Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.9°C29.7°C
2 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.5°C29.9°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
25.0°C30.4°C
1 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.8°C24.7°C
2 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 36%
Νέος Οικοδομικός Κανονισμός / Νέο χαστούκι από το ΣτΕ σε κυβέρνηση – ΥΠΕΝ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός / Νέο χαστούκι από το ΣτΕ σε κυβέρνηση – ΥΠΕΝ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Με μια ακόμα απόφασή του το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) του ΥΠΕΝ που δίνει ως έξτρα μπόνους επιπλέον ορόφους στις οικοδομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τη δικαίωση από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο του δήμου Αλίμου, ήρθε η δικαίωση από το ΣτΕ και του δήμου Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης που είχε εκδώσει εσωτερική διαταγή με την οποία είχε αναστείλει την έκδοση από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου οικοδομικών αδειών, που κάνουν χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα απόφαση του ΣτΕ θέτει ευθέως και άμεσα θέμα αμφισβήτησης της νομιμότητας όσων αδειών εκδίδονται κάνοντας χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ, μέχρι την εκδίκαση της απόφασης από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Να σημειωθεί ότι το σκεπτικό της απόφασης του Ε΄τμήματος του ΣτΕ, δεν αναφέρεται μόνο σε τυπικούς λόγους ακύρωσης όπως η αναρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εκδίδει τέτοιες αποφάσεις αλλά μπαίνει στην ουσία του προβλήματος.

Συγκεκριμένα οι δικαστές αναφέρουν στα συμπεράσματά τους ότι:

«Επομένως, από την άμεση εκτέλεση της, εν προκειμένω, προσβαλλόμενης πράξης προκαλείται ανεπανόρθωτη, ή πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη σε βάρος του αιτούντος Δήμου συνισταμένη α) σε ματαίωση ή ουσιαστική ανατροπή του εν εξελίξει πολεοδομικού σχεδιασμού κατά την εκπόνηση και έγκριση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου (σελ. 15 παρ. 5 του δικογράφου της κρινόμενης αίτησης) και β) σε αλλοίωση του οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής και των όρων διαβίωσης των κατοίκων από το ύψος μεγάλου αριθμού νέων κατασκευών».

Το ΣτΕ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις υπηρεσίες δόμησης των ΟΤΑ της χώρας που εξακολουθούν και εκδίδουν άδειες με χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ καθώς επισημαίνει ότι «οι σχετικές οικοδομικές άδειες ενδέχεται να πρέπει να ανακληθούν στο σύνολό τους, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον αιτούντα δήμο και τους ενδιαφερόμενους, αλλά και για τους καλόπιστους τρίτους οι οποίοι θα έχουν εν τω μεταξύ αποκτήσει εμπράγματα δικαιώματα σε οριζόντιες ιδιοκτησίες που πρέπει στη συνέχεια να κατεδαφιστούν κατά το μέρος που θα στηρίζονται στην εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL