Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Εθνική μπάσκετ - Εβίνα Μάλτση / Εβίνα Μάλτση: Υποστολή σημαίας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνική μπάσκετ - Εβίνα Μάλτση / Εβίνα Μάλτση: Υποστολή σημαίας!

Αίσθηση, αλλά και συγκίνηση προκάλεσε η απόφαση της Εβίνας Μάλτση να σταματήσει από την Εθνική γυναικών. Ο χρόνος είναι αμείλικτος, αλλά η συγκεκριμένη παίκτρια τον είχε νικήσει εδώ και πολύ καιρό, καθώς συνέχισε να φοράει τη γαλανόλευκη φανέλα μέχρι τα 40 της, ενώ ακόμη δεν λέει να σταματήσει το μπάσκετ, αναζητώντας "στέγη" για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο! Η αρχηγός είπε επίσημα "αντίο" στο εθνόσημο με μια συναισθηματικά φορτισμένη επιστολή, μετά από 214 συμμετοχές, όπου πέτυχε 3.215 πόντους, δηλαδή 15 κατά μέσον όρο!

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η Εβίνα Μάλτση είναι η κορυφαία Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια όλων των εποχών. Το προσωνύμιο "θηλυκός Γκάλης" είχε δοθεί παλαιότερα τόσο στην Άννυ Κωνσταντινίδου, την αρχηγό του Σπόρτιγκ με την παρουσία σε δύο φάιναλ φορ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τη δεκαετία του 1990, όσο και στην Αναστασία Κωστάκη, την πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ γυναικών (WNBA), αλλά η μοναδική παίκτρια που έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του "αναμορφωτή" του ελληνικού μπάσκετ είναι η Μάλτση κι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει βρεθεί... δεύτερη!

Η γεννημένη στις 30 Δεκεμβρίου 1978 στη Γουμένισσα Κιλκίς παίκτρια είναι η μοναδική όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη με τόσο καλή τεχνική στο "jump shot", δηλαδή στην εκτέλεση με άλμα, όπως έκανε ο Νίκος Γκάλης. Παράλληλα έχει την ικανότητα να "διαβάζει την άμυνα" και να κάνει διεισδύσεις "σπάζοντας τη μέση", ενώ η ευστοχία της στα σουτ τριών πόντων είναι το πιο δυνατό σημείο της. Βέβαια, τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα μπορούσε να κάνει αν δεν είχε ένα πολύ καλά γυμνασμένο σώμα, που το διατηρεί μέχρι και σήμερα...

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της που την έχουν να κάνει να ξεχωρίζει στην Ευρώπη, καθώς έχει πετύχει κάτι μοναδικό... Το 2009, αν και η Εθνική μας ομάδα δεν προκρίθηκε στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ της Λετονίας, τερματίζοντας στην 5η θέση, η FIBA Europe την ανακήρυξε MVP της διοργάνωσης, ένας τίτλος που συνήθως δίνεται σε παίκτη ή σε παίκτρια από τη νικήτρια ομάδα. Τον "κανόνα" αυτόν... καταστρατήγησε φέτος και το ΝΒΑ, αναδεικνύοντας MVP τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Σ' εκείνη τη διοργάνωση είχε αναδειχθεί πρώτη σκόρερ, πρώτη στα κλεψίματα και βέβαια ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας, όπως και το 2017 στο Ευρωμπάσκετ της Τσεχίας, όταν οδήγησε την Εθνική ομάδα στη μεγαλύτερη επιτυχία της όλων των εποχών με την κατάκτηση της 4ης θέσης.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, όπου η Εθνική μας γυναικών πήρε την 7η θέση, η Εβίνα Μάλτση ήταν η δεύτερη σκόρερ της διοργάνωσης με 20,9 πόντους ανά αγώνα, αλλά και πέμπτη ριμπάουντερ (8 μ.ο.), αν και περιφερειακή παίκτρια. Ακόμη έχει πάρει μέρος στα Ευρωμπάσκετ 2005, 2007, 2009 και 2011, αλλά και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2010, όπου είχε αναδειχθεί τρίτη σκόρερ, και του 2018. Η πρώτη της εμφάνιση με την Εθνική Γυναικών έγινε στις 25 Απριλίου 1998 σε μια "φιλική" νίκη (73-55) επί της Ρουμανίας.

Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στα 12 της χρόνια στον ΑΟΚ Γουμένισσας, για να ακολουθήσουν οι Μέγας Αλέξανδρος, ΜΕΝΤ, Παναθηναϊκός, Θέλτα Βίγο, Σαραγόσα, Μπουρζ, Κονέκτικατ Σαν, Θιουδάδ Ρος Κασάρες, USK Πράγας, Πολκοβίτσε, Καϊσερί, Χόμεντ Αντάκια Μπελεντίγε, Άδανα Σπορ, Ολυμπιακός και η ουγγρική ΖΤΕ ΝΚΚ την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Αγωνίσθηκε το 2005 και στο WNBA με την ομάδα Κονέκτικατ Σαν, όπου σε 26 αγώνες είχε μέσο όρο 5,7 πόντους, 2,6 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ, κάνοντας την καλύτερή της εμφάνιση απέναντι στις Λος Άντζελες Σπαρκς με 23 πόντους με 5/5 τρίποντα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL