Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C29.1°C
0 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.5°C27.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
23.2°C24.0°C
1 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.8°C24.9°C
1 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.6°C
0 BF 64%
ΠΟΕΔΗΝ / Πλημμυρίζουν με φορεία οι διάδρομοι στα νοσοκομεία- 85 ράντζα στο Αττικό μετά από εφημερία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΕΔΗΝ / Πλημμυρίζουν με φορεία οι διάδρομοι στα νοσοκομεία- 85 ράντζα στο Αττικό μετά από εφημερία

Ράντζα σε διάδρομο νοσοκομείου
INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Τα αποτελέσματα της επιλογής της κυβέρνησης η Μητσοτάκης να απαξιώσει το ΕΣΥ αφήνοντάς το χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας γίνονται για άλλη μία φορά ορατά, καθώς με βάση όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ τα νοσοκομεία της «πλημμυρίζουν» με ράντζα και φορεία μετά από κάθε εφημερία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σήμερα το ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο πλημμύρισε από ράντζα. Ανέπτυξε 85 ράντζα μετά την εφημερία» καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος προσθέτοντας ότι αφού τα νοσοκομεία γεμίσουν τις παθολογικές κλινικές, «μετά ξεκινάει ο γολγοθάς για την τακτοποίηση των επί πλέον ασθενών».

«Σε πολλά νοσοκομεία ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, φορεία στις παθολογικές κλινικές, σε πολλά άλλα παραμένουν οι ασθενείς επί ημέρες πάνω σε φορεία στα επείγοντα, σε άλλα νοσηλεύονται στη διασπορά, δηλαδή σε κλινικές άλλων παθήσεων, όπως χειρουργικές, μαιευτικές με μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» τονίζει ο ίδιος προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη σε «ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και θανάτους εξ αιτίας αυτών».

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών επισημαίνει ότι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην τραγική κατάσταση στο ΕΣΥ έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι πολλά εκ των νοσοκομείων της περιφέρειας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα και λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών.

Για παράδειγμα τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» και «Ρίο» εξυπηρετούν, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο παθολογικά και άλλα περιστατικά από όλη τη Δυτική Ελλάδα, επειδή πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις

«Έτσι τα δύο αυτά νοσοκομεία κάθε επόμενη ημέρα εφημερίας στα επείγοντα γεμίζουν φορεία με νοσηλευόμενους ασθενείς που παραμένουν εκεί επί ημέρες».

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, τα νοσοκομεία της πόλης για να μην αναπτύξουν ράντζα αναγκάζονται και νοσηλεύουν τα παθολογικά περιστατικά σε χειρουργικές κλινικές. Αποτέλεσμα της εν λόγω επιλογή είναι ο αριθμός των λοιμώξεων να φτάσει στα ύψη.

«Διαθέτουμε λιγότερα ανεπτυγμένα νοσοκομειακά κρεβάτια από όσα χρειαζόμαστε. Μάλιστα πολλά εξ αυτών λειτουργούν με επισφάλεια λόγω ελλείψεων προσωπικού» σημειώνει ο Μ. Γιαννάκος προσθέτοντας ότι στο ΕΣΥ λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.

«Εμείς κλείναμε νοσοκομεία και παθολογικές κλινικές τη περίοδο των μνημονίων που δεν τα ανοίξαμε ούτε μετά την πανδημία» σχολιάζει ο ίδιος χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ακόμα και αυτά που νοσήλευσαν για ένα διάστημα, περιστατικά κορωνοϊού, όπως αυτό της Δυτικής Αττικής ξαναέκλεισαν.

Καταλήγοντας, ο Μ. Γιαννάκος σημειώνει ότι το πρόβλημα με τα ράντζα, μπορεί να επιλυθεί «με την ανάπτυξη περισσότερων νοσοκομειακών κλινών με ασφάλεια, τις προσλήψεις προσωπικού, την μονιμοποίηση συμβασιούχων, την αύξηση μισθών, κίνητρα, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».

«Εάν δεν καταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ ο τελευταίος υγειονομικός θα κλείσει σύντομα τη πόρτα» προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL