Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Γ. Μπουρνούς για αθλητικό νομοσχέδιο: / Γ. Μπουρνούς για αθλητικό νομοσχέδιο: Ξηλώνει τις δημοκρατικές κατακτήσεις του νόμου Βασιλειάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μπουρνούς για αθλητικό νομοσχέδιο: / Γ. Μπουρνούς για αθλητικό νομοσχέδιο: Ξηλώνει τις δημοκρατικές κατακτήσεις του νόμου Βασιλειάδη

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο «ξηλώνει τις δημοκρατικές κατακτήσεις του νόμου Βασιλειάδη» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς επικρίνοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκρύψει ότι εκατοντάδες αθλητικά σωματεία διαφωνούν με το νομοσχέδιο και να το εμφανίσει ως γενικά αποδεκτό στον χώρο του αθλητισμού.

Ο Γ. Μπουρνούς επισήμανε στην κυβέρνηση ότι με την αναστολή βασικών διατάξεων για τη δημοκρατική λειτουργία των αθλητικών σωματείων «συνεχίζετε ένα καθεστώς που αποθαρρύνει οποιονδήποτε εκτός νυμφώνος να ασχοληθεί», ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει και το πλήθος «φωτογραφικών» και «ρουσφετολογικών» διατάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις διατάξεις για την ποσόστωση των γυναικών και τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν γυναίκες που να θέλουν να ασχοληθούν με τη διοίκηση των αθλητικών σωματείων. «Γυναίκες υπάρχουν, αλλά τις αγνοείτε» υπογράμμισε, θυμίζοντας ότι οι κατευθύνσεις ΟΗΕ, Ε.Ε. και UNESCO ευνοούν την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη διοίκηση των αθλητικών ενώσεων. Παράλληλα επέκρινε, μεταξύ άλλων, την «παράταση ζωής» που δίνει η κυβέρνηση στα σωματεία - σφραγίδες και την επαναφορά της ψήφου δι' αντιπροσώπου.

Νωρίτερα η Ολομέλεια της Βουλής είχε απορρίψει ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για τις διατάξεις για τα όρια ηλικίας στη διοίκηση των αθλητικών ομοσπονδιών, παρά τη στήριξή της από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Ένσταση αντισυνταγματικότητας είχε κατατεθεί και για την αναδρομικότητα του περιορισμού στις θητείες των αθλητικών παραγόντων, διάταξη που αποσύρθηκε, με την κυβερνητική πλειοψηφία να επιμένει όμως ότι δεν υπήρχε θέμα αντισυνταγματικότητας. Ο Γ. Μπουρνούς επικαλέστηκε πλήθος γνωμοδοτήσεων συνταγματολόγων, μεταξύ των οποίων και του Νίκου Αλιβιζάτου, καθώς τίθεται ένας «αθέμιτος περιορισμός» στο δικαίωμα αυτοδιοίκησης των αθλητικών ενώσεων.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κατηγόρησε τις ομοσπονδίες ότι μιλούν επί χρόνια για αυτορρύθμιση, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε πράξεις. «Αντισυνταγματική είναι η στασιμότητα» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά κι επιτέθηκε στις ηγεσίες αρκετών ομοσπονδιών για την αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις του. Ο Λ. Αυγενάκης επικαλέστηκε την «ανάγκη διοικητικής ανανέωσης» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να δώσουμε χώρο στους νέους ανθρώπους, οξυγόνο στις αθλητικές ομοσπονδίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL