Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έκτορας Λυγίζος και "Red Hulk" βραβεύτηκαν στις "Νύχτες Πρεμιέρας"

Με ιδιαίτερα ενισχυμένη την ελληνική του πλευρά παρουσιάστηκε φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ με την τελετή λήξης και την προβολή της ταινίας «Η Ζωή...

Με ιδιαίτερα ενισχυμένη την ελληνική του πλευρά παρουσιάστηκε φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ με την τελετή λήξης και την προβολή της ταινίας «Η Ζωή της Αντέλ» (Χρυσός Φοίνικας στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών), παρουσία της πρωταγωνίστριας Αντέλ Εξαρχόπουλος, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων στους Έλληνες δημοσιογράφους: "Το σινεμά προσφέρει ελευθερία σε μια περίοδο κρίσης και αδικίας". Το Σάββατο στον κινηματογράφο "Δαναό" απονεμήθηκαν τα "ελληνικά" βραβεία του Φεστιβάλ για τους πρωτοεμφανιζόμενους του ελληνικού κινηματογράφου της χρονιάς, καθώς και τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.

Ο Δημήτρης Πιατάς, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων, απένειμε το βραβείο σκηνοθεσίας στον Έκτορα Λυγίζο για το «Αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον πρωταγωνιστή της ταινίας του Λυγίζου, Γιάννη Παπαδόπουλο, ενώ το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, πάντα για πρωτοεμφανιζόμενους, απονεμήθηκε στη Μαρία Γεωργιάδου, πρωταγωνίστρια στο «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους;», της Κωνσταντίνας Βούλγαρη.

Όσον αφορά τις ταινίες μικρού μήκους, το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ), "για την καίρια και διεισδυτική απεικόνιση των ψυχολογικών διαδρομών, μεταπτώσεων και αδιεξόδων του κεντρικού ήρωα, ως ενός ανθρώπου χωρίς ιδιότητες, που οδηγείται σε μια από τις πιο σκοτεινές επιλογές της νεοελληνικής απόγνωσης", απονεμήθηκε στην ταινία "Red Hulk" της Ασημίνας Προέδρου, που είχε κερδίσει και το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας πριν από λίγες μέρες (ιστορία ενός νέου που "στρατεύεται" σε ακροδεξιά οργάνωση -η Ασημίνα Προέδρου μίλησε για την ταινία της στη χθεσινή "Αυγή" της Κυριακής).
Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία "Στο κατώφλι" της Αναστασίας Κρατίδη και το Τρίτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας δόθηκε στην ταινία "Νικολέτα" της Σόνιας Λίζα Κέντερμαν (και η Σόνια Κέντερμαν μίλησε στην "Αυγή" της Κυριακής). Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην Τώνια Μισιαλή για την ταινία "Dead End" (και η Τώνια Μισιαλή περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα της "Αυγής"). Το Βραβείο Σεναρίου απονεμήθηκε στους Ζήση Κοκκινίδη και Ίωνα Παπασπύρου για την ταινία "Δεν είμαι τώρα εδώ", ενώ τρεις ειδικές μνείες δόθηκαν στις ταινίες "Lea" του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, "Dust" του Θανάση Τσιμπίνη, "Boil" της Ήρας Ντίκα.

Η κριτική επιτροπή "σημείωσε με χαρά ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από την έκρηξη των γυναικείων υπογραφών, κάτι που ελπίζουμε να μεταφερθεί και στο πεδίο των μεγάλου μήκους ταινιών".

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες

Δεν είχαν πει φυσικά πριν τις εκλογές ότι θα καταργήσουν τον ΑΜΚΑ για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Πρώτον, για να μην αποξενωθούν από μια ομάδα φιλελεύθερων ψηφοφόρων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο