Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ / Αλλάζει o χάρτης του παγκόσμιου αθλητισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ / Αλλάζει o χάρτης του παγκόσμιου αθλητισμού

Ο κορωνοϊός σαρώνει τα πάντα σε όλο τον κόσμο και δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον αθλητισμό. Την εβδομάδα που μας πέρασε διάσημοι αθλητές, προπονητές, αλλά και παράγοντες έγινε γνωστό πως έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό, διοργανώσεις σε όλα τα αθλήματα αναβλήθηκαν και πλέον είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να αναβληθούν και οι μεγάλες διοργανώσεις της χρονιάς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, αλλά και το «Euro 2020» στο ποδόσφαιρο.

"Τόκιο 2020"...

Οι ιαπωνικές αρχές διαψεύδουν τα σενάρια για το ενδεχόμενο οι Ολυμπιακοί Αγώνες και έσπευσαν να υποβαθμίσουν το σχόλιο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως «θα ήταν προτιμότερο να αναβληθούν, παρά να διεξαχθούν χωρίς θεατές». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα επανέλαβε την Παρασκευή, ακόμη μια φορά, ότι δεν σχεδιάζεται αναβολή, πολύ περισσότερο ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες που ματαιώθηκαν ήταν αυτοί του 1940, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και επρόκειτο να γίνουν, κατά διαβολική σύμπτωση, και τότε στο Τόκιο!

Η προετοιμασία τους έως τώρα έχει κοστίσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται οι χορηγίες 3 και πλέον δις. από τις ιαπωνικές εταιρείες. Η τελετής της Αφής έγινε την Πέμπτη στην Αρχαία Ολυμπία και πρώτη φορά στην Ιστορία η πρώτη λαμαπαδηδρομός ήταν γυναίκα, η «χρυσή» ολυμπιονίκης της σκοποβολής Άννα Κορακάκη. Η τελετή πραγματοποιήθηκε χωρίς θεατές, υπό τον φόβο του κορωνοϊού και με την παρουσία μόνο 100 διαπιστευμένων.

Γενικότερα η οικονομική ζημιά που έχει πάθει ο παγκόσμιος αθλητισμός από την εξάπλωση του κορωνοϊού είναι τεράστια. Διοργανωτές και σύλλογοι έχουν απώλειες εκατομμυρίων, ενώ ακόμη κι εκεί που συνεχίζονται οι αγώνες στις περισσότερες περιπτώσεις απαγορεύεται η προσέλευση του κόσμου.

Μαρινάκης και Ρουγκάνι...

Ο πρώτος επώνυμος από τον χώρο του ποδοσφαίρου που βρέθηκε μολυσμένος από τον κορωνοϊό ήταν ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης. Επειδή μάλιστα ήταν παρών στον αγώνα Άρσεναλ - Ολυμπιακού στις 27 Φεβρουαρίου αναβλήθηκε ο αγώνας Άρσεναλ - Μάντσεστερ Σίτι, καθώς οι παίκτες των «κανονιέρηδων» μπήκαν σε καραντίνα. Μάλιστα στους αιματολογικούς ελέγχους βρέθηκε την Πέμπτη «θετικός» σε κορωνοϊό ο προπονητής της ομάδας Μικέλ Αρτέτα.

Την προηγούμενη αγωνιστική η Serie A στην πληττόμενη Ιταλία έγινε χωρίς θεατές και μετά την έξαρση των νοσούντων, αλλά και των θανάτων αναβλήθηκαν όλα τα πρωταθλήματα. Στη Γιουβέντους διαγνώστηκε με κορωνοϊό με διεθνής αμυντικός Ντανιέλε Ρουγκάνι. Κυκλοφόρησε είδηση ότι "θετικοί" βρέθηκαν και οι «αστέρες» της ομάδας Πάουλο Ντιμπάλα και Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά στη συνέχεια διαψεύστηκε...

Οι αγώνες για το Γιουρόπα Λιγκ Σεβίλλη - Ρόμα και Ίντερ - Χετάφε, που αρχικά ήταν να γίνουν χωρίς θεατές, τελικά αναβλήθηκαν από την UEFA, μετά και την απαγόρευση των αεροπορικών μετακινησέων από και προς την Ιταλία.

Την Τρίτη 17 Μαρτίου η UEFA διοργανώνει μεγάλη σύσκεψη για να αποφασίσει τη διακοπή, μέχρι νεωτέρας, του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και την «τύχη» του «Euro 2020”, που βάσει σχεδιασμού επρόκειτο να διεξαχθεί σε διαφορετικές χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ δεν θα διεξαχθούν αυτήν την εβδομάδα και ανάμεσά τους και ο αγώνας ρεβάνς του 1-1 μεταξύ Γουλβς και Ολυμπιακού...

Στην Ελλάδα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διεξάγονται για δύο βδομάδες χωρίς θεατές, τελικά αναβλήθηκαν οι αγώνες σε όλα τα αθλήματα, καθώς -εκτός των άλλων- υπάρχει και ο περιορισμός της παρουσίας μέχρι 60 ατόμων σε κλειστό χώρο και στις πισίνες στη διάρκεια των προπονήσεων.

Προσωρινά έχουν διακοπεί και οι αθλητικές δραστηριότητες στην Ισπανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, αλλά και στις ΗΠΑ.

Το ΝΒΑ ματαίωσε το πρωτάθλημά του για τουλάχιστον ένα μήνα. Αφορμή ήταν τα κρούσματα κορωνοϊού, που βρέθηκαν σε δύο παίκτες των Γιούτα Τζαζ, αρχικά στον Ρούντι Γκομπέρ και στη συνέχεια και στον Ντόνοβαν Μίτσελ. Επιπλέον τέσσερις ομάδες, εκτός από τους Τζαζ, έχουν μπει σε καραντίνα.

Την ίδια ώρα αναβλήθηκαν πλέι οφ για το κολεγιακό πρωτάθλημα (ΝCAA), αλλά και γενικότερα οι πανεπιστημιακοί αγώνες. Από την Παρασκευή έως σήμερα ήταν προγραμματισμένο να γίνει τελική φάση του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος κλειστού στίβου στην πόλη Αλμπουκέρκι, αλλά, όταν οι αθλητές έφθασαν εκεί, τους ενημέρωσαν πως η διοργάνωση ματαιώνεται.

Το θέμα με τον κορωνοϊό εξέθεσε για μια ακόμη φορά την Ευρωλίγκα. Αντί να αναβάλει τον αγώνα Αρμάνι Μιλάνο - Ολυμπιακού, ζήτησε αρχικά από τους «ερυθρόλευκους» να πάνε... οδικώς και μέσω άλλης χώρας στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Μετά την άρνηση του ΕΟΔΥ να δώσει άδεια στους παίκτες του Ολυμπιακού να πάνε στο Μιλάνο (αν πήγαιναν θα έπρεπε να μείνουν στη συνέχεια 14 μέρες σε καραντίνα!), άλλαξε την ημέρα και τον τόπο τέλεσης και μετέφερε την αναμέτρηση στο Βερολίνο.

Ενώ η αποστολή του Ολυμπιακού ήταν στον δρόμο προς την πρωτεύουσα της Γερμανίας, η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε την αναβολή της 29ης αγωνιστικής. Ο Παναθηναϊκός πρόλαβε και δεν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για την Κωνσταντινούπολη και τον αγώνα του με τη Φενέρμπαχτσε.

Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι ο σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης Τρέι Τόμπκινς βρέθηκε «θετικός» στον κορωνοϊό. Οι παίκτες της «βασίλισσας» σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο μπήκαν σε καραντίνα, όπως και η Αρμάνι Μιλάνο, που ήταν η τελευταία στην Ευρωλίγκα που αντιμετώπισε την ομάδα της Μαδρίτης.

Στη Φόρμουλα 1 αναβλήθηκε το γκραν πριν στη Μελβούρνη, καθώς μέλος της McLaren βρέθηκε «θετικό» σε κορωνοϊό. Νωρίτερα είχε αναβληθεί, για προφανείς λόγους και το γκραν πρι της Κίνας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL