατέκτησε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, αλλά «απογειώθηκε» μετά την πρόσληψη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς το 1999.

Η ομάδα του Σέρβου τεχνικού, που είχε βοηθό τον δύο φορές πρωταθλητή Ευρώπης σήμερα Δημήτρη Ιτούδη, κυριάρχησε τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας κατακτώντας άλλες πέντε φορές τον τίτλο στην Ευρωλίγκα (2000 Θεσσαλονίκη, 2002 Μπολόνια, 2007 Αθήνα, 2009 Βερολίνο, 2011 Βαρκελώνη), ενώ το 2007 και το 2009 πέτυχε και «τριπλ κράουν» (πρωτάθλημα, Κύπελλο και ευρωπαϊκό).

Για 25 χρόνια, αρχής γενομένης το 1996, ο Παναθηναϊκός κατακτά συνεχώς τουλάχιστον έναν τίτλο κάθε χρονιά, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στον ελληνικό αθλητισμό στα ομαδικά αθλήματα.

Σ’ αυτό το διάστημα, εκτός από τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, που έχει πιο πολλούς τίτλους στην καριέρα του απ’ ό,τι ο «αιώνιος αντίπαλος» Ολυμπιακός στην ιστορία του, αναδείχθηκαν στον Παναθηναϊκό κι άλλα μεγάλα ονόματα του ελληνικού μπάσκετ, με κορυφαίες μορφές τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Βασίλη Σπανούλη, όπως ο Αντώνης Φώτσης, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Δήμος Ντικούδης, ο Νίκος Χατζηβρέττας, ενώ τα τελευταία χρόνια «έλαμψε το άστρο» του Νικ Καλάθη.

Το 2012 η αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς συνοδεύθηκε κι από την αλλαγή της διοικητικής σκυτάλης, καθώς ο Παύλος Γιαννακόπουλος έδωσε τα ηνία της ομάδας μπάσκετ στον γιο του, Δημήτρη. Σ’ αυτά τα οκτώ χρόνια ο Παναθηναϊκός συνέχισε να είναι κυρίαρχος στην ελλαδικό χώρο, αλλά δεν ξαναπήγε σε «φάιναλ φορ» της Ευρωλίγκα, αν και έπαιξε τις περισσότερες χρονιές στα «πλέι οφ» της διοργάνωσης. Φέτος ήταν στην 6η θέση της Ευρωλίγκα, όταν διακόπηκε η διοργάνωση λόγω του κορωνοϊού, και στην πρώτη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος, για να πάρει τελικά τον τίτλο «στα χαρτιά».

Στις 9 Ιουνίου ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έβαλε «πωλητήριο» στην ΚΑΕ έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ, για να ακολουθήσει η φυγή του Νικ Καλάθη και ο πρόεδρος της ΚΑΕ Μάνος Παπαδόπουλος, ύστερα από 29 χρόνια στην ομάδα, να πάρει «μετεγγραφή» στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL