Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ / Από γκάφα σε γκάφα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ / Από γκάφα σε γκάφα!

"Θέατρο σκιών" από τη Νέα Δημοκρατία!

Η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε πως είναι ανίκανη να χειριστεί οποιαδήποτε κρίση, ακόμη κι αν αυτή αφορά την αντιδικία μεταξύ επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων. Δεν μπορούμε να κρίνουμε την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, καθώς μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα το σχετικό πόρισμα.

Η ένσταση είναι "επί της διαδικασίας", εκεί όπου έβαλε το... χέρι της η Νέα Δημοκρατία και τα έκανε "μαντάρα"! Πολλά έχουν ακουστεί για τις σχέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά να δημοσιεύεται στη “Διαύγεια” η νέα σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού την ίδια μέρα που θα ξεκινούσε, στα μέσα Δεκεμβρίου, η διαδικασία της καταγγελίας του Ολυμπιακού κατά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και τα νέα μέλη να είναι και τα δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιά δεν το λες και "αγνές προθέσεις".

Στην κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχουν ακουστά ότι "η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι τίμια, αλλά και να δείχνει"; Αυτή η επιλογή -από τότε- είχε ανεβάσει στα... κεραμίδια τους ανθρώπους και τους οπαδούς του ΠΑΟΚ!

"Ο υφυπουργός Αθλητισμού επέλεξε να αντικαταστήσει παραιτημένα μέλη από την προηγούμενη επιτροπή, αντί να φέρει σε ισχύ τον νέο νόμο, με τις νέες διαδικασίες, ακόμη και με το νέο πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει και το νέο πλαίσιο ποινών" σχολίασε σχετικά ο υφυπουργός Αθλητισμού επί ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης.

"Ιστορικά σωματεία…"

Με το που βγήκε η απόφαση - εισήγηση (σύμφωνα με νομικούς είναι δεσμευτική και μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει ανατραπεί κάποια ανάλογη), ο Λευτέρης Αυγενάκης οδηγείται σε νέα... γκάφα με ανάρτησή του στο Twitter: "Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση".

Το πρώτο ερώτημα είναι: Από πού ήξερε ο Λ. Αυγενάκης πως "δεν υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση", αφού το σκεπτικό της απόφασης δεν ανακοινώθηκε; Δεύτερον: Ο νόμος αφορά ιστορικά και... μη ιστορικά σωματεία; Τι να πει ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, που ο νόμος τον έχει στείλει στη Γ' Εθνική, ή ο Πανιώνιος, που ξεκίνησε με -6 βαθμούς το φετινό πρωτάθλημα, ή ο Παναθηναϊκός, που ξεκίνησε με -6 βαθμούς το περσινό πρωτάθλημα; Κατά σύμπτωση και τα τρία αυτά σωματεία είναι ακόμη πιο "ιστορικά", αφού έχουν ιδρυθεί πολλά χρόνια πριν από τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη!

Με... νόμο πολυϊδιοκτήτες!

Εκεί βέβαια που "γελάει ο κάθε πικραμένος" είναι με τον "σεβασμό της κυβέρνησης στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου"! Τόσο σέβεται το "αυτοδιοίκητο" η Νέα Δημοκρατία, ώστε μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση των "μεγάλων" του ελληνικού ποδοσφαίρου με τη FIFA και την UEFA, παρουσία του Αυγενάκη, "κατεβάζει" τροπολογία στη Βουλή χωρίς την έγκριση των διεθνών συνομοσπονδιών, που έχουν την επιτροπεία του ελληνικού ποδοσφαίρου, και "σβήνει" την ποινή του υποβιβασμού για υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας καθιερώνοντας μειώσεις βαθμών από 5 έως 10 βαθμούς και χρηματικά πρόστιμα!

Δηλαδή, πλέον και με... νόμο, δύο ή περισσότερες ομάδες μπορούν να έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη και να παίζουν στο ίδιο πρωτάθλημα, απλώς θα τους αφαιρούνται βαθμοί (κάθε... χρόνο;). Και στο Κύπελλο τι επιπτώσεις θα έχουν;

Είναι μια "ντροπολογία", που αποκλείεται λόγω της φαιδρότητάς της να εφαρμοστεί στην πράξη (υπερισχύει ο υφιστάμενος πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ) και πολύ περισσότερο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των FIFA και UEFA, που θεωρούμε απίθανο να καταστρατηγήσουν τις -όποιες- αρχές τους για να ικανοποιήσουν τους "ακροβατισμούς" μιας ανίκανης ελληνικής κυβέρνησης!

Είναι χαρακτηριστική η υποδοχή της τροπολογίας από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ: "Ο στιγματισμός και η μείωση της αξιοπρέπειάς μας θα είχε ως ιδανικό επιμύθιο την κλοπή του πρωταθλήματος και την απονομή του στα δικαστήρια και όχι στους αγωνιστικούς χώρους. Φαίνεται πως αυτός ήταν και ο αυτοσκοπός, άλλωστε. Από τη μια πλευρά να προσπαθούν να εμφανιστούν ως δήθεν σωτήρες του ΠΑΟΚ κι από την άλλη πλευρά να εξασφαλίσουν το πρωτάθλημα στον ΟΣΦΠ με φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση. Ο ΠΑΟΚ είναι καθαρός, δεν έχει καμία σχέση με τα όσα του προσάπτουν. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κηλιδώσει την 94χρονη ιστορία μας και η νομοθετική ρύθμιση μας είναι εντελώς αδιάφορη, δεν μας χρειάζεται".

"Δεν μπορεί σε μια δημοκρατική χώρα, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η κυβέρνηση να ενδίδει σε εκβιασμούς και να χαϊδεύει την παρανομία. Με αυτή την τροπολογία δεν ισχύει ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Αντιθέτως 'βιάζεται' και η κυβέρνηση και η κοινή λογική. Με αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση παζαρεύει τη νομιμότητα παρεμβαίνοντας ωμά στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης" ήταν η αντίστοιχη τοποθέτηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Να σημειώσουμε ότι για τις FIFA και UEFA το θέμα της πολυϊδιοκτησίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» και θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη να συμφωνήσουν με τη μείωση των ποινών και να μην απειλήσουν για μια ακόμη φορά με "Grexit".

Από τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή απουσίαζε ο καθ' ύλην αρμόδιος Λευτέρης Αυγενάκης και -επίσης απών- Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να "βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά". Η "ντροπολογία" πέρασε μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και εν συνεχεία ο Αυγενάκης... αποκλείστηκε και από τις επαφές με τις διεθνείς συνομοσπονδίες!

Πάντως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομολόγησε ότι η "ιδέα" της τροπολογίας ήταν δική του και ρώτησε ρητορικά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: "Σύμφωνα με τη διάταξη μια ομάδα τιμωρείται, αλλά δεν εξοντώνεται. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Για την υπόθεση θα επιληφθεί η αθλητική Δικαιοσύνη. Ωστόσο έκρινα εγώ προσωπικά ότι μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν δύναται να εξελιχθεί σε κοινωνική. Γι' αυτό απομάκρυνα ευρωβουλευτή μας που συμπεριφέρθηκε ως οπαδός συλλόγου" αναφερόμενος στην αποπομπή του Θοδωρή Ζαγοράκη.

"Καλωσήλθες στο 2016!"

Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα έχει συνάντηση με τις FIFA και UEFA σημειώνοντας πως "αν το άρρωστο κλίμα, συνεχιστεί θα υποχρεωθούμε να διακόψουμε τη Σούπερ Λιγκ, γιατί καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα από το να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα".

Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης σχολίασε αμέσως μετά: "Σήμερα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το Βήμα της Βουλής όσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πετύχαινε με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια. Τη συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, την ανάληψη ευθύνης για την ομοσπονδία, την εφαρμογή του VAR και πολλά άλλα, τα οποία το κόμμα του καταψήφιζε και κατήγγειλλε. Συγχαρητήρια, τον καλωσορίζουμε στο 2016! Επίσης απείλησε με Grexit αυτούς που λίγες ημέρες πριν τούς είχε μειώσει τη φορολογία -με σκανδαλώδη τρόπο- κατά 50% χαρίζοντάς τους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ! Ποιον κοροϊδεύει;".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL