Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΕΜΟΥ / Ένα ιστορικό παιχνίδι παρουσία του Μανώλη Γλέζου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΕΜΟΥ / Ένα ιστορικό παιχνίδι παρουσία του Μανώλη Γλέζου

Έχουν περάσει είκοσι ένα χρόνια από τις 7 Απριλίου 1999, την ημέρα που η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ έδωσε φιλικό αγώνα, εν μέσω πολέμου, με την Παρτίζαν στο Βελιγράδι. Στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία συνέβαλε με την παρουσία του κι ο μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, που ταξίδεψε με την αποστολή της «Ένωσης» και έδωσε από τη βομβαρδισμένη σερβική πρωτεύουσα μήνυμα ειρήνης και ελπίδας προς κάθε κατεύθυνση.

"Μετά το ‘40-‘41, πρώτη φορά οι Έλληνες ομόθυμα στο πλευρό ενός λαού. Έχω γίνει πλέον φανατικός οπαδός της ΑΕΚ" είχε δηλώσει τότε ο Μανώλης Γλέζος και σε μετέπειτα συνέντευξή του συμπλήρωσε: «Στο παιχνίδι της ΑΕΚ με την Παρτίζαν την περίοδο των νατοϊκών επιθέσεων εναντίον της Σερβίας τους γνώρισα και έγινα ΑΕΚτζής. Γιατί εκεί είδα μια αθλητική ομάδα η οποία τίθεται επικεφαλής ενός αγώνα που ξεφεύγει από το στενό αθλητικό πλαίσιο και κινείται μέσα πολιτικά και τα ελληνικά πράγματα. Το γεγονός ότι στάθηκε στο πλευρό ένας λαού που τον καταπίεζε το ΝΑΤΟ εμένα, που δεν άνηκα σε καμία ομάδα, με έκανε να την αγαπήσω».

Οι Σέρβοι υποδέχτηκαν τους Έλληνες φιλάθλους της ΑΕΚ από την πρώτη στιγμή που περνούσαν τα σύνορα με ψωμί κι αλάτι, όπως είναι το γιουγκοσλαβικό έθιμο. Στο βομβαρδισμένο Νόβισαντ ανέμιζαν ελληνικές σημαίες μαζί με τις σερβικές. Η αποστολή έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, που συγκινημένος εξέφρασε τις ευχαριστίες του και ευχήθηκε να τελειώσει γρήγορα το κακό που είχε βρει τον σερβικό λαό.

Σε έναν αγώνα-αντιπολεμικό συλλαλητήριο, η ΑΕΚ αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Παρτίζαν μπροστά σε περίπου 15.000 φιλάθλους, ενώ είχαν πουληθεί και τα 40.000 εισιτήρια που εκδόθηκαν. Ο λόγος που δεν γέμισε το γήπεδο ήταν η έλλειψη των καυσίμων που έκανε τις μετακινήσεις στη Σερβία πολύ δύσκολες. Να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν ακούστηκαν σειρήνες.

Ο ιστορικός φιλικός αγώνας είχε διάρκεια μόλις μία ώρα, καθώς 16ο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου οι Σέρβοι φίλαθλοι κατέβηκαν από τις εξέδρες στον αγωνιστικό χώρο και κρατώντας σερβικές και ελληνικές σημαίες φώναζαν "Ελλάς, Ελλάς" και "ΑΕΚ, ΑΕΚ". Αγκάλιαζαν και φιλούσαν τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ για να τους ακολουθήσουν στον αγωνιστικό χώρο και Έλληνες φίλαθλοι.

Για την... ποδοσφαιρική ιστορία, το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 1-1, με γκολ των Κέζμαν (13’) και Ζουμπούλη (26’). Στο ημίχρονο η ελληνική αντιπροσωπεία φύτεψε συμβολικά μια ελιά από την Αρχαία Ολυμπία στο κέντρο του γηπέδου, ενώ οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στα αποδυτήρια έδωσαν κόκκινα αυγά, τσουρέκια και λαμπάδες στους συναδέλφους τους, καθώς η αναμέτρηση έγινε τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Προπονητής της ομάδας της ΑΕΚ ήταν ο Ουκρανός Όλεγκ Μπλαχίν, άλλοτε μεγάλη δόξα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου με τη φανέλα της Σοβιετικής Ένωσης. Αγωνίστηκαν: Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης - 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42’ Καψής), Τσέκολι (45’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL