Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
«ΤΟΚΙΟ 2020» - ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ / «Να πάρει θέση άμεσα η ΔΟΕ!»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«ΤΟΚΙΟ 2020» - ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ / «Να πάρει θέση άμεσα η ΔΟΕ!»

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι προγραμματισμένοι να αρχίσουν στις 24 Ιουλίου στο Τόκιο, παρά την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και την αδυναμία αθλητών και αθλητριών σε όλο τον πλανήτη να γυμναστούν και να συμμετάσχουν σε αγώνες μέσα από τους οποίους θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους.

«Θα ήταν πρόωρο να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάσταση. Δεν θα ήταν υπεύθυνο να ορίσουμε μια ημερομηνία ή να πάρουμε αμέσως μια απόφαση η οποία θα βασίζεται σε εικασίες για μελλοντικά γεγονότα» δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, που διαβεβαίωσε ότι η υγεία όλων αποτελεί προτεραιότητα: «Η απόφαση της ΔΟΕ δεν θα καθοριστεί από κανένα οικονομικό συμφέρον».

Την ώρα που μόνο η Ισπανική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητάει την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά το κίνημα αντίδρασης από τους αθλητές όλο και δυναμώνει, οι δύο «χρυσές» μας ολυμπιονίκες, η Κατερίνα Στεφανίδη και η Άννα Κορακάκη, ζητάνε να πάρει μια ξεκάθαρη θέση η ΔΟΕ και να αποφασίσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τι μέλλει γενέσθαι.

Μάλιστα κι οι δύο έχουν ήδη βάλει τη σφραγίδα τους στο «Τόκιο 2020», αφού η Κορακάκη ήταν η πρώτη λαμπαδηδρόμος στην Αρχαία Ολυμπία και η Στεφανίδη αυτή που άναψε τη ολυμπιακή δάδα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

«Η ΔΟΕ μας βάζει σε κίνδυνο...»

“Δεν υπάρχει αναβολή, δεν υπάρχει ακύρωση. Αλλά η ΔΟΕ μας βάζει σε κίνδυνο. Όλοι θέλουμε να γίνουν οι Ολυμπιακοί στο Τόκιο, αλλά ποιο είναι το Plan B αν δεν γίνουν; Γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση έχει επιδράσεις στην προπόνησή μου, γιατί μπορεί να παίρνω τώρα ρίσκα, που δεν θα έπαιρνα αν ήξερα ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο; Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα ρισκάρουμε την υγεία μας και θα συνεχίσουμε να προπονούμαστε σε τέτοιο περιβάλλον” δήλωσε η Κατερίνα Στεφανίδη, ενώ αντίστοιχη είναι και η τοποθέτηση της Άννας Κορακάκη:

«Είναι αγωνιστικά δίκαιο να πάρουν μια αναβολή οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το πρόβλημα είναι το τώρα κι ο ένας μήνας που μένουμε μέσα. Η ΔΟΕ επιμένει να συνεχίσουμε κανονικά, αλλά πώς θα γίνει αυτό όταν έχουμε βγει από την κανονικότητά μας; Οι Ρώσοι σκοπευτές της Εθνικής ομάδας βρίσκονται σε ένα προπονητικό κέντρο και κάνουν προετοιμασία παρά την καραντίνα. Εγώ θέτω το ερώτημα: Τι θα γίνει αν υπάρξει κρούσμα μέσα στο ολυμπιακό χωριό; Θα είμαστε 12.000 άτομα από όλο τον κόσμο».

Επιμένουν, αλλά...

Οι Ιάπωνες διοργανωτές επιμένουν ότι θα γίνουν κανονικά οι αγώνες, αλλά ακόμη και στην Ιαπωνία οι περισσότεροι πιστεύουν το αντίθετο. Σε δημοσκόπηση το 70% θεωρεί ότι το Τόκιο δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, ενώ ανάλογη στάση κρατάνε και κάποια υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τάρο Άσο, που είναι και υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, είπε στο Κοινοβούλιο της χώρας: «Όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι επιθυμητό να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε ένα περιβάλλον όπου όλοι αισθάνονται ασφαλείς και ευτυχείς. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της η Ιαπωνία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν νόημα εάν οι άλλες χώρες δεν μπορούν να στείλουν τους αθλητές τους».

1940, 1980, 2020...

Ο Άσο, που κι ο ίδιος είχε συμμετάσχει ως αθλητής της σκοποβολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ, το πήγε ακόμη... παραπέρα και χαρακτήρισε «καταραμένους» τους Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονται κάθε 40 χρόνια!

«Είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει κάθε 40 χρόνια. Είναι οι καταραμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες» δήλωσε ο Τάρο Άσο, που έχει διατελέσει και πρωθυπουργός στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου».

Το 1940 είχε αναλάβει και πάλι το Τόκιο να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η ΔΟΕ έδωσε το 1938 τη διοργάνωση στη Φινλανδία και το Ελσίνκι λόγω του Β’ Σινοϊαπωνικού Πολέμου. Τελικά ούτε στην Σκανδιναβία έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα δεν πραγματοποιήθηκε ούτε η διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων την ίδια χρονιά, που κι αυτοί ήταν να γίνουν στην Ιαπωνία.

Έπειτα από 40 χρόνια, το 1980, η Μόσχα διοργάνωσε τους 22ους Ολυμπιακούς Αγώνες, που σημαδεύτηκαν από το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ και άλλων 64 χωρών, οι οποίες θέλησαν, μ’ αυτόν τον τρόπο, να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν το 1979. Και τώρα ο κορωνοϊός...

Πιο αισιόδοξος είναι ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιοσίρο Μόρι, που με αφορμή την άφιξη της ολυμπιακής φλόγας στην Ιαπωνία δήλωσε την Παρασκευή: «Ελπίζουμε ότι η φλόγα θα λάμψει τις καρδιές των πολιτών μας. Θα διώξει αυτό το μαύρο σύννεφο που βρίσκεται πάνω από τον πλανήτη και θα οδηγήσει στον ενθουσιασμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL