Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Λατρεία για τον Σφαιρόπουλο στο Ισραήλ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Λατρεία για τον Σφαιρόπουλο στο Ισραήλ...

Δεν έχουμε ξαναδεί ανάλογο πανό για Ευρωπαίο προπονητή του μπάσκετ

Είχαμε γράψει και σε παλαιότερο σημείωμα ότι ένα από τα σημαντικότερα "εξαγωγικά προϊόντα" της Ελλάδας είναι οι προπονητές του μπάσκετ και τα γεγονότα έρχονται για να επιβεβαιώσουν πανηγυρικά αυτήν την εκτίμηση. Στη δεκαετία που μας πέρασε, δύο Έλληνες προπονητές κατέκτησαν την Ευρωλίγκα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας το 2013 με τον Ολυμπιακό και ο Δημήτρης Ιτούδης το 2016 και το 2018 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά αυτό που γίνεται φέτος στο Ισραήλ με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο δεν έχει προηγούμενο!

Ο Έλληνας τεχνικός ανέλαβε την "ομάδα του λαού" τον Νοέμβριο του 2018, λίγους μήνες μετά τη λήξη της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό, κι ενώ το συμβόλαιό του έληγε το καλοκαίρι του 2020 οι διοικούντες την Μακάμπι το ανανέωσαν μέχρι το 2023. Πριν από δέκα μέρες η Μακάμπι νίκησε εκτός έδρας 95-89 την Άλμπα Βερολίνου και οι στιγμές που έζησε ο Έλληνας κόουτς ήταν απίστευτες! Μετά τη συνέντευξη Τύπου επέστρεψε στο γήπεδο, όπου τον περίμεναν οι 1.000 και πλέον Ισραηλινοί φίλαθλοι για να τον αποθεώσουν, τραγουδώντας με ρυθμό στα ελληνικά τη λέξη "σ' αγαπώ" και στη συνέχεια φωνάζοντας διαδοχικά "Γιάννης, Γιάννης"!

Παρά τους τραυματισμούς βασικών παικτών της Μακάμπι (Γουόλτερς, Μπλακ, Κάσπι), ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει βρει τον τρόπο να κρατάει την ομάδα του σε πολύ υψηλό αγωνιστικό επίπεδο κι ενώ έχει να αγωνιστεί σε πλέι οφ της Ευρωλίγκα από το 2015, φέτος είναι από τα φαβορί για μια θέση στην τετράδα της κανονικής περιόδου και έχει το πλεονέκτημα έδρας για την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Κολωνίας.

Το έργο του Έλληνα προπονητή δεν το εκτιμούν μόνο οι Ισραηλινοί, αλλά και οι ειδήμονες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Συγκεκριμένα, σε γκάλοπ που διοργάνωσε η Ευρωλίγκα για το ποιος είναι ο καλύτερος κόουτς στον πρώτο γύρο της κανονικής περιόδου μεταξύ των γενικών διευθυντών των 18 ομάδων, ο Σφαιρόπουλος συγκέντρωσε ποσοστό 44,4%, έναντι 16,7% του Πάμπλο Λάσο της Ρεάλ και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς της Φενέρμπαχτσε, που ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση.

Αν και οι μεταβολές στο δυναμικό της Μακάμπι δεν υπήρξαν τόσο σαρωτικές σε σχέση με πέρσι όσο φανερώνουν τ' αποτελέσματα και η πορεία, ο κόουτς Σφαιρόπουλος έχει πετύχει να εμφυσήσει μια πιο αμυντική φιλοσοφία στους παίκτες του, χωρίς να τους εμποδίζει να δείχνουν το επιθετικό ταλέντο τους. Στην προσπάθεια αυτή βοήθησε πολύ και η επιλογή του 24χρονου Ελληνοαμερικανού διεθνή Τάιλερ Ντόρσεϊ, που άφησε το ΝΒΑ για τη Μακάμπι και είναι ένας από τους παίκτες - "κλειδιά" της ομάδας του, με 42,5% στα τρίποντα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL