Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ποια είναι η Αλ Σαμπάμπ

Στα αραβικά Αλ Σαμπάμπ σημαίνει "η νεολαία" ή "τα παλληκάρια". Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2006, όταν μια ομάδα εξτρεμιστών της σομαλικής Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων αποχώρησαν από αυτήν. Διακηρυγμένος στόχος της είναι η ανοικοδόμηση της ρημαγμένης σήμερα Σομαλίας, στα πρότυπα του ισλαμικού νόμου.

Στα αραβικά Αλ Σαμπάμπ σημαίνει "η νεολαία" ή "τα παλληκάρια". Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2006, όταν μια ομάδα εξτρεμιστών της σομαλικής Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων αποχώρησαν από αυτήν. Διακηρυγμένος στόχος της είναι η ανοικοδόμηση της ρημαγμένης σήμερα Σομαλίας, στα πρότυπα του ισλαμικού νόμου.

Η οργάνωση βγήκε από την αφάνεια έπειτα από την εισβολή της Αιθιοπίας στη Σομαλία το 2006. Η αμερικανική υποστήριξη στην εισβολή και η βάναυση κατοχή που ακολούθησε βοήθησαν την οργάνωση να αναδειχτεί στον σημαντικότερο παράγοντα της αντίστασης. Οι μαχητές της οργάνωσης έγιναν από εκατοντάδες χιλιάδες τα χρόνια που ακολούθησαν, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η υποστήριξη της Ερυθραίας, που θέλησε να ισορροπήσει τη διείσδυση της εχθρικής Αιθιοπίας στη Σομαλία. Η Αλ Σαμπάμπ ανέπτυξε επίσης σημαντική κοινωνική δράση, με τα μέλη της να υποκαθιστούν σε πολλές περιοχές τις διαλυμένες δημόσιες υπηρεσίες.

Τα αιθιοπικά στρατεύματα τελικά αποχώρησαν από τη Σομαλία, αλλά την κατοχή συνέχισαν δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης. Ξένοι μαχητές άρχισαν να εισρέουν στη Σομαλία από όλο τον κόσμο και η οργάνωση άρχισε να καταλαμβάνει όλο και περισσότερα εδάφη. Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές επί δικαίων και αδίκων συνέχιζαν την ίδια ώρα να αυξάνουν τη λαϊκή υποστήριξη προς την ισλαμική οργάνωση.

Το 2011, δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης και της Κένυας ανάγκασαν τους ισλαμιστές αντάρτες να εγκαταλείψουν το Μογκαντίσου και στη συνέχεια το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Κισμάγιο. Η Αλ Σαμπάμπ υποσχέθηκε να εκδικηθεί την Κένυα και πραγματοποίησε την απειλή της την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν ήταν το πρώτο χτύπημά της στο εξωτερικό. Τον Ιούλιο του 2010, πραγματοποίησε διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπάλα της Ουγκάντας που προκάλεσε 76 νεκρούς.

Τον Φεβρουάριο του 2012 η οργάνωση προσχώρησε και επίσημα στο δίκτυο της Αλ Κάιντα με τον ηγέτη της Αχμέντ Αμντί Γκοντάν να ορκίζεται αφοσίωση στον επικεφαλής της τελευταίας, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, οι δύο πλευρές συνεργάζονταν στενά από τότε και τζιχαντιστές από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν συνεχώς στη Σομαλία για να ενταχθούν σε αυτή. Η οργάνωση φέρεται επίσης να συνδέεται με άλλες ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις της Αφρικής, όπως το Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας και η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ της Λιβύης.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Επτά μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γκέλες παντού

Επτά μήνες μετά τις εκλογές, η ελληνική πραγματικότητα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη διαμορφώνεται ως εξής: Στο προσφυγικό, υπάρχει πλήρης απώλεια ελέγχου. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να θέσει στοιχειώδεις στόχους και να τους υλοποιήσει και έχει μετατραπεί σε ουρά των τοπικών της ακροδεξιών παραγόντων....

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις