Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - "FAIR PLAY" / Από το Άμστερνταμ ώς το... Καπανδρίτι!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - "FAIR PLAY" / Από το Άμστερνταμ ώς το... Καπανδρίτι!

Νίκος Οικονόμου: "Είμαι περήφανος για τα δικά μας παιδιά και την προσπάθεια που έκαναν..."

Η ομάδα Κ12 του Άγιαξ συνέτριψε με 50-1 τη Mάαστριχτ, αλλά, αντί για συγχαρητήρια, τα social media στην Ολλανδία γέμισαν αντιδράσεις για την αγωνιστική συμπεριφορά των πιτσιρικάδων και πολύ περισσότερο των προπονητών, που επιδιώκουν τέτοια σκορ με παιδικές ομάδες και δεν δείχνουν σεβασμό στον αντίπαλο, καταπατώντας κάθε έννοια "fair play".

Ο προπονητής του Άγιαξ μάλλον δεν είχε πληροφορηθεί το τι έπαθε Ιταλός συνάδελφός του λίγες μέρες νωρίτερα, όταν η παιδική ομάδα Invictasauro στην Ιταλία συνέτριψε την αντίστοιχη της Marina Calcio με 27-0. Ο προπονητής της νικήτριας ομάδας απολύθηκε για έλλειψη σεβασμού προς τον αντίπαλο! Ο πρόεδρος της Ιnvictasauro, Πάολο Μπρογκέλι, δήλωσε σχετικά: "Ενημερώθηκα και εξεπλάγην για το σκορ της νίκης και λυπάμαι γι' αυτό το 27-0. Οι αξίες του ποδοσφαίρου στην παιδική ηλικία είναι τελείως αντίθετες με τέτοια σκορ και καταστάσεις. Ο αντίπαλος πρέπει πάντοτε να απολαμβάνει την εκτίμηση και τον σεβασμό. Ως πρόεδρος, απολογούμαι στην ομάδα της Marina Calcio και ομόφωνα αποφασίστηκε η απόλυση του προπονητή, κ. Μασιμιλιάνο Ριτσίνι"!

Όμως τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουμε μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ. Ο άλλοτε διεθνής άσος Νίκος Οικονόμου, με θητεία στον Ιωνικό Νίκαιας, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την Μπολόνια, που σήμερα είναι υπεύθυνος των ακαδημιών του Ερμή Σχηματαρίου, έκανε την παρακάτω καταγγελία:

"Είναι απίστευτο να βλέπω παιδιά να πιέζουν 40 λεπτά σ’ ένα παιχνίδι που παίζουν ακόμη και με μικρότερες ηλικίες και να κερδίζουν με σκορ όπως πρόσφατα αντίπαλος, που επικράτησε των παίδων του Ερμή Σχηματαρίου, της δικής μας ομάδας, με 126-13! Είναι ντροπή! Και μάλιστα να πανηγυρίζεται αυτό από τους προπονητές και τους γονείς της νικήτριας ομάδας!"

Και ο πρωταθλητής Ευρώπης σε διασυλλογικό επίπεδο, με τον Παναθηναϊκό το 1996, συνεχίζει:

"Η ισοπέδωση μιας ομάδας δεν είναι το ζητούμενο όταν μιλάμε για παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο μπάσκετ. Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται και για μικρές κοινωνίες, όπου την επόμενη κιόλας ημέρα τα παιδιά υφίσταντο bullying από τα παιδιά που κέρδισαν με αυτό τον τρόπο. Στόχος των ακαδημιών μπάσκετ του Ερμή Σχηματαρίου είναι να προσφέρουν στους νεαρούς αθλητές τη δυνατότητα να εξελιχθούν, να γίνουν καλύτεροι συμπαίκτες και καλύτεροι άνθρωποι μέσα από τις αξίες του αλληλοσεβασμού και του ευ αγωνίζεσθαι. Προτεραιότητα είναι τα παιδιά να χαίρονται το παιχνίδι, να διασκεδάζουν και να αγαπούν το άθλημα του μπάσκετ.

Όπως έχω μάθει εγώ το μπάσκετ, υπάρχει η νίκη, υπάρχει η ήττα, αλλά πάνω απ' όλα υπάρχει ο σεβασμός στον αντίπαλο και ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά. Έχω παρακολουθήσει προγράμματα ακαδημιών σε Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και τον τρόπο λειτουργίας τεράστιων συλλόγων όπως η Μπαρτσελόνα και ξέρετε κάτι; Δεν επιτρέπεται εκεί να κερδίζεις πάνω από 20 πόντους. Κάποιοι μαθαίνουν το μπάσκετ στα παιδιά με τον πιο αντιπαιδαγωγικό τρόπο και για μένα είναι ντροπή. Κανονικά σε τέτοιους ανθρώπους θα πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος στα γήπεδα του μπάσκετ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL