Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.4°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.0°C19.3°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.1°C
0 BF 68%
Δολοφονική επίθεση Ρέντη / Σε εξέλιξη στην Ευελπίδων οι απολογίες της δεύτερης ομάδας κατηγορουμένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δολοφονική επίθεση Ρέντη / Σε εξέλιξη στην Ευελπίδων οι απολογίες της δεύτερης ομάδας κατηγορουμένων

Στον ανακριτή άτομα για την υπόθεση του Ρέντη και τη δολοφονία Λυγγερίδη
(INTIME NEWS)

Λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής (28/04) έφτασε στα δικαστήρια της Ευελπίδων η δεύτερη ομάδα κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση οπαδών που εμπλέκεται στη δολοφονία με ναυτική φωτοβολίδα του αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη τον περασμένο Δεκέμβριο σε επεισόδια έξω από το κλειστό γήπεδο στο Ρέντη.

Σήμερα, απολογούνται ενώπιον των τριών ανακριτών 32 άτομα από τους συνολικά 67 συλληφθέντες, ενώ χτες αργά το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των υπόλοιπων 31. Από αυτούς, οι επτά κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οι 24 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ανάμεσα στους επτά προφυλακιστέους βρίσκονται και δύο από την θεωρούμενη ως ηγετική ομάδα των οπαδών που είχαν το γενικό πρόσταγμα και στους οποίους αποδίδεται ηθική αυτουργία στη δολοφονία.

Οι περιοριστικοί όροι για τους 24 αφορούν την υποχρεωτική εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα, την απαγόρευση παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων οποιασδήποτε ομάδας και την απαγόρευση συμμετοχής σε δραστηριότητες αθλητικών συνδέσμων.

Ο «Κοκός», ο μάνατζερ γνωστού τράπερ, ο 33χρονος κάτοικος Γερμανίας και ο «κοντός»

Ένας από τους επτά προφυλακισμένους είναι ο γνωστός στις αρχές ως «Κοκός». Ο 31χρονος «Κοκός» αναφέρεται στην περιγραφή του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «67Β» να κρατά φωτοβολίδα στυλό, την οποία χρησιμοποίησε και «πέτυχε κατά λάθος έναν φίλαθλο του Ολυμπιακού που συνόδευε δύο – τρία παιδάκια. Όταν ο φίλαθλος αυτός αντέδρασε ο… πήγε και τον χτύπησε».

Ακόμα, ο 31χρονος όταν έμαθε ότι θα προφυλακιστεί, ταράχτηκε, υπέστη κρίση πανικού και άρχισε να αυτοτραυματίζεται στα χέρια με την τηλεκάρτα που είχε στην κατοχή του. Έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς που τον σταμάτησαν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Μεταξύ των ηθικών αυτουργών θεωρείται και ο μάνατζερ γνωστού τράπερ. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως του αποδίδονται, όμως, Ανακριτής και Εισαγγελέας είχαν διαφορετική γνώμη.

Ο έκτος που προφυλακίστηκε είναι ένας 33χρονος, που σύμφωνα με την ΕΡΤ είναι κάτοικος Γερμανίας, και είναι κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ηθική αυτουργία στη δολοφονία. Αρνείται κατηγορηματικά ότι συμμετείχε στην επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ απορρίπτει μετ’ επιτάσεως την κατηγορία ότι είναι ένας εκ των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας Λυγγερίδη.

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας ακόμη κατηγορούμενος για ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση οπαδών που μαζί με άλλους τέσσερις θεωρούνται διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης και φέρεται να είναι αυτός που έδωσε το… σήμα για την έναρξη των επεισοδίων έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη». Πρόκειται για τον κατηγορούμενο που σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών είχε το προσωνύμιο «κοντός», ο οποίος το απόγευμα του μοιραίου αγώνα στον Ρέντη, βρισκόταν μέσα στο γήπεδο μαζί με τον ήδη προφυλακισμένο μάνατζερ καλλιτέχνη της τραπ μουσικής.

Μάλιστα, στην δικογραφία αναφέρεται ότι ο αποκαλούμενος «κοντός», μόλις έφθασε στο γήπεδο «τροποποίησε το σχέδιο επίθεσης» το οποίο αρχικά προέβλεπε την έναρξη των επεισοδίων μετά την λήξη του αγώνα. Κατά την δικογραφία, με απόφαση του κατηγορούμενου, τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά το τέλος του πρώτου σετ. «Ο "κοντός" φορώντας καπέλο, ευρισκόμενος στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, συνομίλησε με τον μάνατζερ, ο οποίος βρισκόταν στην κερκίδα των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, πλησίον της πλαϊνής πόρτας, φορώντας μαύρο αμάνικο μπουφάν και μπλούζα σκουρόχρωμη.

Στη συνέχεια, αμφότεροι εξήλθαν του γηπέδου, ανέμεναν εξωτερικά του γηπέδου τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και όταν αυτοί εξήλθαν, τους μοίρασαν τα πολεμοφόδια και τους έδωσαν εντολή να τους ακολουθήσουν και όταν αυτοί εκτοξεύσουν τα αντικείμενα που κρατούσαν, δηλαδή ο "κοντός" τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και ο μάνατζερ τη ναυτική φωτοβολίδα, να ρίψουν με τη σειρά τους τα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του ο καθένας προς τις αστυνομικές δυνάμεις».Ενώπιον του ανακριτή ο κατηγορούμενος φέρεται να αρνείται όσα καταλογίζονται σε βάρος του.

Τι ανέφερε στην απολογία του ο ανήλικος αδελφός του 18χρονου κατηγορούμενου της δολοφονίας Λυγγερίδη

Ο ανήλικος στην απολογία του φέρεται να αναφέρθηκε στο βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου όταν έξω από το γήπεδο στο Ρέντη χτυπήθηκε θανάσιμα ο αστυνομικός, λέγοντας πως ήταν εκεί και πέταξε μια ναυτική φωτοβολίδα.

Ο 16χρονος κατηγορούμενος φέρεται να είπε πως βρέθηκε με τον 18χρονο αδελφό του, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ομολογήσει πως πέταξε την μοιραία φωτοβολίδα, στο στάδιο ενώ είχε ξεκινήσει ο αγώνας και πως μετά το πρώτο σετ, άνοιξε η πόρτα του γηπέδου και είδε περίπου 100 άτομα να κινούνται τρέχοντας προς τα έξω. Ο 16χρονος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι:

«Φτάνοντας στο στάδιο είχε ξεκινήσει ο αγώνας. Ξαφνικά, μετά το πρώτο σετ άνοιξε η πόρτα του γηπέδου και είδα περίπου 100 άτομα να βγαίνουν προς τα έξω τρέχοντας. Τότε ο αδερφός μου τους ακολούθησε για να δει τι συμβαίνει.

Έτσι βγήκα και εγώ έξω για να διαπιστώσω τι συμβαίνει. Στην προσπάθεια μου να προσεγγίσω τον αδερφό μου, ο οποίος βρισκόταν αρκετά πιο μπροστά από μένα, παρέμεινα στο σημείο κάποια λεπτά μέσα στο πλήθος, όταν κάποιος άγνωστος μού έδωσε να κρατήσω μία φωτοβολίδα.

Πρώτη φορά στη ζωή μου έπιανα φωτοβολίδα, δεν ήξερα τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί. Μόλις συνειδητοποίησα ότι στο χέρι μου υπάρχει κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο φοβήθηκα, αμέσως την άφησα από το χέρι μου και την πέταξα αμέσως κάτω».

Κατηγορούνται για 28 αδικήματα

Στους 67 συλληφθέντες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για 28 αδικήματα, με 12 από αυτά να είναι κακουργήματα.

Κάποια από τα αδικήματα που ανά περίπτωση αποδίδονται στους κατηγορούμενους αφορούν:

*Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

*Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

*Ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

*Ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

*Συνέργεια στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

*Έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

*Ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

*Συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

*Κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση.

*Ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL