Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο η Ρωσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο η Ρωσία

Τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020 και τα παγκόσμια πρωταθλήματα για τέσσερα χρόνια, αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) μετά την τιμωρητική απόφαση για παραποίηση εργαστηριακών δεδομένων.

Ρώσοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους χαρακτήρισαν την επιβολή κυρώσεων άδικη.

Η εκτελεστική επιτροπή του WADA έλαβε την απόφαση αυτή, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα είχε παραποιήσει εργαστηριακά δεδομένα μέσω της παρουσίασης πλαστών αποδείξεων και της διαγραφής αρχείων που συνδέονταν με θετικούς ελέγχους ντόπινγκ που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό αυτών που παραβίαζαν τους κανονισμούς περί φαρμακοδιέγερσης.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της WADA η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Η Ρωσία έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα ντόπινγκ από το 2015, όταν δημοσιεύθηκε έκθεση της WADA, σύμφωνα η οποία παρουσίαζε αποδείξεις για μαζικό ντόπινγκ στο ρωσικό αθλητισμό.

Έτσι, πολλοί από τους αθλητές της χώρας τέθηκαν εκτός των δύο προηγούμενων διοργανώσεων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ οι Ρώσοι που έλαβαν το 2018 μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ δεν αγωνίστηκαν με τη σημαία της χώρας, αλλά με την Ολυμπιακή σημαία ως «Ολυμπιακοί Αθλητές από τη Ρωσία», ως τιμωρία για την κάλυψη κρατικού ντόπινγκ στους Χειμερινούς του Σότσι το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους όρους για την αποκατάσταση του Ρωσικού Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (RUSADA), η λειτουργία του οποίου ανεστάλη το 2015, ως συνέπεια του σκανδάλου ντόπινγκ στο στίβο, αλλά αποκαταστάθηκε πέρυσι, ήταν η Μόσχα να παραδώσει ένα αυθεντικό αντίγραφο των εργαστηριακών δεδομένων. Έτσι, μετά τη σημερινή τιμωρία του WADA, ο RUSADA χάνει τη διαπίστευσή του.

Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Πάβελ Κολόμπκοβ, απέδωσε σε τεχνικά θέματα τις αποκλίσεις στα εργαστηριακά δεδομένα. Πάντως, η τιμωρία αφήνει την... πόρτα ανοιχτή σε «καθαρούς» Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν σε μεγάλες διεθνής διοργανώσεις χωρίς τη ρωσική σημαία, όπως στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πιονγκτσάνγκ το 2018.

Σε περίπτωση έφεσης από τη ρωσική πλευρά, η WADA ανακοίνωσε, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS).

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL