Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / Πέφτουν τα ανδρικά "κάστρα"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / Πέφτουν τα ανδρικά "κάστρα"!

Η Στεφανί Φραπάρ "σφυρίζει" την Τετάρτη στο Σούπερ Καπ της UEFA...

Η 14η Αυγούστου θα είναι σημαδιακή ημέρα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Στον επικείμενο τελικό για το φετινό Σούπερ Καπ Ευρώπης ανάμεσα στην κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ Λίβερπουλ και την κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ Τσέλσι, θα συμβεί κάτι το ασυνήθιστο, αλλά και πρωτοποριακό συνάμα.

Η UEFA όρισε ως διαιτητή του αγώνα που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη μια γυναίκα, τη Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε τόσο υψηλό επίπεδο. Βοηθοί της ορίστηκαν η Μανουέλα Νικολόζι και η Μισέλ Ο΄Νιλ από τη Γαλλία και την Ιρλανδία αντίστοιχα.

Λίγους μήνες νωρίτερα, η Φραπάρ, που φημίζεται για την πολύ καλή φυσική της κατάσταση, είχε γίνει η πρώτη γυναίκα που "σφύριξε" σε αγώνα για την πρώτη κατηγορία της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, διαιτήτευσε την αναμέτρηση ανάμεσα στην Αμιάν και τη Στρασμπούρ.

Φυσικά, στο παλμαρέ της βρίσκονται σπουδαίοι ορισμοί στο γυναικείο ποδόσφαιρο, όπως, για παράδειγμα, ο πρόσφατος τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ολλανδία ή ο ημιτελικός του Euro του 2017 ανάμεσα στην Ολλανδία και την Αγγλία. Στον δεύτερο, μάλιστα, αγώνα είχε για βοηθό της την Ελληνίδα Χρυσούλα Κουρομπύλια.

Η δυναμική των γυναικών στο ποδόσφαιρο είχε έρθει ξανά στο προσκήνιο λίγο καιρό πριν. Η Μέγκαν Ραπίνο, αρχηγός της ομάδας των ΗΠΑ που κατέκτησε τον προηγούμενο μήνα στη Γαλλία για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Μουντιάλ, στη διάρκεια του τουρνουά "είχε το ανάστημα" να στραφεί αρκετές φορές εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ: "Το μήνυμά σου είναι να περιθωριοποιείς και να αποκλείεις ανθρώπους. Αποκλείεις εμένα, αποκλείεις άτομα που μου μοιάζουν, αποκλείεις μαύρους, αποκλείεις Αμερικανούς που ίσως σε υποστήριξαν στις εκλογές. Έχεις μια απίστευτη ευθύνη ως Πρόεδρος αυτής της χώρας να φροντίσεις όλους τους ανθρώπους της και πρέπει να κάνεις τη δουλειά σου καλύτερα για χάρη τους".

Η 34χρονη Ραπίνο υπερασπίζεται κατά κόρον τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ στρέφεται συχνά εναντίον του ρατσισμού, της ομοφοβίας και του σεξισμού. Η ίδια εδώ και αρκετά χρόνια έχει δηλώσει πως είναι ομοφυλόφιλη. Επίσης δεν διστάζει να επιχειρηματολογεί υπέρ της ίσης αμοιβής ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες που παίζουν επαγγελματικά ποδόσφαιρο.

Όπως στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο, πέφτουν από τις γυναίκες τα ανδροκρατούμενα "κάστρα" και αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL