Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ / Ο τίτλος επέστρεψε στη Βόρεια Αφρική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ / Ο τίτλος επέστρεψε στη Βόρεια Αφρική

Η Αλγερία είναι η νέα πρωταθλήτρια Αφρικής, καθώς στον μεγάλο τελικό του φετινού Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (γνωστού και ως Κόπα Άφρικα) μπόρεσε να επικρατήσει επί της Σενεγάλης με 1-0. Η παρέα του Ριγιάντ Μαχρέζ έφτασε, λοιπόν, μέχρι το τέλος και πήγε στο Αλγέρι τον δεύτερο σχετικό τίτλο μετά από εκείνον που είχε κατακτηθεί το 1990 στο τότε Κόπα Άφρικα, στο οποίο η Αλγερία ήταν μάλιστα η διοργανώτρια χώρα.

Οι ποδοσφαιριστές του Τζαμέλ Μπελμαντί στη φάση των ομίλων τερμάτισαν στην πρώτη θέση του δικού τους, πάνω από Σενεγάλη, Κένυα και Τανζανία, δείχνοντας από την αρχή πως ήταν μια ικανή και σκληροτράχηλη ομάδα, που πολύ δύσκολα δεχόταν κάποιο τέρμα. Είναι ενδεικτικό πως στους τέσσερις πρώτους αγώνες της η Αλγερία κράτησε το μηδέν, ενώ συνολικά σε όλο το τουρνουά η εστία της παραβιάστηκε μόλις δύο φορές.

Στους 16 οι μετέπειτα πρωταθλητές επικράτησαν με 3-0 επί της Γουινέας, ενώ στον προημιτελικό απέκλεισαν στη διαδικασία των πέναλτι την Ακτή Ελεφαντοστού (4-3 στα πέναλτι, 1-1 μετά το τέλος της παράτασης). Στον ημιτελικό ήταν η σειρά της Νιγηρίας να «λυγίσει» από τις «αλεπούδες της ερήμου» και να ηττηθεί με 2-1.

Ήταν ένα Κόπα Άφρικα αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενα. Κι αυτό γιατί αυτή τη φορά έγινε καλοκαίρι και συμμετείχαν 24 ομάδες. Από τη φάση των 16, όταν δηλαδή ξεκίνησαν οι νοκ άουτ αναμετρήσεις, άρχισαν και οι εκπλήξεις, με ένα - ένα τα διάφορα φαβορί να εγκαταλείπουν τις φιλοδοξίες τους για την κατάκτηση του τροπαίου. Στη φάση των 16, το μεγάλο θύμα ήταν η διοργανώτρια και πολυνίκης του θεσμού Αίγυπτος, που έμεινε έξω από τη Νότια Αφρική. Στην ίδια φάση έμειναν έξω το Μαρόκο (από το Μπενίν), η Γκάνα (από την Τυνησία) και το Μάλι (από την Ακτή Ελεφαντοστού). Πολλά ευμενή σχόλια συγκέντρωσε ευλόγως η ομάδα της Μαδαγασκάρης, που στην παρθενική της συμμετοχή στην τελική φάση της συγκεκριμένης διοργάνωσης κατάφερε να προκριθεί μέχρι τους προημιτελικούς. Εκεί την πορεία της ανέκοψε η Τυνησία, αλλά ήδη είχε πετύχει κάτι σημαντικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τρίτη θέση τερμάτισε η Νιγηρία, που στον μικρό τελικό επικράτησε με 1-0 επί της Τυνησίας. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του 32ου Κόπα Άφρικα, πρώτη στους τίτλους παραμένει με 7 η Αίγυπτος και ακολουθούν με 5 το Καμερούν, με 4 η Γκάνα, με 3 η Νιγηρία, με 2 η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ακτή Ελεφαντοστού και πλέον και η Αλγερία. Από μία φορά έχουν κατακτήσει το τρόπαιο η Ζάμπια, η Τυνησία, το Σουδάν, το Μαρόκο, η Αιθιοπία, η Νότια Αφρική και το Κονγκό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL