Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.2°C21.9°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C20.1°C
1 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.0°C21.5°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
1 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 94%
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς / Αυταναφλέγεται και ο νέος ΟΑΣΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς / Αυταναφλέγεται και ο νέος ΟΑΣΘ

Το ντόμινο των αστικών λεωφορείων που αυταναφλέγονται συνεχίστηκε προχθές στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες καθώς στο όχημα δεν επέβαιναν επιβάτες και ο οδηγός κατέβηκε εγκαίρως.

Αυτή τη φορά, λεωφορείο του ΟΑΣΘ που διερχόταν τον Περιφερειακό Θεσσαλονίκης στο ρεύμα προς τα δυτικά έπιασε φωτιά εν κινήσει και, παρά την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, κάηκε ολοσχερώς. Το λεωφορείο ανήκε στον στόλο των μισθωμένων (με leasing) οχημάτων που εκτελούν δρομολόγια του ΟΑΣΘ και κατευθυνόταν άδειο στο αμαξοστάσιο στη Σταυρούπολη, ενώ ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του εξήρε τον οδηγό ο οποίος επέδειξε «άριστα αντανακλαστικά, ακινητοποίησε το όχημα, ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά χρησιμοποιώντας τους πυροσβεστήρες του οχήματος».

Στις στάχτες και ο νέος ΟΑΣΘ

Η αιτία της πυρκαγιάς διερευνάται σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ωστόσο μόνο μεμονωμένο δεν μπορεί να εκληφθεί το νέο συμβάν στη συμπρωτεύουσα. Κι αυτό γιατί έρχεται να προστεθεί στη σειρά των περιστατικών με λεωφορεία που αυταναφλέγονταν όλο το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που μαρτυρά την έλλειψη συντήρησης αλλά και επιβεβαιώνει όσους φωνασκούν εξαρχής για τα «σαπάκια» μεταχειρισμένα οχήματα που διατίθενται μέσω των προγραμμάτων leasing ή μέσω της ανάθεσης στα ΚΤΕΛ, που ξεκίνησε ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής και συνεχίζει και ο σημερινός διάδοχός του Χρ. Σταϊκούρας.

Ενδεικτικά, ανάλογο συμβάν αυτανάφλεξης είχε εκδηλωθεί στις 23 Ιουλίου στον Εύοσμο, όταν φωτιά ξέσπασε σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ πάλι εν κινήσει που εκτελούσε δρομολόγιο της γραμμής 32. Αιτία τότε ήταν βραχυκύκλωμα στο πίσω μέρος του λεωφορείου, όπου βρίσκεται η μηχανή. Εν κινήσει έπιασε φωτιά η μηχανή και σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ που εκτελούσε το δρομολόγιο του ΟΑΣΘ της γραμμής 51 (Σταθμός-Σίνδος) τον περασμένο Ιούνιο, ενώ αντίστοιχες πυρκαγιές από αυτανάφλεξη είχαν ξεσπάσει σε σταθμευμένα λεωφορεία στον τερματικό σταθμό στη Νέα Ελβετία (Χαριλάου) και στα Κοιμητήρια Ευόσμου στις 14 Απριλίου και στις 26 Φεβρουαρίου 2023 αντίστοιχα.

Να θυμίσουμε πως πριν από ενάμιση μήνα το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες στο Υπουργικό Συμβούλιο τον περίφημο νέο ΟΑΣΘ μέσω της κατάργησης του υφιστάμενου Οργανισμού, ο οποίος ως γνωστόν, βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης από το 2017, οπότε υλοποιήθηκε η κρατικοποίησή του. Μάλιστα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης ανακοινώθηκε η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών με την ανάθεση επιπλέον δημόσιου συγκοινωνιακού έργου στις εταιρείες των ΚΤΕΛ και τη μίσθωση οχημάτων με τη διαδικασία του leasing...

Αυταναφλέξεις και στην Αθήνα

Πάντως και στην Αθήνα τα περιστατικά αυτανάφλεξης δεν πάνε πίσω. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγους μόνο μήνες λεωφορείο της ΟΣΥ κάηκε ολοσχερώς στην πλατεία του Αγίου Ιωάννου Ρέντη, λόγω βλάβης στον κινητήρα που προκάλεσε την ανάφλεξη και την πυρκαγιά που επεκτάθηκε σε όλο το όχημα. Μάλιστα το λεωφορείο ήταν γεμάτο επιβάτες που πρόλαβαν ευτυχώς να κατέβουν.

Χαρακτηριστικά ήταν και τα συμβάντα αυταναφλέξης πριν από έναν περίπου χρόνο στο λεωφορείο της γραμμής Χ96 (Πειραιάς-Αερολιμένας Express), ενώ αυτό ήταν σταθμευμένο στην αφετηρία των λεωφορείων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», στο επίπεδο των αφίξεων, αλλά και σε αρθρωτό λεωφορείο της γραμμής 049 Πειραιάς-Ομόνοια, την ώρα που βρισκόταν εν κινήσει επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στον Πειραιά.

Να θυμίσουμε πως θεωρητικά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τέλη Απριλίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έπρεπε να κυκλοφορούν ήδη τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία από τη φουρνιά των 250 της κινεζικής Yutong (140 στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL