Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / Εν αναμονή του πρόεδρου της UEFA
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / Εν αναμονή του πρόεδρου της UEFA

Στην Νιόν της Ελβετίας πήγαν την εβδομάδα που μας πέρασε τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος και συζήτησαν με τα υψηλά κλιμάκια της UEFA για το θέμα που έχει προκύψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τις πληροφορίες να είναι αντικρουόμενες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι επόμενο διάστημα θα έρθει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της UEFA Αλεκσάντερ Τσέφεριν, προκειμένου να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να συμφωνήσουν στο τι θα περιέχει το νέο μνημόνιο για την "επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ η ομοσπονδία έλαβε για μία ακόμη φορά την απόλυτη στήριξη της UEFA και δεν υπάρχει θέμα για Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τις εκλογές της ΕΠΟ. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο χρόνος των αρχαιρεσιών και δεν θα γίνουν τον Οκτώβριο μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως προβλέπει το καταστατικό της, αλλά στις αρχές του καλοκαιριού για να μην συμπέσουν με τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν εξέφρασε τη στήριξή του στο προεδρείο της ΕΠΟ και τονίστηκε, από την πλευρά της εποπτεύουσας το ελληνικό ποδόσφαιρο UEFA, ότι δεν προτίθεται ν' αλλάξει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ μεσούσης της σεζόν.

Όταν από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δοθεί το πόρισμα στη δημοσιότητα (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει) και ξεκινήσει η διαδικασία από τα δικαιοδοτικά όργανα ελέγχου του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, αυτό θα γίνει με βάση τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, ο οποίος για παραβάσεις όπως αυτή της πολυϊδιοκτησίας κάνει λόγο για υποβιβασμό και όχι για αφαίρεση βαθμών.

Η τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση δεν έχει ισχύ εάν δεν την δεχθούν και την αποφασίσουν τα ίδια τα όργανα του ποδοσφαίρου με βάση το αυτοδιοίκητο, όπως ισχύει σε όλον τον κόσμο...

Από διαφορετική οπτική γωνία βλέπει το θέμα εκ μέρους της κυβέρνησης ο Γιώργος Γεραπετρίτης: "Σε μια έννομη τάξη υπάρχει ιεραρχία πηγών. Είναι αυτονόητο ότι, αφού υπάρχει, ο νόμος αυτός είναι υπέρτερος κάθε κανονιστικής πράξης. Το πλαίσιο το κυρωτικό το επιβάλλει η Πολιτεία. Να φροντίσουν αυτοί που έχουν ταχθεί να υπηρετούν το ποδόσφαιρο να είναι συμβατοί με τους κανόνες. Υπάρχει σθεναρότατη βούληση για εφαρμογή των κανόνων, που φτάνει μέχρι την αποβολή από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις".

Αυτό που άλλαξε μετά το ταξίδι του Γ. Γεραπετρίτη στη Νιόν είναι η ερμηνεία για το τι ακριβώς λέει η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση: "Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει παραβίαση, αφαιρούνται 5-10 βαθμοί από την τρέχουσα βαθμολογία. Εντός εύλογου χρόνου, όπως προβλέπεται, θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση όσων παραβίασαν τη διάταξη. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει είτε αυτεπαγγέλτως ή από καταγγελία νέα διαδικασία με την οποία θα διαπιστωθεί μη συμμόρφωση και επανάληψη των κυρώσεων.

Η δικαιοδοτική αρχή θέτει ένα χρονικό πλαίσιο για τον εύλογο χρόνο. Μια μεταφορά μετοχών θα πρέπει να γίνεται με το προβλεπόμενο δίκαιο για τις επιχειρήσεις. Δεν θα είναι μια ημέρα, δεν θα είναι και 10 μήνες. Αυτό προβλέπεται από τις γενικές διατάξεις που εφαρμόζονται σε κάθε δικαιοδοτική απόφαση. Θα πρέπει να συμμορφωθούν εντός ευλόγου χρόνου, αλλιώς θα υπάρξει επανάληψη ποινής".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL