Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
ΙΡΑΝ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / Η θυσία του "μπλε κοριτσιού" έπιασε τόπο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΙΡΑΝ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / Η θυσία του "μπλε κοριτσιού" έπιασε τόπο...

"Mε αγώνες και θυσίες κατακτάμε τα δικαιώματά μας!"

Βήμα - βήμα κατακτιούνται τα δικαιώματα των γυναικών και, όπως στις περισσότερες ανάλογες περιπτώσεις, έτσι και σ' αυτήν, βάφτηκαν με αίμα! Για πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια στην Τεχεράνη έναν αγώνα ποδοσφαίρου, αυτόν μεταξύ Ιράν και Καμπότζης για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, παρακολούθησαν γυναίκες κι αυτό γιατί από το 1979 και μετά την «ισλαμική επανάσταση» οι αρχές του Ιράν τους απαγόρευσαν να παρακολουθούν διά ζώσης ποδόσφαιρο, επικαλούμενες, ως επίσημη αιτιολογία, την προστασία τους από τους... άνδρες!

Για να συμβεί αυτό έπρεπε να χάσει τη ζωή της η 29χρονη Σαχάρ Κογιαρντί, που στις 3 Σεπτεμβρίου αυτοπυρπολήθηκε και στις 9 Σεπτεμβρίου υπέκυψε στα εγκαύματά της, καθώς θα δικαζόταν γιατί επιχείρησε την άνοιξη να παρακολουθήσει τον αγώνα της αγαπημένης της ομάδας Εστεγκλάλ μεταμφιεσμένη σε άνδρα. Η Σαχάρ έμεινε τρεις μέρες στη φυλακή και περίμενε τη δίκη της, που όμως αναβλήθηκε. Όταν, όμως, πληροφορήθηκε ότι αντιμετώπιζε τον κίνδυνο εξάμηνης φυλάκισης, αυτοπυρπολήθηκε έξω από δικαστήριο της Τεχεράνης, κάτι που προκάλεσε εγκαύματα στο 90% του σώματός της.

Η θυσία της νεαρής κοπέλας, που ονομάστηκε "μπλε κορίτσι" από τα χρώματα της αγαπημένης της ομάδας, προκάλεσε συγκίνηση σε όλον τον κόσμο και αλυσιδωτές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, με αποκορύφωμα την στάση της FIFA, που απαίτησε από τις αρμόδιες αρχές του Ιράν, να επιτρέπουν στο εξής και στις γυναίκες την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων ανδρών.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο είχε δηλώσει στις 19 Σεπτεμβρίου: "Επικοινωνήσαμε αρκετές φορές μαζί τους τα τελευταία χρόνια. Έχουμε μια αντιπροσωπεία μελών της FIFA στο Ιράν αυτή τη στιγμή και ανυπομονώ να λάβω καλά νέα. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και διαδικασίες προτού γίνει αυτό σωστά, αλλά τώρα είναι η στιγμή να αλλάξουμε τα πράγματα και η FIFA αναμένει θετική πρόοδο από το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι τους τον Οκτώβριο".

Αυτό πράγματι έγινε, οι Ιρανοί συμμορφώθηκαν, ενώ η FIFA έκανε γνωστό ότι θα συνεργαστεί με την ιρανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ώστε οι γυναίκες να μπορούν να παρακολουθούν και εγχώριους αγώνες.

Ο αγώνας της Πέμπτης ήταν ιστορικός, όχι γιατί το Ιράν νίκησε με 14-0 την Καμπότζη, αλλά γιατί την αναμέτρηση παρακολούθησαν και 3.500 γυναίκες, σε ειδική εξέδρα και... φρουρούμενες από γυναίκες αστυνομικούς, μακριά από τους άνδρες φιλάθλους! Η παρουσία τους είχε και συμβολική σημασία, καθώς στο ίδιο γήπεδο, το στάδιο Αζάντι, χωρητικότητας 78.000 θεατών, προσπάθησε να μπει η Σαχάρ Κονταγιάρι, όταν συνελήφθη για "άσεμνη συμπεριφορά" στις 12 Μαρτίου.

Έτσι έγινε το πρώτο βήμα, που όμως δεν είναι αρκετό. Μάλιστα η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για "διαφημιστικό κόλπο", με την εκπρόσωπό της να δηλώνει: "Από τη στιγμή που υπήρχε περιορισμός στον αριθμό των εισιτηρίων, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή κι απαιτούμε την άρση κάθε περιορισμού".

Προπονητής της Εστεγκλάλ είναι ο γνωστός μας από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό Αντρέα Στραματσόνι, που δήλωσε στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA: "Η Σαχάρ ήταν δική μας φίλαθλος και το έζησα από πολύ κοντά. Αυτό που συνέβη στο γήπεδο Αζάντι είναι μια μεγάλη νίκη για το Ιράν και για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η εθνική ομάδα του Ιράν δεν μπορούσε να το γιορτάσει καλύτερα απ' αυτό το αποτέλεσμα". Να σημειωθεί ότι τα 4 από τα 16 τέρματα του Ιράν τα πέτυχε ένας άλλος γνώριμός μας από τη θητεία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού Καρίμ Ανσαριφάρντ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL